Sunday, August 30, 2009

Syariah Court and Merdeka

The word Syariah Court only appears in our Federal Constitution in 1988, after the insertion of article 121 (1A). That is the only article that mentions the status of syariah court. It is quite strange to hear this despite Islam is the religion of the Federation.

Syariah Court is the state court which means it does not belong to the Federal Govt except for Syariah court in the Fedreal Territory. By whatever status it belongs to, Syariah Court remains a court which demands a respect from the public and anybody who questioned the credibility of a decision made by Syariah cort could amount to contempt of court.

In the context of criminal jurisdiction, the maximum punishment can punish the offender is 3,5 and 6. 3 year imprisonment, RM5000 fine and 6 lashes. This power of punishing the offender is applicable for all the three levels of court. On the other hand, Magistrate court can punish more than the Syariah court. Why? The simple answer is that Magistarte court is a civil court.

In conjunction with our 52nd Merdeka Day tomorrow, I hope Syariah Court would remain an independent judicial institution and the syariah court judge has no hesitation to give judgement withour fear and favour. Hopefully, Syariah court’s decision would be “Merdeka “ from any form of interference from executive and legislative... This is a real MERDEKA

Friday, August 28, 2009

In the tutorials..

This week is such a beautiful week since there was rain for a couple of days and the weather was cool. We enjoyed this kind of weather very much esp. in the month of ramadhan.

The lectures and tutorial are going smoothly except for Monday and Thursday tutorials when one or two students came to the tuto unprepared; without the tutorial questions. One of them copied the tuto question (which I pasted it on the notice board)in his hp and save it at a saved message. I was so disappointed with his attitude. There were 3 questions and one quranic verse and he just wrote the questions in a point form. When I asked him where is the question, he showed me his hp. Hmm..banyak cantik! Another student did not have the question at all. I asked him, where is the question? I don’t have it..( dgn muka connfident pulak tu)So, why did you come to the class then? This really made me so furious. Actually, this kind of attitude would remain in my mind whenever I look at these students.

Two things in my mind; They are not serious in their studies and they think that they are smart .This is attitude problem.

Students must always try to impress their teacher with their works. Academically speaking your work and attitude go hand in hand.

Your attitude will determine your altitude…

Monday, August 24, 2009

Hak Allah ke hak manusia?

Seorang teman di pejabat telah kehilangan ibu dia hari ni. Innalillah wa inna ilaihi raajiuun.. Al fatihah untuk arwah dan mudah2 an teman saya itu diberi kekuatan di bulan yg mulia ini.

Saya terpanggil untuk menulis dalam entry kali ni, bila melihat seorang lagi teman yg dtg berziarah dan membaca yasin pada arwah. Sedang asyik membaca Yasin, deringan hp berbunyi, lantas dia meletak Quran di bawah dan menjawab hp untuk 1-2 minit. Tahun lepas, saya masih ingat teman yg sama berbuat benda yg sama; menjawab hp semasa tadarrus Quran di Musolla.Sempat lagi, ketawa dan membuat temujanji. Kemudian sambil membaca Quran, tangan membalas message. MasyAllah..

Sekarang ni hp lebih diutamakan dari Allah..Hak Allah jatuh ke no 2 dari hak manusia. Urusan dunia didahulukan dari urusan Allah.

Adab membaca al Quran ialah memahami sedalam2 makna al Quran. Satu lagi, kita sebenarnya tengah berkomunikasi dgn Azza Wajalla. Sanggup kita berpaling dari Allah hanya kerana satu panggilan untuk urusan dunia?!

Saya merasa sungguh sedih melihat sikap masyarakat Islam yg tidak tahu adab membaca al Quran..lebih2 lagi seorang ahli akademik yg tesohor.

Manusia mudah lupa..

Saturday, August 22, 2009

Puasa dan Nurin...

hari ni hari pertama umat Islam seluruh Malaysia menunaikan ibadat puasa. Mudah2an dapat kita pertingkatkan amal pada bulan yg penuh dgn " tawaran murah" dari segi pahala.

saya teringat pada Nurin Jazlin yg hilang pada awal puasa. sehingga dh nak raya baru jumpa mayat arwah nurin dlm keadaan menyayat hati. sya masih ingat pada malam sebelum mayat nruin dijumpai, saya bermimpi nurin tgh menangis..meleleh airmata dia..sedih..tapi dia tak meraung2. esok pagi selepas sahur dan solat subuh, saya membaca Quran..smbil membaca, fikiran saya terbayang pada Nurin..seolah2 Nurin memanggil saya menyebabkan ternggu bacaan saya disebabkan oleh airmata yg meleleh turun. Kemudian saya menyambung lagi bacaan Quran selepas solat dhuha, hati dan fikiran saya masih tersangkut pada Nurin. Lantas saya terus memohon pada Allah dgn sepenuh hati saya agar Nurin dapat dijumpai.. Ya, doa saya dimakbulkan oleh Allah,jam 11.30 pagi saya dapat alert message dari Star News yg mayat kanak2 perempuan di jumpai..( W/pun disahkan beberapa minggu kemudian)

Mudah2an di bulan yg mulia ni, jgn kalut sangat nak bershopping hingga anak2 kecil dibiarkan tanpa diawasi.. yg pasti, Nurin sekarang sudah tenang di sisi Allah dan pembunuh Nurin entah di mana..yg pasti hidup dia tidak akan tenang sampai bila2.

Ramadhan Karim.....Allahu Akram..

Wednesday, August 19, 2009

what happened in today's class

I am very much offended if any of students starts giggling or grinning ( from ear to ear) in my class without any specific reasons. Memang berasap sungguh! I, sometimes, will have a commercial break where I would tell some jokes or my personal experience on something. At this juncture, you can laugh or smile at your own risk. But when I am in a serious mode, and suddenly I see you grinning…hmmm..siap la, memang kena bagi khutbah hari raya ( khutbah jumaat pendek)!
It is rude to giggle at something which is not related with the subject teaching. This kind of attitude shows that you did not listen to my lecture. You were doing “khayyalling”. Besides, I would feel suspicious about my appearance. Pakai tudung terbalik ke, awning tudung tak tajam ke..ada cili lekat kat gigi dke..eeii..all kinds of negative thinkings will come. So, students, you better watch out while you are in class, behave well and give full respect to the teacher..

Faham semuaaaaa….?

Saturday, August 15, 2009

IIUM...dulu dan kini

Dulu masa kat UIA ( sebelum UIAM) di PJ, kampusnya kecik sahaja. Orang pun tak lah smpai beribu-ribu orang. Mungkin masa batch saya dulu dalm 1000+ je..Sekarang ni? AIKOLians saja dan berapa ribu…

Dulu masa kat UIA, tak da pulak Nescafe Kiosk.. adanya pun café mamak kiosk je.. Sekarang ni, macam café ada..Mama Mia, Mok’ Ku café, Nile Café, Babush ( ke dah Berambus?) etc. Bila sebut Nescafe Kiosk ni, selalu buat saya geram. Geram sebab student suka merokok kat situ. Setakat yg saya tengok hari ni ialah, bukan budak2 local yg mengotor ozon bumi ni tapi budak2 luar atau international students. ( jgn panggil “Foreigner”..that is an offensive word!) Saya tahu budak2 kita pun merokok juga, tapi dia orang malu sikit jd merokok kat bilik atau mahallah. Tapi budak2 international ni..buat selamba rock je. Kurang asam boi betul..

Bila saya bising2 kat student, dia orang tnya saya, kenapa Ustazah tak marah dia orang? Aduh Mak Ooi!, saya pun takut tgk kat student yg merokok tu. Besar2 dan tinggi2. Berjambang, berjanggut..bermacam2 lagi .Sekali dia jerkah kat saya..hmm tak tau la apa nak jadi..
Sekarang ni kita ada law for display only and NOT to be enforced. Betul la kata pepatah, nak seribu daya tak nak seribu dalih..bila ada undang2 yg semua student kena pakai helmet dalam kampus, kita enforce betul2 undang2 tersebut dgn membuat road block di sekitar kampus dan bagi saman pada mereka yg melanggar undang2..

Sekian dulu untuk hari ini…

Thursday, August 13, 2009

I have been tagged...

I have been tagged by my cousin last week..She wants to know 10 interesting facts about me.. Hmm..I have been thinking very hard about this. I fear that people may misunderstand when we talk about interesting facts abot us..nanti org kata, naik lif tekan sendiri, masuk bakul angkat sendiri atau naik perahu kayuh sendiri... lama2 dapat idea macam ni.. the list goes like this:

1. I was born on 9.6.69..cantik tak nombor ni? Macam keluarga 69 dalam filem P. Ramlee pulak.
2. My staff no in IIUM is 1717..ini pun no cantik jugak kan?
3. On 17.07.07 I lost two precious things in my life..my uterus and my ovary. Hence, I cannot have anymore children..this is interesting yet disheartening :-(
4. My other half whom I call him Mere Zindagi is from Bangladesh. Though I am kelantanese Totok but I happened to marry a foreigner..
5. He is 20 years older than me..well, age is just a number, huh? kuang kuang...
6. I have 3 boys..full stop.
7. I have 10 siblings, 9 girls and 1 boy..Is this also interesting?
8. I lived with my grandmother since I was 7 or 8 yr old till the age of 14..every weekend I would go back to my parents's house.
9. I dont eat durian..my hubby said I am not a malay since i dont eat durian. How dare he said this to me..hu hu..
10. What else,huh...? I took my driving my lesson for over 9 months! Why? Because my hubby said so...But I passed once and for all...he he..

That's all..interesting? Whatever laa kak..

Wednesday, August 12, 2009

text message..

I received a text message from my student last night. The message goes like this:


“Salam Ustazah..My name is XY. I am in your Usul Fiqh class. I think I am not feeling well tonight. So, I will not be attending your class tomorrow morning. I will go to the clinic tomorrow and get an M.C. from a doctor then I will give it to you later. I am very very sorry, ustazah..”

My reply to her:
“ So, you have decided that you are not going to attend my class tomorrow?”

Her reply to me:
“ I think so..because I am not feeling fine now..very sorry ustazah..”


The moral of the story is that, if you think that you are sick..you are going to be sick and sick and who knows, it may be forever. This is all psychology, negative thinking..I believe if you have strong commitment to the class and love for the knowledge you will not make such decision until the time arrives, indicating that you are sick.



Besides, how can you be sure that the doctor is going to issue you an M.C?



Sigh....whatever laa..( kak, pinjam jap perkataan ni)

p.s. before I could post this entry, I saw her in the class this morning..dtg jugak ke kelas

Monday, August 10, 2009

telephone call..

Madam X: assalamualaikum ustazah?
Me: Waalaikumussalam..who is this please?
Madam X: I am student X’s mother..He could not attend your class since last week because he is sick. Now he is still sick. He is at home. He cannot go to your class tomorrow.
Me: Alright..hmm..But where is student XXX?
Madam X: He is here..next to me. XXX..ustazah wants to talk to you..
XXX: Assalamualaikum Ustazah..
Me: Waalaikumussalam..How are you?
XXX: I am not feeling fine
Me: Why did you ask your mother to talk on your behalf?
XXX: I am tired, ustazah..I cannot talk
Me: If you cannot talk, you can text me a message. With due respect I will call your mother..she doesn’t have to call me..
XXX: I am sorry to bother you..
Me: You did not bother me at all..Go and see the doctor and bring me an MC.
XXX: Thank you

The moral of the story, you talk to your teacher. Don’t ask your mother to do this to you. She is not your PA or secretary..You are not a kid anymore. You are a person with responsibilities and enough maturities. If you give me any problem, then I will call your mother..

Sunday, August 9, 2009

Long Live Aikolians!

Wah! Bukan main semangat lagi Ustazah ni..Hari tu komplen sakit sana sakit sini.. Sebenarnya seronok pergi tengok Legal Theatre semalam di Mini Audi di UIAM. Rasanya dah lama sangat tak tgk teater..dulu pun rasanya tgk di UIA juga masa di PJ.

Student aikol ni kreatif la.. ( kreatif giler kalau istilah kontemporari di kalangan remaja). Pandai jadi pelakon, penulis skrip, pengarah dsbg. Walaupun ada sedikit kekurangan tapi saya lupakan saja sebab byk yg best!

2 minggu lepas, student buat AIKOL family day. sedap jugak..sedap dpt makan free! semalam legal theatre, hari ni ada sports carnival. Hari ni adalah hari terakhair program AIKOL Fest.

Walaupun sibuk dgn lecture, tuto dan pelbagi komitmen belajar, tapi mereka masih lagi boleh memberi persembahan yg first class semalam.

Harap2 pagi esok kelas Ustazah pada pukul 9-10 dan 10-11, semua pelakon2 terbabit ada dlam kelas esok pagi..Cik Katie, Mikhael jackson, Datuk X dan lain2. Kalau tidak, ustazah akan hantar surat cinta secepat mungkin.

Akhir sekali, saya ingin mengambil peluang di sini merayu pihak2 yg di atas sana tu, tolong la jgn slash bajet studetn utnuk buat program. Bukan setakat slash 50 % tapi sampai 80 %! macam mana budak nak kerja. Kadang2 org di atas sana terlepas pandang pada kehendak dan hak student di UIAM..yg mereka pentingkan ialah research..research.. Seterusnya kebajikan stduent ni terabai. Pihak terbabit nak sangat student buat prrogram tapi duit tak cukup lepas tu suruh pergi cari sponsosrhip sendiri... tak ke sakit hati?

rasanya cukup lah mak nenek ni membebel...

Wednesday, August 5, 2009

Tired..

Well, actually I have a few things in my mind what to write. But my mind and body are aching for the past one week..a lot of things are coming up within this week. This really takes toll on me.

Today, there is an Ahmad Ibrahim Memorial Lecture at the Moot Court. This is AIKOL's annual event. Alhamdulillah, we have a big turn out. Most of the ex AKOLIANs were inivted to attend this event.

Hmm..which one I should start first? Let me think..or else I should go to bed and have a peace of my mind..

Tomorrow morning i have to go to my children's school to collect their books at 8.30. Got class at 10 and another class at 12. Then what else, my friends from UM are coming to have a meeting at 1. Have to finish my paper to be sent to one journal.. got class at 4 and got to go home by 5.30 to prepare for iftar.. frankly,this is not much but I feel it too much for me too handle. or may be, i am getting old...hu hu..

By the way, tomorrow is 15th Sya'baan and I should wake up for sahur tomorrow morning.

Got to go now..good nite...