Monday, February 28, 2011

"127 hours" bersama dgn anak-anak..

Saya suka sangat tengok filem yg berdasarkan kisah benar. Kisah2 sebegini sebenarnya banyak memberi inspirasi di dalam hidup kita. Saya pernah tengok cerita "Taekuguki" dan menangis sedih sepanjang cerita itu hingga keluar panggung.

Saya ada juga menonton filem cina yg bertajuk " after shock", juga cerita sedih dan berdasarkan kisah gempa bumi yg sebenar yg berlaku pada tahun 1976. Macam biasa saya menangis teresak2.

Hari ini saya bersama dgn anak2 serta adik bongsu saya, Fatien, pergi menonton wayang cerita "127 hours" yg juga berkisar pada kisah benar yg berlaku pada tahun 2003. Sehingga ke saat ini saya masih tidak lupa melihat adegan dia memotong tangannya sendiri. Begitulah nekad seorang yg terperangkap sendirian di antara lurah2 di pergunugan Canyon.

Sejurus habis cerita saya memberitahu anak2, the morale of the story is that, don't you forget to let me know where you are going. Dengan siapa nak pergi dan bila nak balik. Saya juga mengingatkan mereka bahawa bila mereka susah mereka akan mula ingat pada mama dan papa. Bila senang, tak nak bagi tahu mama apa yg berlaku.

sebagai org Islam, apa pun yg berlaku kita hendaklah kembali pada Allah yg satu. teringat juga pada kisah pada zaman dulu tentang beberapa org Islam yg terperangkap di dalam gua dan pintu keluar dihempap dgn bastu besar. Tp dgn kuasa Allah, batu itu bergerak selepas masing2 bercerita tentang kebaikan yg telah mereka lakukan kpd ibubapa masing2..

Apa2 pun, Aron sekarang masih hidup dan meneruskan hobinya iaitu mendaki gunung..

p.s. there is no greatest power but the power to live...

Saturday, February 26, 2011

Masa itu hak kita bersama..

Pagi tadi (25/02) saya dikunjungi oleh seorang student yg mengadu mengenai seorg lecturer yg selalu menghabiskan kelas pada jam 1.20pm atau kadang2 hampir 1.30pm. Kelas sepatutnya habis jam 12.50pm. Kebanyakan student di dalam kelas tersebut ada kelas lagi pada jam 2pm. Justeru itu, kelewatan sebegini amat menyusahkan student yg terpaksa bergegas untuk solat, makan dan mungkin juga utk membelek2 nota2 sebagai persediaan utk kelas jam 2 nanti.

Keadaan ini berlaku bila lecturer itu mahu menghabiskan silabus pada minggu itu. atau pun lecturer itu gagal utk merancang apa yg perlu diajar dan apa yg perlu dibincang di dalam turtorial. Tak semua topik di dalam course outline kita mest ajar di dalam lecture. Ada sesetengah topik yg mana kita bagi satu article dan bincang di dalam tutorial.

Oleh itu, lecturer tersebut terpaksa mengambil hak student ( masa) demi utk menghabiskan silabus sabjek yg diajar. Saya rasa, kalau sekali dalam satu smester tak menjadi hal tetapi kalau setiap minggu, rasanya , itu adalah kurang tepat. Kita menafikan hak student utk berehat dan menunaikan hak2 asasi mereka.

Sebagai lecturer, jika kita mahu student hormat dan menjaga hak kita, pertama2 sekali kita mestilah menjaga hak mereka. Respect should be earned and not asked..

p.s. Ku kehilanganmu...

Friday, February 25, 2011

Marah student..

Di dalam tutorial semalam, saya ada berleter pada pelajar2 tahun 1 yg yg tidak menghadiri tutorial pada minggu lepas. Bila ditanya, mereka yg berkenaan itu memaklumkan yg mereka sangat mengantuk dan letih sebab study untuk ujian pada jam 10 pagi dan kelas saya pula pada jam 12 tenghari. Apa lagi, saya pun mula lah jadi mak nenek diaorg sekejap. Berleter pasal sikap tidak bertanggungjawab dan mengambil mudah pada pelajaran. Mereka semua ini masih lagi di tahun 1. Kecik2 dah pandai berfikiran macam ni, apa lagi bila dah tahun seterusnya? Mesti banyak lagi autar mereka.

Lepas2 berleter, saya meneruskan mengajar seperti biasa... Kemudian saya berjumpa dgn teman saya yg telah keluar dari kelas sebab marah pada student. Dia tidak dapat meneruskan pengajaran nya disebabkan terlalu marah dan ada kemungkinan perkara2 yg tidak diingini akan berlaku.

Seingat2 saya, rasanya tak pernah lagi saya keluar kelas walaupun saya marah dan berleter pada student. Kalau student itu nakal dan meganggu student lain maka saya akan suruh dia yg keluar, bukan saya.

Bagi saya, guru adalah org yg " berkuasa" ( in charge) di dalam kelas. Dia lah yg mengawal keadaan kelas agar semua org di dalam kelas dapat manfaat darinya. Bila dia keluar dari kelas, dia sebenarnya gagal mengawal kemarahan dia dan kelakuan student. Dan bila guru itu keluar, dia juga menafikan hak2 org yg tidak bersalah di dalam kelas tersebut.

pastikan bahwa bila kita marah student, niatnya utk mendidik bukan utk melepas geram.. setiap tindak tanduk kita akan meninggalkan kesan pada student, baik atau buruk..

p.s. Allah mendengar doa org2 yg zalimi...

Wednesday, February 23, 2011

Kenangan Membesar dgn Lagu2 Sudirman..

Hari semalam, 22 hb Februari genap 19 tahun Allahyarham Sudriman Haji Arshad meninggalkan kita. Salah sebuah stesen radio di KL telah memutarkan lagu2 arwah sejak awal pagi lagi hingga ke jam 10 pagi. Setiap kali mendengar lagu2 arwah, ramai hati yg tersentuh. Hiba melihat kisah hidup beliau yg gagal dalam perkahwinan. Perasaan arwah selepas itu, banyak diterjemahkan di dalam lagu2 beliau yg begitu menusuk kalbu. Lagu arwah yg terakhir iaitu Salam Terakhir adalah gambaran yg dia tahu yg dia akan pergi menemui ilahi.

Saya membesar dgn lagu2 Sudirman rasanya. Semenjak dia menang juara Bintang RTM pada tahun 1976, pada masa itu saya berusia 7 tahun, lagu2 beliau menjadi mainan di mulut saya. Dia juga adalah idola saya pada satu ketika dulu. Saya masih ingat yg saya menonton rancangan Bintang RTM. kemudian lagu2 beliau sering ke udara di radio. Itu sahajalah cara utk saya mendengar lagu; melalui radio. Saya membeli CD kompilasi lagu Sudir selepas dia meninggal. Sehingga hari ini CD itu masih ada di dalam kereta saya. Setiap kali mendengar lagu2 beliau hati saya menangis. Banyak lagu2 nya terkena tempias dalam kehidupan kita sehari2.

Saya masih tidak lupa membaca pada satu headline di dalam suratkhabar The Star yg berbunyi "...The day that the music dies.." Merujuk kepada kematian Sudirman..

Al Fatihah untuk arwah Sudirman Haji Arshad...

p.s. Pelangi Petang dan Nilai Cinta mu...

Saturday, February 19, 2011

Pelajar AIKOL; dulu dan kini..

Beberapa minggu lepas saya ada tengok gambar beberapa org bekas pelajar Undang2 UIAM ( AIKOLIANS) di dalam Facebook. Ada seorang pelajar lelaki saya yg sekarang ini adalah peguam di Kuala Lumpur menepek gambar2 dia tidak berbaju dan berpegang2an tangan dgn staff di pejabat dia. Ada banyak lagi gambar2 yg tidak sesuai juga ditepek di dalam FB. Walhal dulu, diaboleh di kategorikan sebagai student yg baik.

Di dalam FB juga saya tengok seorg lagi bekas pelajar lelaki AIKOL yg menulis di dalam profile dia yg dia adalah freelance gigolo selain dari bekerja sebagai Peguam. Walaupun saya tak mengajar dia dulu tetapi saya kenal dia sebagai student yg tiada masalah disiplin dgn lecturer2 lain.

Saya juga dimaklumkan dari sumber yg betul bahawa ramai bekas2 pelajar AIKOL terlibat di dalam kes2 masalah disiplin di tempat kerja dan ada juga kes yg mana mereka telah melakukan jenayah pecah amanah. Yg menyedihkan, mereka ini adalah top2 student di aikol pada satu ketika dulu.

Selain daripada itu, isu buka tudung, minum dan masalah sosial lain adalah isu lama yg masih berleluasa hingga kini. Mereka pakai tudung dan berjalan tunduk malu seperti wanita melayu terakhir kerana takut markah mereka dipotong oleh saya.. atau takut mendengar Ustaz Hamid J berdehem..

kenapa ini berlaku? adakah mereka ini tiada ilmu? Sebenarnya ilmu ada...tetapi Ilmu itu hanya utk lulus periksa bukan utk periksa diri sendiri..muhasabah diri.. bila wang menjadi destinasi utama dalam hidup kita maka, syaitan akan menjadi raja..atau kata Hayyi kerana mereka meletakkan otak mereka di kepala lutut. ( saya cukup setuju dgn Hayyi)

p.s. belajar utk menghadapi apa jua keadaan...

Sunday, February 13, 2011

cerita pagi ini..

Pagi tadi, semasa dalam perjalanan ke pejabat, saya ternampak kereta di depan saya yg dipandu oleh seorg lelaki yg berkopiah membuka pintu kereta dia. Pada masa itu lampu trafik light adalah merah. Saya ingat dia buka pintu kereta sebab pintu itu tidak rapat. Tetapi rupa2nya utk membuang plastik yg ada di dalam kereta dia. Saya sungguh terkejut dgn tindakan lelaki yg mempunyai karakter seperti seorg Muslim yg baik. Rupanya lelaki tadi adalah seorang yg mementingkan diri sendiri. Sanggup dia mengotorkan jalanraya dgn membuang sampah merata-rata. Ini adalah satu faktor penyumbang ke arah ketidakbersihahan bandar kita ( dan juga bilik air) kerana masing2 tidak membuat bandar yg mereka duduki seperti rumah mereka sendiri..

Entahlah..mudah2an Allah memberi hidayah kepada lelaki Muslim tadi.

p.s. kebijaksanaan seorg manusia boleh di rumuskan dgn dua perkataan; tunggu dan berharap..

Saturday, February 12, 2011

Sifat Malu..

Hari jumaat semalam, saya diminta utk menyampaikan tazkirah pagi jumaat kepada administrative staff di aikol. Pertama kali memberi tazkirah kpd mereka, agak gementar juga.Tajuk yg saya kongsikan dgn mereka semalam ialah mengenai sifat malu.

Sifat malu adalah satu sikap rendah diri. cetusan rasa dan gerak hati yg positif. Bagaimana kita hendak tahu bhwa org itu ada sifat begin? Biasanya bila merah mukanya, tersipu2 malu dan menundukkan pandangannya ke bawah. Jgn salah ertikan dgn sifat rendah diri yg lebih kepada unsur negatif.

Malu dgn Allah adalah tunggak kemuliaan sifat malu. Itu lah tunjang kepada sifat malu dgn org lain, lelaki atau perempuan, dan juga diri sendiri. Malu utk berkata-kata, khuatir jika perkataan yg akan keluar nanti akan menyakitkan hati org atau org akan silap faham. Justeru itu, fikir dahulu apa yg dikata sebelum mengeluarkan kata2. Malu utk menonjolkan aurat kita pada org lain sebab kita malu pada Allah dan malu pada diri sendiri. Malu pada Allah sebab, aurat itu adalah hak milik Allah pada kita dan harus di litupi pada sesiapa saja melainkan kepada org yg sepatutnya. Malu pada diri sendiri kerana bila menutup aurat kita sebenarnya menghormati diri kita. Kita menaik taraf kehormatan dan maruah diri.

Tetapi kita tidak boleh malu semasa kita menimba ilmu atau semasa kita sakit. Jangan malu utk bertnya pada guru jika kita kurang faham. Ramai saya tengok pelajar2 saya yg enggan bertanya semasa lecture atau tutorial. Bila ditanya kenapa tidak bertanya, jawabnya Malu..Apa yg malu? Malu sebab dalam kelas itu ada budak lelaki "A" atau budak perempuan "B" tu pandai. Ini sifat malu yg negatif.

Sama2 lah kita kita besifat malu bila hendak melanggar hukum Allah atau menyakiti org lain. Tetapi jgnlah kita malu utk bertanya bila ada keperluan..bertanya pun biarlah berpada2 dgn cikgu.. Bertanya sebab kita tidak tahu bukannya bertanya utk mencari seteru dan membuat org jemu..

p.s. Malu seperti semalu..hati mau tetapi lidah kelu..

Friday, February 11, 2011

Menghafal nama student

Ramai pelajar2 tahun satu bertanyakan saya, "Bagaimana ustazah boleh ingat nama semua student dalam kelas? Apa petua ustazah?"

Jawapan saya hanya satu: Bila ada kemahuan di situ lah ada jalan..bila saya sendiri mahu ingat semua nama student saya, maka saya akan berusaha dgn lebih gigih agar saya dapat berbuat demikian.

Dulu, saya pernah mempunyai hampir 70 org student. alhamdulillah, dgn izin Allah saya ingat nama kesemua mereka.

Mengingati nama student adalah muzik di telinga mereka..menyentuh hati mereka dgn melafazkan nama mereka dgn betul berserta tajwid..tiada kegembiraan di dalam hati melainkan menerima pengiktirafan dari guru mereka..Mengingati nama merka adalah tanda bahawa saya sayangkan pelajar2 saya..

Mudah2an Allah menajamkan fikiran dan ingatan saya agar saya dapat menghafal nama2 mereka..bila mereka gembira saya pun suka.. :-)

p.s. I fall, I stumble but I gave it all..

Thursday, February 10, 2011

Kenapa suka datang lambat ke kelas?

Bila mengajar, saya paling tidak suka jika student datang lambat ke kelas. kalau kelas pukul 8, saya menjangkakan student sudah pun berada di dalam kelas pada jam 7.55am. kenapa? sebab mereka tidak ada kelas sebelum itu. Jika kelas pukul 9, kalau mereka ada kelas jam 8, tidak menjadi kesalahan jika dtg lambat seminit dua. Itu pun jika lecturer dismiss kelas lambat atau kelas pukul 8 dan pukul 9 adalah jauh jaraknya.

Walau apa pun, saya rasa fenomena suka dtg lambat ini adalah kerana kurang disiplin diri. Tidak hormat pada orang lain dan juga mindset yg telah di tanam dalam otak masing2 bahawa tidak menjadi kesalahan utk dtg lambat sebab org lain pun dtg lambat juga!

Bagi saya sikap begini ( suka dtg lambat dan tidak menepati masa) adalah dtg dari sikap yg tidak suka solat pada waktunya. Saya cukup yakin jika kita menjaga solat maka kita tidak akan sesekali berbuat sedemikian..

Bila diamati pada pelajar2 yg dtg lewat ke kelas, mereka ini adalah org yg sama.. org yg jahil tentang masa.. org yg mementing diri sendiri..mereka ini sebenarnya sudah membuat guru mereka berkecil hati..

Mudah2an Allah jauhilah kita dari sifat mazmumah itu...

p.s. tunggu dan berharap..

Wednesday, February 9, 2011

Doa ku untuk mu...

Post kali ini saya ingin berkongsi kegembiraan hati saya dgn pembaca2 blog saya yg hari ini dan semalam adalah hari yg cukup menggembirakan saya. Kenapa? Jawapannya ialah saya menerima kunjungan dari bekas2 student sya yg lepas. Lebih daripada itu, mereka juga membawa pelbagai buah tangan dan cenderamata dari kampung masing utk saya.

Pagi semalam, sebaik sampai di pejabat ada dua botol budu cap "sedap sengoti" berada di dalam raga di luar office saya. Jam 11 pagi saya dikunjungi azrina dan cuna. Petang jam 4 petang, Ju dan Kamal dtg sambil membawa buah pala dan keychains. Pagi ini (08/02), Aishah rais menghadiahkan saya sedikit buah tangan dari Johor. Kemudian Afif datang bersama Nuwar sambil membawa keropok lekor kegemaran saya pada jam 10 pagi. Jam 10.30 pagi saya dikunjungi oleh bekas student saya, Eyra dan yeni. Jam 11 pagi, teman sepejabat memanggil saya ke pejabatnya. Lantas dia menghulurkan saya satu bungkusan kecil dari Nurul.

Subhanallah, masih ramai yg mengingati dan menyayangi saya... Saya cukup gembira dan bersyukur pada Allah kerana menganugerahkan kpd saya sekumpulan manusia yg masih mengekalkan saya di dalam hati mereka...

Semoga Allah memberi ganjaran yg sewajarnya kepada mereka.. Tiada kata yg boleh saya ucapkan melainkan Jazakumullah Khairan Kathiran..

Kamu semua membuktikan bahawa, kasih sayang bukan hanya di hati tetapi pada perbuatan kamu...

Monday, February 7, 2011

Puisi dari Doktor Cinta..

Kalau nak bercinta, perlu ada Ilmu..
agar diri tidak lesu
hati tidak jemu
dan otak tidak dungu
Kalau nak bercinta, perlu pada harta
agar cinta terus dibaja
dengan rasa dan rupa
agar hidup tidak sengsara
dengan meminta-minta
pada sesiapa saja..
Cinta juga perlu berpada-pada
jangan sampai tergadai harta
dan rosak segala
sampai kita jadi gila
dan jadi hamba cinta..
.....................

Saturday, February 5, 2011

Bila nak kahwin?

Bila baca status FB student saya semenjak dua menjak ni tiada berita terkini, melainkan cerita kahwin. Saya rasa idea status of mind dalam FB tercetus disebabkan oleh dua org sahabat mereka sudah selamat melangsungkan perkahwinan mereka hari semalam (04/02). Sebenarnya stduent2 saya ni baru sahaja di dalam tahun 2 dan saya pasti usia mereka dalam lingkungan 21-22 tahun secara umumnya.

Berbalik pada pengalaman sendiri yg berkahwin pada usia 24 tahun selepas habis belajar, saya hnya mula berfikir mengenai perkahwinan semasa di tahun 4 semester akhir. Itu pun selepas mendengar sahabat karib saya akan melangsungkan perkhwinan pada masa itu. Masa itu lah baru terfikir yg saya mungkin akan kahwin selepas habis belajar dan bukannya semasa belajar. Kawan saya itu akan berkhwin dgn seorg lelaki yg sudah pun bekerja.

Fenomena ingin berkahwin hnya belaku bila melihat teman kita berkahwin. Bagi saya itu adalah perkara biasa. Mungkin ianya sementara shaja.. selepas ini, bila mereka merasa mahu bekahwin biarlah ianya dtg dari dalam diri bukannya dari org lain..

Bagi pelajar2 lelaki, nasihat saya, bekerja lah dulu sebelum mengambil keputusan utk berumahtangga...sekurang2nya, mas kahwin itu dtg nya dari duit hasil penat lelah kamu sendiri. Cincin kahwin itu dtg nya dari pilihan dan kocek kamu sendiri.. Bila ini berlaku akan berlaku kepuasan diri dan keyakinan utk mendapat penghormatan dari isteri dan keluarga isteri yg kamu mampu utk berdikari dan mempunyai kematangan utk membentuk satu keluarga..

p.s. Cuti yg panjang...hati yg semakin tenang..

Friday, February 4, 2011

Puisi..( utk melepaskan tensen..)

Berat sungguh kepala rasanya..

mengenangkan banyak deadline di depan mata...

anak-anak merengek2 minta di bawa ke sana..

aku merengek minta di bagi jalan keluar..

cabaran dtg bertimpa...

masalah yg tidak pernah selesai..

pada Mu aku meminta agar aku bahagia

walau badai melanda..

berikan aku kekuatan..

ketenangan...

keselamatan...

agar aku pergi dgn cinta Mu di sisi..di hati..di sanubari..

tidak diduai..

Selamat tinggal sayang...

Thursday, February 3, 2011

Bilanya sampai masa?

Seorang student saya bertnyakan soalan ini kepada saya. Bila kita tahu yg kita dah sampai masa utk kahwin, promotion atau sebagainya. Saya berjanji pada dia yg saya akan memberi jawapannya di dalam blog sya nanti.

Kita hanya tahu yg kita dah samapi masa utk kahwin bila kita layak utk berkahwin. Layak bukan dari segi material atau faktor2 yg jelas di depan mata kita sepreti, duit, rumah dan sihat. tetapi kita juga layak dari segi ilmu pengetahuan dan mental yg mengatakan kita sudah boleh berkahwin. Saya selalu berpesan yg kita hnya akan kahwin " with the right person and at the right time". Mungkin sekarang, ada dikalangan kita yg sudah ada special person tetapi masing2 masih belajar dan tak mampu utk bekahwin pada masa yg teredekat ini, maka mereka bedua ini adalah tidak layak utk berkhwin kerana belum sampai masanya lagi. Ilmu pengetahuan itu penting tentang aspek perkahwinan dan mempunyai kematangan yg tinggi utk membuat keputusan dan mengambil tindakan. Ilmu dan kematanagan buka diukur dgn umur. Bukan bermakna lagi lanjut usia lagi matang lah dia..bukan begitu sayang..

Bila sampai masa utk kita memohon promotion dari satu tingkat ke tingkat yg lebih atas? Bila kita sudah layak. Walaubagaimana pun, kita mesti percaya pada rezki. Mungkin kita sudah layak tetapi bukan rezki kita pada masa yg tedekat ini. Kita mesti percaya pada itu.

Bila masa kita perlu berhijrah? Bila kita rasa kita MESTI berhijrah dgn melihat faktor2 sekeliling. Melihat kemampuan yg kita ada. Berhijrah tidak semestinya kita kena mesti menunggu tahun baru tetapi bila kita rasa sudah sampai masanya utk kita berhijrah. Kita yg menentukan masa tersebut. Kalau kita dalam golongan yg lemah di dalam satu pelajaran , maka kita hendaklah mengambil langkah yg sesuai utk mengatasi masalah kita. Jangan tunggu bila dah fail dlam pelajaran tersebut, barulah nk berhijrah. tetapi adakalanya kite hanya berhijrah bila kita sudah terkena. Org kata sudah terhantuk baru nak terngadah..

Apa2 pun, apa yg kita rasa itu semestinya bergantung kepada hubungan kita pada Allah agar memberi kita ilham dan gerak hati sebelum kita membuat keputusan..

Lagi satu persoalan ialah bila sampai masa utk kita meninggalkan dunia ini? Adakah bila kita sudah bersedia? Bila sudah cukup amalan maka kita meminta Allah mengambil nyawa kita kah? sampai masa utk mati kita hendaklah sentiasa bersedia pada bila2 masa..tidak perlu menunggu adakah kita layak atau tidak..this is an exceptional case to the general principle..