Tuesday, February 23, 2010

Bercuti Ke Pulau Pinang ( part 2)














Kami menginap di Hotel Parkroyal di Batu Ferringhi. Sejak anak2 dah besar panjang ni, bilik kena dua. Saya, mere zindagi dan Lutfi menginap di Family room manakala zaki dan wafi di standard room.

Bilik kami ada balkoni yg sgt cantik dikeliingi pokok2 menghijau dan pokok bunga Kemboja. Di luar sana pantai Ferringhi yg sedikit galak airnya. Sungguh indah pemandangan di sini.

Gambar2 di atas perlu dilihat dari bawak ke atas..tak pandai susun..

percutian kali ini adalah free & easy. Kami melawat taman2 rama, Muzium Permainann, Naik tren ke Bukit Bendera dan bersiar2 di Bandar georgetown.

Terimakasih pada Paan Alia dan Hasziera kerana sudi melayan kerenah kami spjg di sana. salah dan silap harap dimaafkan..

Sunday, February 21, 2010

Bercuti di Pulau Pinang ( part 1)

Sudah lama tak ke Pulau Pinang, rasanya sudah hampir 10 tahun tak ke sana. Maka, pada hari jumaat lepas, tanggal 19/02/2010 saya sekeluarga ke sana untuk 3 hari 2 malam bercuti.
Kami bertolak dari Gombak jam 7 pagi ke KLIA untuk flight jam 10.35 pagi. Jam 8.15 sudah sampai ke KLIA. Kami sempat bersarapan di McD dan menunggu hingga jam 10 untuk masuk ke balai berlepas. Alhamdulillah, flight on time.
Apa yg saya tengok semasa di Balai berlepas ialah satu keadaaan yg luar biasa berbanding flight ke Kota Bharu. Flight ke Kota Bharu, rata2 nya adalah org Melayu. Jarang sangat ada org Cina, India atau warga asing lain. Semasa di Balai berlepas lagi sudah terasa bahang negeri Kelantan setiap kali balik ke Kota Bahru. Berlainan pulak kali ini..rata2nya org Cina, India, Mami, org Arab dan mat2 serta Minah2 saleh. Hanya saya sekelurga je yg org Islam dan Melayu yg sya perasan la.
Flight mengambil masa 50 minit untuk ke PP. Jumlah masa yg sama untuk ke KB.Minuman yg disediakan juga sama.Sya duduk dgn Lutfi sepnjang 50 minit perjalanan ke sana. Kira2 15 minit sebelum kapaltebang mendarat, saya tek berhenti2 menarik telinga Lutfi..Malah dia pun merengek2 minta saya menarik telinga dia. Pelik bunyinya..Ni lah peluang yg tak akan saya lepaskan untuk menarik telinga dia. Jgn silap faham..Lutfi sering mengalami masalah telinga berdengung setiap kali berada di altitude tinggi..jalan penyelesaian selain dari menganga mulut dan mengunyah chewing gum ialah menarik kelopak telinga sebesar yg mungkin..
Sebaik shaja mendarat, wah..banyaknya kedai di Airport Bayan Lepas PP. Semuanya org cina yg punya..Teringat lagi di aiport KB..Berapa kerat je kedainya..
Cukup lah PP sebagai tempat untuk saya berjalan2 dan dtg bekerja di sini. Ini bukan tempat yg saya ingini; dikelilingi org Melayu Islam dan bercakap dgn loghat Kelantan yg sudah sebati di dalam jiwa saya. Walaupun saya berkahwin bukan dgn warga Negara Malaysia dan juga Kelantan, tetapi hati dan jiwa saya tetap di Kelantan. Anak2 pun sentiasa mendakwa mereka adalah org Kelantan ( saya tak ajar pun). Baru2 ini, Lutfi ada “bergaduh” dgn Papa dia. Lantasa sya terdengar Lutfi berkata kepada Papa dia,”Kalau gaduh dgn adik, Papa kena balik Bangladesh!” Wah! Caya lah Lutfi..tapi Mama tak berani la nak cakap benda yg sama kat Papa...Nahas nanti! opppsss

Saturday, February 6, 2010

Newly bought books..



I bought this book today..I ve read only a few pages. This book teaches how to be happy in a humorous way. You should read this one..My youngest Lutfi, asked me," why did not you book on " Happines in easy times?". If it is easy..it is the book on Happiness..



This one, I bought it so that I can understand my mere zindagi better..hard way or easy way..hu hu..




Sorry, tak perasan gamabr yg sama.. i bought this book in 2007. I still rHaread it from time to time, Just to refresh my mind about the tips on how to live in this world and be a matured person..Follow what is in your heart guided by the Quran and exempalry lives of the Prophet and his companions..

Tuesday, February 2, 2010

tests and students..

In AIKOL currently, students are busy with tests. Some of them have two tests per day. I am feeling sorry for them too but that is how it is being a student.

However there are some issues because of the regular test that are coming up;
1. They miss the earlier class if they have test at a later time; such as they have a class at 10 and test at 11, hence they purposely miss the 10 o’clock class so that they can study for the 11 o’clock test. This situation happened because they study at the last minute.

2. Some of them have two test in one day; 10 o clock and 12 o’clock. Normally, your lecturer will propose to you the date, you are given a choice to take it or leave it. In this case, conflict occurs if you don’t have an organizer or diary or buku 555 to jot down the relevant dates for your upcoming tests.

3. I think there is a need to have a standard week for test in AIKOL. I mean, the Kulliyyah should propose one week in the academic calendar where, all test have to be done in the specified week. No programme is allowed in that particular week. I guess, lectures and tutorials can be done but at the discretionary power of the respective lecture through a discussion with their students.

I hope students and lecturers can think about these suggestions for the benefits of both sides..

By the way, course schedule for the next semester are ready…Hmm… or Hu..hu..?