Friday, September 23, 2011

Jadilah seorang pendengar...

Student: Ustazah, saya down sangat hari ni...

Saya: Kenapa awak down?

Student: Saya failed dua paper.

Saya: Awak dah register kedua2 paper itu utk sem baru ni?

Student: Sudah..

Saya: Kalau gitu, awak tak perlu "down" lagi la...Sekarang fokus pada pelajaran.

Student: Ustzah rasa, saya masih ada harapan lagi tak utk belajar kat sini?

Saya: Saya rasa, soalan itu utk awak..bukan utk saya. Saya tak boleh jawab soalan itu. Apa awak rasa sekarang?

Student: Saya rasa boleh..tapi saya tak pasti.

Saya: Kalau awak rasa boleh, saya yakin awak boleh buat. Tetapi, pertama sekali awak kena pastikan dulu apa kelemahan awak. Apa yg menyebabkan awk fail dalam fail paper tersebut.

Student: Salah saya...

Saya: Apa salah awak? Pernah tak awk consult lecturer tersebut spjg pembelajaran awak? Pernah tak awak tanya dia, kenapa saya dapat markah banyak ni?

Student: Tak pernah...hmm..itulah kesalahan saya ( sambil tersenyum)

Saya: Sekarang awk dah tahu apa kelemahan awak, apa kekurangan awak..dan awak juga tahu apa kelebihan awk, bukan?

Student: ya.. (sambil tersenyum juga)

Saya: Lupakan yg lepas, pandanglah ke depan... awk boleh buat!

Apa yg boleh disimpulkan di sini ialah student ini hanya mahu ada orang mendengar masalah dia. Dia mahu org memberi perhatian apa yg dia rasa. Saya tidak berbuat apa2..Saya hanya mendengar dan cuba merasai apa yg dia rasa.

Kekuatan yg dia ada ialah sifat berani beliau utk meluahkan perasaan dia pada saya yg tak pernah dia kenali dan jumpai....


p.s. Ustajah Cinta v the Ssohor..Ccotek satu!!

Wednesday, September 21, 2011

Adab dengan guru...



Bila memberi lecture di dalam kelas, saya paling tidak suka dua jenis sikap pelajar.





1. Pelajar yg over confident bila mahu bertanya soalan pada guru. Pakai belasah saja hingga memotong percakapan guru. Pada masa yg sama tidak mengangkat tangan sebagai tanda izin mahu bertanya. Sikap sebegini adalah kurang beradab. Tunggu sehingga guru habis bercakap, kemudian angkat tangan kanan dan bila guru memberi izin ( mungkin dgn mengangkat keningnya, atau menyebut" Ya" atau apa2 saja tanda izin) maka bolehlah anda bertanya.





Lagi satu, student yg tak sabar-sabar nk bertanya. Walhal, jawapan pada muka surat sebelah atau pada isu yg berikutnya sedangkan guru itu tengah membuat persiapan utk memberi lecture pada isu tersebut. Dek kerana sifat gopoh gapah boleh membuat guru berasa hati dgn sikap kita yg kurang matang itu.





Ada juga student yg mengaku dgn bangganya yg dia boleh buat lebih dari apa yg diajar oleh guru. Kenyataan sebegini boleh memakan diri sendiri.





Kita hendaklah confident dgn diri sendiri tetapi jgn OVER confident!


Bila belajar, kita hendaklah ada sifat rendah diri dgn guru..barulah hidup berkat dengan ilmu yg kita dapat...





Sikap yg kedua akan dibincang pada entri berikutnya.... :-)

p.s. hari yg ceria mendengar cerita mu...

Tuesday, September 20, 2011

I am in pain....


I know that pain is inevitable and suffering is optional..


But just to let you know


I am in pain.....








Sunday, September 18, 2011

Cerita suka dan duka....

Saya sering dikunjungi oleh student untuk meminta nasihat. Nasihat ini bukan sahaja berkisar pada masalah pelajaran tetapi termasuk juga masalah peribadi, kehidupan dan isu2 semasa. Kadang2 ada juga orang2 perseorangan lain yg datang meminta pendapat mengenai masalah yg mereka hadapi.

Kadang2 mereka membuat komen kepada saya;

"Eh, Ramizah..awak ni kan selalu senyum dan happy..kenapa ek?"

" Saya masuk kelas Madam sebab saya suka tengok Madam senyum..Happy sokmo"


" Saya datang minta nasihat dari Madam kerana saya tengok madam happy je.."

Sebenarnya saya mempunyai banyak kelemahan apatah lagi kekurangan yg bertimbun2 dalam diri saya.. Ada banyak masa saya tidak happy dan sedih tetapi saya sentiasa cuba mengawal diri agar kesedihan dan kedukaan saya tidak disedari oleh pelajar2 saya.

Bila kita menjadi guru, kita akan selalu berdepan dgn public, dgn pelajar kita. Kalau di universiti, pelajar2 kebanyakannya sudah besar..20 tahun ke atas. Malah ada yang lebih berusia dari saya. Saya akan memaksa diri untuk senyum dan gembiar setiap kali berjalan ke menuju kelas walau hati saya ketika itu bagai dirobek2. Saya mesti gembira agar orang lain juga gembira melihat saya.

Saya sendiri pun kadang2 memerlukan motivasi dan nasihat pada diri sendiri. Saya juga mempunyai banyak masalah yg kadang2 membuat saya terduduk dan menangis sendiri; kadang2 di bilik air, di dalam pejabat atau di dalam kereta...sendirian....

Bila saya mengarang puisi, sebenarnya ialah salah satu cara utk saya meluah kesedihan saya. Pusi demi puisi dicoret adalah satu cara utk saya melupakan kesdihan di dada. Saya juga suka membaca, novel, buku2 cerita fiksyen dan no fiksyen, majalah2 ringan sebagai jalan utk mengawal masalah yg saya hadapi. Memasak adalah satu lagi teknik utk melerai kekusutan di dadal. Menyibukkan diri di dapur adalah sebahagian dari terapi utk melupakan sesiapa yg mengecewakan saya. Sudah tentunya saya tidak lupa untuk solat sunat dan membaca Quran, dan selawat tafrijiyyah sebagai satu rutin.


Ramai orang mengambil kesempatan ke atas diri saya dan selepas itu mengecewakan saya akhirnya adalah masalah yg sering berlaku pada diri saya.

Peringatan yg selalu saya ingatkan pada diri ialah masalah itu adalah sebahagian dari kehidupan saya. Ia membuat saya menjadi lebih matang, lebih memahami dan lebih bijak. Jika tiada masalah tiadalah manisnya kehidupan dan tidak ada lah "thrill" dalam hidup kita. Yg penting, kita mesti bijak mengawal masalah dan jangan sampai menyusahkan orang.

Anggaplah setiap masalah adalah perkara penting dalam hidup kita yg akan mendidik kita menjadi orang yg lebih matang dan berpengalaman.

p.s. Pandai bermain kata-kata tetapi dusta belaka...

Wednesday, September 14, 2011

a moment with secret admirer...

Tadi saya dikunjungi oleh seorang student bukan dari AIKOL. Bila saya ke pejabat utk mengambil chop yg tertinggal dalam pukul 8.45 pagi, saya tengok dia tercegat di depan pintu pejabat saya. Saya memberitahu dia yg saya sibuk di LR 7 sempena dgn adjustment period jadi saya tk dapat berjumpa dgn dia sekarang. Jam 10.30pagi bila saya balik ke office saya tengok dia masih tercegat di depan pejabat saya lagi. Masa itu ada dua orang student datang bersama utk saya menyelesaikan masalah mereka. Saya meminta dia datang jumpa saya jam 2 petang. Bila saya bertnaya apa masalahnya, ( kerja saya, hanya utk menyelesaikan masalah orang) , dia menjawab " personal problem". Aik, saya tk pernah tengok budak ni, tiba2 suruh aku selesai masalah dia. pelik2...

Akhirnya jam 2.08 kami bertemu. Sebenarnya saya tak pernah bertemu dengan dia. Rupanya dia mencari saya melalui nama2 yg tertera dari list AIKOL lecturer di pejabat. Dia hanya ingin bertemu dan berbual2 dengan saya di samping itu utk menyampaikan misinya berjumpa dgn saya.

Selepas berbual kurang lebih 10 minit, saya meminta diri untuk keluar. Sebelum dia beredar saya meminta maaf kerana tidak dapat meluangkan masa yg panjang dek kesibukan menjadi academic advisor pada AIKOL student. Lantas dia menjawab, " Madam bukan academic advisor..tapi life advisor..." Saya tersenyum mendengar remarks daripada pelajar itu sambil melambai pada secret admirer itu dari jauh.. :-) selepas dia keluar saya masih tidak berhenti tersenyum macam orang sangau...

p.s. Cepatnya masa berlalu....

Sunday, September 11, 2011

Hidup perlu diteruskan....



Semester baru akan bermula esok hari, 12 september. Saya akan bertemu dgn lebih 60 orang student pelajar2 tahun satu pagi esok. Pada masa yg sama student2 saya yg lama akan menganjak ke tahun 2, 3 dan 4.






Seronok sangat bila mengajar dan bergaul dgn mereka ini. Saya selalu merasakan bahwa pergaulan dan menjalinkan persahabtan dgn pelajar2 akan membuat saya bertambah muda. Mungkin petua awet muda yg terbaru utk dikongsi dgn pembaca2 semua.





Dalam seronok tu ada juga yg sedih, bila ada sesetengah student yg buat2 tak kenal dah dgn kita. Ataupun student yg dulunya rapat dgn kita, selalu dtg berkongsi masalah dan meminta nasihat macam-macam. Tetapi setelah makin tinggi belajar dan banyak ilmu di dada, maka saya ditinggal begitu saja.





Apa2 pun saya pasrah, sabar dan redha...inilah yg dinamakan kehidupan....Kita bertemu dan berpisah...Berjumpa dan bergembira. Ketawa dan menangis. Yg hidup dan yg mati. Itulah lukisan alam. Suasana sebegini adalah memberi erti hidup yg sebenar. Yg penting, kita masih ada Iman dan Islam...Itulah sebaik-baik nikmat..

















p.s. pasti masih ada yang sayang pada saya....

Friday, September 9, 2011

What I feel today....





The only way to understand yourself is to get to know who is your creator..You must understand why did HE create you...What is your status to HIM...What is your mission as HIS slave.....




To HIM we come, to HIM we shall return....








Sometimes I just need to be left alone....pondering about HIS creations...thinking about my past and believing in HIM that whatever happened to me, there must be a reason behind it..and I have no regret at all...


p.s. leave me alone.....



Thursday, September 8, 2011

Kasih sayang...sebelum terlambat

Kira-kira jam 8.30 pagi kelmarin, suami menelefon saya di pejabat. Suaranya di corong telefon tidak seperti biasa, kali ini agak lemah dan lembut. Malah dia bertanya saya dulu, apa yg saya sedang buat ketika itu.


Kemudian dia memberitahu saya yg kakak iparnya di Dhaka, Bangladesh telah meninggal dunia pada 29 Ogos. Sehari sebelum Aidil Fitri. Satu keluhan lemah dapat didengari dari telefon. Terus saya teringat yg saya ada mengpos kad raya pada Hena Apa 2 minggu sebelum raya. Pada masyrakat Bangladesh, kakak ipar adalah seperti kakak sendiri. Kami pernah ke sana pada tahun 1995 dan 1999 dan tinggal di rumah Hena Apa. Selepas itu, kami tak pernah berkunjung ke Dhaka lagi.


Suami telah menjadikan keluarga di Malaysia sebagai keluarganya. Dia sudah tidak punya ibu bapa dan adik beradik. Yg tinggal hanyalah anak2 saudara yg tinggal di Karachi, Pakistan. Sepatutnya, bila mahu pulang ke kampung suami, kami patut pulang ke Karachi sebab keluarganya di sana. Tiada siapa lagi di Bangladesh. Hena Apa adalah kakak kepada arwah isteri pertama suami. Sekarang, selepas kematian Hena Apa, pasti suami enggan mahu ke Bangladesh lagi.


Pengajaran yg boleh kita ambil di sini ialah, hendaklah kita tunjuk kasih sayang kita pada org2 yg kita sayang semasa mereka masih hidup. Ucaplah rasa sayang kita pada mereka. Jika mereka sakit, ziarah lah mereka. Tunjukkan yg kita prihatin pada masalah dan keadaan mereka.


Bila kita memberi kasih sayang, sesungguhnya kita memberi satu kehidupan dan harapan kepada mereka.


Mudah2an kita tidak mengambil enteng pada org2 yg pernah kita lafaz yg kita sayang pada mereka pada satu ketika dulu dan membiarkan dia terumbang ambing tanpa lafaz salam dan tanya khabar.... Hubungilah mereka sebelum terlambat...


p.s. Selamat tinggal...cukuplah setakat ini....


Tuesday, September 6, 2011

Puisi entah apa-apa...



Sekali air bah, sekali pantai berubah...

Hati manusia begitu cepat tidak endah..

Bila sudah dapat apa yg dihajat..


Manis mulut dgn kata-kata pujangga...

Serta janji untuk setia...

Akhirnya aku ditinggal jua...