Wednesday, April 22, 2009

Puisi..

Lama sungguh tak menulis puisi..tak dok idea sangat. Lepas tu, 2/3 hari lepas, datang kampus, tengok sunyi je..student pun tak dok, kawan pun asyik berperap dalam off sebab marking banyak lagi yg belum habis..kantin pun tutup..pah bakpo tak boring..Mula lah ingat student tu, student ni..yg suka mengacau saya di office. Ingat juga yg lama2 sangat tak tnaya khabar.. dulunya bukan main lagi rapat dgn saya, tup tup sekarang ni habuk pun tarak! bertahun2 tak tnaya khbar.. entahlah..

cerita kali ini ialah puisi..bila hati dah sedih tu, dtg la idea mencurah mencoret puisi..

Aku berjalan di tepi bukit sepi
Yang dulunya dilakari penuh dengan siswa siswi
Kamar ku yang tak putus-putis dilewati
Oleh jiwa jiwa bakal menjejaki
alim ulama tedahului
untuk Islam yang dicintai

Berat sungguh kantung hati ini
dengan rindu ynag tak terperi
pada siswa siswi
Yang ku kasihi

Kapan kamu datang lagi
Kapan kamu kan kemari
Mengubati sanubari
Yang masih terlekat di sisi

Aku masih di sini
Mengais-ngais sisa di kaki
mungkin ada kenangan manis untuk dinikmati
buat ke sekian kali..
Walau aku jauh dibuang sepi..

9 comments:

Roseriana CA said...

Takpelah mdm...i still remember you..

Abdul Hayyi bin Salim said...

madam, will always remember u, inshaAllah :-)

firdaus said...

aduh, sadis sungguh ayat... bakpo mdm tok cuti skali... duk soghe2 kat opis tue meme loh sunyi deh hehe...

[ i E n a ] said...

ustazah...nnt kita publish puisi tue...=]

farahalina

hazwan garsides said...

kiteorg igt ustazah stiap hari.masuk doa lepas smayang :D

ramizah said...

my students have special place in my heart..I remember all their face and names.. Buat iena ni yg mana? Fara halina? nampak macam model je..

hazwan garsides said...

iena tu farah halina la ustazah...die jadi model kat ANEKA kat kedah.ngeh3...hebat kan die? :p

ramizah said...

hazwan: Oh! Ye ke? dalam kelas macam ustazah..ingat boleh ganti saya..hmm..ok, tak pa. no hal.

[ i E n a ] said...

astaghfirullah...ala ustazah...
insyallah satu hari nnt sy nk jd cm ustazah....amin...sy bdk baek...huhu=]