Saturday, December 25, 2010

Hidup berkat dari doa guru yg mustajab

Saya mungkin antara guru yg masih lagi percaya pada keberkatan seorg guru terhadap murid2 beliau. Maksudnya di sini ialah, sebagai seorg pelajar kita hendaklah sentiasa menghormati dan memandang tinggi pada guru kita. Walaupun guru itu salah semasa mengajar, kita dilarang sama sekali untuk membetulnya secara terang2an di hadapan pelajar2 lain. Tetapi sebagai guru yg penuh integriti, adalah tanggungjwab guru tersebut utk mengaku kesalahan atau kesilapan yg dilakukan. Bila guru masuk ke dalam kelas, kelas itu adalah milik beliau. Dia adalah yg menguruskan kelas tersebut agar pelajar2 dapat mengambil ilmu yg disampaikan oleh beliau. Dia berhak utk menghalau mana2 student yg tidak berakhlaq dan menganggu pengajaran dia dan juga pelajar2 lain. Dia berhak untuk mengawal jumlah soalan yg boleh ditanya di dalam kelas dan dia juga berhak utk mengawal apa yg boleh ditanya di dalam kelas. Guru juga berhak untuk tidak menjawab soalan yg ditanya. Itu adalah hak dia. Walau apa pun, dia perlu menolak dgn penuh berhemah, bijak dan berakhlaq. Dan sebagai murid kita hendakah bersangka baik dgn guru kita. Apa saja persoalan yg ada di dalam kepala kita perlu disampaikan dgn penuh berhemah dan bersopan. Guru bukan kawan kita tetapi mereka boleh menjadi rakan baik jika kena gaya dan cara...

Selagi mana guru masih menggunakan bahasa yg betul, baik..terimalah seadanya dia. tetapi jika guru sudah meyumpah2 di dalam kelas, memanggil kita bodoh, bengong, jahat dan sebagainya maka dia bukan guru yg sebenar..maka dgn itu kita berhak utk utk bertindak dgn penuh hormat juga..

Sya selalu berpesan pada diri saya..biar lah guru saya tidak kenal saya disebabkan ketidakpandaian saya di dalam kelas..jangan guru kenal saya sebab sya tidak berakhlaq..

Doa guru yg dizalimi antara doa yg mustajab..

p.s. teringat lagu Saleem..tinggal kenangan

Thursday, December 23, 2010

Maaf ye, I tersasul...

Semasa kita mengajar dan memberi syarahan kepada pelajar2 kdg2 ada juga berlaku tersalah sebut atau tersasul kata atau juga dalam bahasa Inggeris dipanggil "slip of tongue'.

Semalam, di dalam kelas undang2 Jenayah Islam telah berlaku peristiwa yg memalukan saya di hadapan student2 saya. Sya hendak memberi contoh tentang penggunaan alat utk membunuh boleh dijadikan sebagai bahan bukti yg pembunuh mempunyai niat utk membunuh. Lalu saya berkata. "...the murderer has used cleavage to kill the victim.." sebut cleavage tu pulak dgn penuh tajwid dan idghamnya..KLIVIJJ. Lepas sebut, saya tengok budak2 laki2 pandang sesama sendiri..agaknya dalam kepala diaorg.." biar betul ustazah ke madam ni?.." Budak2 perempuan pulak..pandang semacam kepada saya. agaknya diaorg pun tak faham apa makna cleavage. Lepas tu, saya tersedar dari mimpi di siang hari..mak ooi! rasanya merah padam muka saya. Mula la nak maintain lawa..tapi cepat2 mengaku yg saya tersilap sebut. Nak sebut cleaver sebenarnya..

apa nak buat eh..benda dah jadi. Lagi pun I tak da criminal intention pun..

mungkin ada yg bertanya apa makna cleavage tu? maknanya "lurah dendam" atau "lembah dalam"..kalau tak faham jugak, cari lah dalam kamus!

p.s. lagu sofaz yg menusuk jiwa..

Wednesday, December 22, 2010

Kahwin dan belajar..

Saya tidak menggalakkan student2 saya kahwin semasa belajar. Secara umumnya berkahwin semasa belajar akan lebih banyak mengundang masalah jika ekonomi tidak kuat dan tiada sokongan dari keluarga. Ramai yg berfikir, perkahwinan itu adalah satu keseronokan. Perkahwinan itu sebenarnya adalah satu perjudian di dalam hidup kita sebenarnya. Ada yg untung dan ada juga yg rugi atau sama2 untung atau sama2 rugi..bergantung kepada pemain2nya.

Saya dikunjungi oleh seorg student yg baru sahaja berkahwin 2 minggu lepas. Tetapi semasa final exam yg lepas dia tidak menduduki 2 paper disebabkan dia lari dari rumah kerana bergaduh dgn mak tiri. Saya rasa org yg melarikan diri dari masalah adalah org yg tidak matang utk menangani masalah yg dihadapinya. Org yg berfikiran cetek dan masih belum mampu utk memikul tanggungjawab yg besar mendidik anak sendiri nanti. Gadis yg berumur 14 tahun yg tahu menghormati org tua dan mendengar kata adalah org yg lebih matang utk berkahwin jika dia tahu batas2 kelakuan dgn org tua dan menyayangi adik2 tirinya seprti adik2nya sendiri.

Jgn jadikan perkahwinan sebagai satu escapism utk lari dari masalah..sebenarnya perkahwinan itu akan mendatangkan byk lagi masalah jika kita tidak tahu bagaimana hendak menjadi seorg isteri dan wanita mithali..

p.s. ....dan bila esok

Monday, December 20, 2010

Jangan kita hilang semangat..

Minggu lepas, saya didatangi seorg pelajar perempuan berkongsi dgn saya masalah peribadi yg dia hadapi. Sepatutnya sekarang dia berada di dalam tahun satu smester kedua, tetapi di sebabkan dia gagal 4 sabjek semester lepas maka dia masih lagi dikategorikan sbg pelajar tahun satu semester satu.

Dia memberitahu saya yg semasa di pusat matrikulasi dia adalah antara pelajar2 cemerlang tetapi semenjak dtg ke Main campus, semangat utk belajar semakin pudar. Dia tidak mengambil serius pada pelajarannya langsung. semasa musim exam, dia sibuk berjalan ke sana sini. bermain game atau tidur dan atau ke perpustakaan utk membca majalah, novel2 cinta. Bila kwn2 menegurnya, dia tidak mendengar langsung malah semakin menjadi2 perangai yg tidak mendatangkan faedah pada diri beliau. Dia juga mula memakai pakaian2 yg seksi demi utk menarik perhatian lelaki katanya. Dia memerlukan perhatian dari seseorang. Dia juga mula bergaul dgn kumpulan2 yg mengajak dia utk mencari keseronokan

Semester ini, dia sedar atas kesilapan yg lalu. Dia juga berjanji untuk pada diri sendiri unk berubah dan berhijrah.

Selepas mendengar cerita dari pelajar tersebut, saya memberitahu dia yg Allah masih sygkan dia kerana memberi hidayah dan rasa keinsafan yg terbit dari hati dia. Sekarang dia perlu kuatkan iman sebagai benteng dari dipengaruhi oleh faktor2 alam sekitar di sekeliling dia. Walau apa pun yg berlaku jgn cuba salahkan org lain atau alam sekitar. Salahkan diri sendiri yg lalai, iman yg rapuh dan semangat yg hilang..

Jangan sesekali kita hilang semangat..kerana tanpa semangat,kita sebenarnya hilang segala2nya. Dan dari mana dtgnya semangat? Dari hubungan yg berterusan dgn Allah yg Maha Esa..

p.s cukup lah sudah...

Saturday, December 18, 2010

Ustaz Hamid Jusoh Al Butri

Kalau sebut nama Ustaz Hamid Jusoh al Butri, semua org kenal terutama di AIKOL. Dia adalah salah seorg tenaga pengajar di AIKOL, UIAM. Dia sudah lama di AIKOL bersama2 dgn al marhum Prof ahmad ibrahim membangunkan kuliah Law. Dia juga merupakan guru saya semasa saya di tahun 1 dan 2. Seorg yg guru yg amat dihormati oleh dan ditakuti oleh student2 zaman ini. Mengapa dia ditakuti? kerana ketegasan dia dalam menangani masalah disiplin di AIKOL terutama sekali.

Saya nak bercerita mengenai "pertemuan" saya dgn Ustaz Hamid petang jumaat kelmarin. Hari jumaat semalam, adalah hari yg agak sunyi di aikol. Student tak ramai dtg di aikol terutama sebelah petang. Bila sya hendak menaiki tangga dari tingkat 2 ke tingkat 3, pada hari biasa kena berhati2 disebabkan ramai student turun naik. Naik satu anak tngga ke satu anak tngga dgn berhati2, persis Perempuan Melayu Terakhir. Tetapi semalam, di sebabkan tiada org maka saya pun berniat nak langkah 2 anak tngga sekaligus. Boleh juga exercise! tengah bersiap sedia nk angkat kain..tiba2 saya tengok ada bayang2 org mahu turun dari tingkat 3 ke tingkat 2. Bila sy angkat kepala, rupa2nya Ustaz Hamid Jusoh. terkejut King Kong la dibuatnya. Terus melabuhkan kain.. dan dia pula terus berkata pada "...Takut pada Allah!! Jangan takut pada saya.."

Memang saya pun takut pada dia!! hahaha

p.s. jgn dekati diri ku lagi...

Thursday, December 16, 2010

Terimakasih daun keladi..

Sejak bermulanya semester baru isnin lepas, saya menerima kunjungan mesra dari student2 lama saya. Kebanyakan mereka datang dgn membawa buah tangan. Ada yg membawa gelang manik, kek, brooch, keychain dan makanan. Saya merasa sungguh gembira mendapat hadiah daripada mereka. Sebenarnya, hadiah sedemikian akan mengeratkan lagi hubungan sesama kita. Walaupun kecil atau harganya tak seberapa, ianya bukan menjadi ukuran buat saya. Yg penting ingatan yg berpanjangan. Ada juga yg dtg hanya utk bertanya khabar saya tanpa membawa apa2. Itu pun sudah cukup membuat saya gembira, yg menandakan mereka masih ingat pada saya. Ada juga yg berjumpa saya di tengah jalan..jauh melambai saya..ya, jauh. Segan agaknya utk menegur saya. Ada juga, yg nampak dari jauh tapi terus mengambil jalan lain. Entah apa niatnya, Allah jua yg tahu. Dulu tidak begitu..

Untuk student2 saya tesebut, terimakasih daun keladi..semoga ingatan kekal abadi..walau saya tiada lagi sisi..

p.s. luka dan terus luka..

Tuesday, December 14, 2010

Tonjolkan diri anda...

Sejak bertugas di AIKOL Lab semalam sehingga hari ini, ada beberapa cerita menarik utk saya kongsi bersama di dalam blog saya.

Cerita pertama mengenai seorg student yg datang meminta agar saya membenarkan dia mengambil satu sabjek walaupun workload sudah exceed. Bila saya mengamati kesemua result exam dari tahun satu sehingga tahun tahun 3, dia ada failed sabjek sekurang2nya dua sabjek. Sekarang dia berada di tahun 3 semester kedua. Sabjek criminal dan succession masih belum lepas. Bila saya tanya, apa problem awak sebenarnya menyebabkan awak gagal dalam exam setiap semester? Jawapan yg diberikan ialah, saya sudah study betul2 ustazah..tapi taka tahu lah kenapa. Dalam exam rasa macam boleh buat, tapi kenapa ek saya fail jugak? Saya tanya dia lagi, adakah pernah awak berjumpa dgn lecturer awak sepanjang 3 tahun lepas? jawapannya, tidak pernah langsung. Walaupun dia failed dalam test atau dalam CAM marks, dia tidak pernah berjumpa dgn mereka. Lantas saya menjawab, itu adalah faktor menyebabkan awak fail setiap semester.

Sebagai pelajar universiti, setiap pelajar mesti cuba untuk "menonjolkan" diri masing2 pada lecturer. Menonjol di sini dari segi kesungguhan kita demi untuk memahami lebih mendalam sabajek yg diajar. Berjumpa dgn lecturer setiap minggu sambil meminta dia menjelasakn lagi apa yg kabur di dalam lecture. Mungkin juga meminta lecturer menyediakan rujukan2 tambahan agar kita dapat memahami topik yg diajar. Mungkin juga dtg utk memperkenalkan diri kpd lecturer yg kita adalah student dia. Tidak salah utk berbuat demikian. Kdg2 malu dan segan tidak bertempat. Cara belajar di Universiti adalah sgt2 berlainan dgn cara belajar di bangku sekolah. Di univeriti kita kena belajar untk menjadi seorg individu yg dewasa dan bertanggungjawab. Individu yg berakhlaq dan tahu bercakap dgn "org tua".

Akhir sekali, jaga akhlaq, jaga solat dan jaga aurat..

p.s. memang begitu...

Sunday, December 12, 2010

Bersendirian di rumah...

Sekarang saya berada di rumah bersama-sama dengan suami sahaja. Anak yg sulung berada di Pusat Matrikulasi UIAM di PJ. Manakala anak yg kedua dan ketiga balik kampung di Kota Bharu pagi tadi. Rasanya macam terlalu awal untuk anak2"meninggalkan" saya. Anak yg bongsu, setiap kali cuti akan merengek2 minta saya belikan tiket untuk balik kampung. Pernah dia meminta utk bersekolah dan tinggal bersma dgn atok nenek dia. Anak2 saya pun hanya tiga orang sahaja..alhamdulillah.

Untuk seminggu ini, hanya saya dan suami di rumah. Hati terasa sebak bila anak2 tiada di rumah. sebaik pulang ke rumah dari airport tadi, tiada suara Lutfi membuat komplen pasal abangnya, wafi. Tiada soalan2 pelik dari wafi. Tiada puji2an dari Abang untuk mama. aaargh!..Tetapi saya harus terima hakikat ini yg suatu hari nanti hanya tinggal kami berdua sahaja. Teringat kepada ma dan abah di kampung yg dulunya sibuk melayan anak2 seramai 10 orang. Sekarang ini, mereka sendiri dan hanya ditemani adik yg nombor tujuh yg tinggal bersama mereka.

Saya pasti detik dan saat utk saya bersendiri juga akan tiba..yg hanya akan ditemani oleh amal ibadat di dunia.. itu pun jika amalan2 tesebut diterima oleh Allah azzawajalla.

p.s. baju melayu utk kenangan

Friday, December 10, 2010

Jangan lah berlebih-lebih bila berdoa..

Jangan lah kita berlebih2 bila berdoa. Maksudnya di sini ialah, bila kita berdoa henadaklah kita memohon perkara2 yg baik berlaku pada diri kita. Memohon perkara yg realistic yg boleh kita capai. Berpada2 bila berdoa. Janganlah berdoa nak jadi seperti Cinderella atau Puteri Gunung Ledang. Perkara2 sebegin tidak masuk dek akal.

Janganlah kita berdoa untuk menjadi seorang yg lebih baik dari sahabat rasulullah seperti Abu Bakar, Umar, Uthman mahu pun Ali radiallahu anhum.. Mereka itu adalah sahabat2 Rasulullah yg tiada gantinya, tiada duanya. Jadi, kita tidak dibenarkan utk melebihi mereka. Tetapi boleh berdoa untuk menjadi seikhlas Abu Bakar, seberani Umar, sepemurah Uthman, semulia Ali. Sama juga jika kita berdoa utk menjadi seperti Rasulullah yg boleh membawa kepada syak jika kita hanya berhenti setakat itu. Kita boleh berdoa utk menjadi sesabar rasulullah, utk mempunyai akhlaq seperti dia dan sebagainya. Rasulullah sendiri tidak pernah mengajar satu doa agar kita menyerupainya tetapi lebih kepada dianjurkan kita utk mengikut sunnah Rasulullah.

Dalam berdoa juga kita tidak boleh2 berlebih-lebihan. Maksudnya, di dalam doa janganlah sampai bersajak2, berpuisi2 dan menggunakan kata2 berbunga sehingga bila org mendengar doa tadi rasa susah pula utk memahami maksud doa tersebut. Kita perlu ingat yg “tempat/org” yg kita meminta doa itu adalah Maha mendengar, Maha melihat dan Maha dekat. Jangan juga berlebih2an dari segi nada suara. Biar sederhana dan lembut.

Yg penting doa yg dipinta perlu ikhlas, bersungguh2 dan hendaklah bersabar. Diingatkan juga selepas berdoa jgn tergesa2 menuggu doa kita dimakbulkan Allah. Selalu bersangka baik dgn Allah. Selalu juga tanam dalam diri kita Dia pengurus besar hidup kita dan maha mengetahui apa yg terbaik buat diri kita.

Untuk student saya yg gagal dalam periksaan tempoh hari, mohon doa kepada Allah agar diberi kekuatan zahir dan batin agar dipermudahkan urusan dunia kita. Mudah2an dgn ujian Allah ini, iman kita dapat dipertingkatkan lagi. Utk yg berjaya, bersyukur pada Allah sebanyak yg mungkin, takbir dan tahmid kepada yg esa kerana Dia lah pemberi nikmat dan Dia juga akan menarik nikmat ini jika kita leka dan alpa.

Akhir kata, semoga student2 saya sudah bersedia utk menempuh semester baru yg akan bermula tanggal 13 dec ini. Mudah2an pada tahun 1432 Hijriyyah ini, semuanya dtg dgn azam baru, niat baru dan bertaubat untuk tidak lagi mengulangi kesilapan yg lepas..

p.s. belajar untuk melupai mu..

Wednesday, December 8, 2010

Pelajar-pelajar yg dikasihi..

Kurang seminggu lagi semester baru akan bermula. Secara peribadinya, sya merasa sangat teruja untuk memulakan sem baru ni, terutama untk bertemu dgn student saya, yg lama dan juga yg baru.
alhamdulillah, pada semester depan saya akan mengajar pelajar2 tahun 1 dan tahun 2. Esok, 9 hb ada pertemuan dgn student2 baru dan saya diamanahkan utk memberi sedikit kepada mereka, insyAllah.
Mengajar atau menjadi cikgu ini adalah "Cinta" saya. Mengapa ye? Masing2 mungkin ada jawapan yg tersendiri. Bagi saya pula, saya suka mengajar sebab saya suka mendampingi student2 saya. Sya suka bersama mereka. Sya suka berbual2 dan mendengar masalah mereka. Dan hari ini, sya didatangi oleh seorg studetn yg telah didismiss oleh universiti disebabkan oleh "kemiskinan" grade di dalam exam yg lepas. Dia sudah pun berada di tahun akhir. Menangis dia di depan saya. jatuh terjelepok di atas lantai. sedih saya tengok..sebak di dada..sy cuba mengawaal perasaan saya agar tidak menangis di depannya. aduh..berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Pengajaran yg boleh diambil di sini, belajar lah bersungguh2 jika diberi peluang utk melakukannya. Jangan memandang enteng setiap butir kata dari cikgu kita. Hormati lah dia..Untuk student tadi, bersabarlah..saya pasti masih ramai yg sayangkan awak, termasuk saya. Mudah2an pengalaman ini menjadi pengajaran yg amat berharga di dalam diri awak. Hidup perlu diteruskan..Berkongsilah kesedihan anda dgn keluarga dan org2 yg anda kasihi..Kutip setiap butir kaca yg terhempas itu dan jadikan dia satu semangat yg keras dan jitu dan seterusnya peggerak utk maju ke hadapan.

Saya juga masih sayangkan awak...

p.s. hatiku yg terluka..biarkan saja..

Friday, December 3, 2010

Saya dan Student..

Alhamdulillah, keputusan final exam akan diumumkan tidak lama lagi. Masing2 berdebar2 menanti keputusan yg akan tiba. Kami sebagai lecturer juga sudah selesai meng”endorse”kan result exam tadi. Sudah menjadi lumrah, ada yg lulus dan ada juga yg tidak lulus. Itu adalah lumrah alam. Ramai juga yg kena dismiss dari university. Bila ditengok kepada nama2 yg mendapat provisional pass dan dimissed students ini, adalah nama2 org yg telah maklum bahawa mereka mempunyai masalah dalam akademik dan juga perangai mereka. Pelbagai usaha telah dibuat utk menolong mereka, tetapi gagal. Sebenarnya, mereka mesti menolong diri mereka sendiri barulah kita boleh menolong mereka. Allah juga tidak akan mengubah nasib mereka, sehinggalah mereka mengubah nasib mereka sendiri.

Saya ingin berkongsi dgn anda semua yg student2 akan ingat saya pada dua keadaan sahaja; Pertama sehari sebelum exam. Message akan masuk bertubi2 di dalam HP saya meminta saya mendoakan mereka atau meminta tips/hints utk exam. Office juga menjadi tempat tumpuan kepada stduent2 yg berminat. Kedua ialah selepas result, ramai yg akan mengucapkan terimakasih jika mendapat result yg diingini. Yg gagal, sudah pastinya berdiam diri..malu mungkin utk bersuara. Tapi apakan daya, saya juga tidak boleh berbuat apa2. Yg mana berhak diberi hak masing2 tanpa melihat pada baju atau bag mana yg dipakai. Tanpa melihat yg mana kaya, yg mana miskin..yg mana senyum melebar dan yg mana senyum kering..Yg saya tahu, selepas kedua2 keadaan di atas, saya tidak diperlukan lagi..hilang di telan ombak di Sipadan, hilang ditiup angin di bumi Kenyalang atau hilang di telan ombak di Pantai Batu Buruk atau juga hilang ditelan deruan jalan pasir puteh, bachok ke rantau panjang..Mungkin juga saya lenyap begitu saja disebalik hilai ketawa bersama keluarga tercinta..

p.s. kau memang begitu…

Tuesday, November 30, 2010

sesi kedua akan bermula..

Semester kedua untuk sesi 2010/2011 akan menyusul tidak lama lagi, kurang dari 2minggu. hari ni adalah hari pendaftaran untuk student2 baru, local dan international. Banyak kereta tadi semasa saya masuk ke kampus pagi tadi. Kebanyakannya dtg bersama2 dgn keluarga masing2. hari pendaftaran anak2 di asrama penuh, di kolej, universiti dan juga hari konvokesyen adalah hari bersama keluarga.

Pada bulan october yg lepas, saya juga turut menghadiri pada hari pendaftaran anak sulung saya ke pusat matrikulasi. Sungguh tak sangka tempat yg pernah saya mendaftar 21 tahun lepas akan menjadi tempat anak saya pula. Kenangan semasa belajar di UIAM dulu bermain2 di mata. Tempat saya membesar dan menimba ilmu dan belajar menjadi seorang yg dapat menerima perbezaan di kalangan kita. aargh.

Semasa saya mendaftar di matrik UIAM dulu, saya pergi di temani abah dan sepupu yg juga dapat masuk di tempat yg sama. keseronokan amat terasa sebab berteman. Ibu saya tidak papat pergi disebabkan adik2 masih kecil dan ramai yg masih bersekolah.

nasihat saya pada pelajar baru, betulkan niat anda semasa belajar. kalau niat hanya utk bersuka2 dan mendapatkan keseronokan semata2, maka, sila betulkan. Ingatlahm bila ibu bapa anda berhabis2an menghantar ke asrama penuh/kolej dan sebagainya, sebenarnya mereka menghantar anda bersama2 seribu harapan dan sejuta doa agar anda menjadi anak serta student yg bertanggungjawab pada amanah yg diberikan. Anda juga adalah manusia terpilih, "anugerah dari Allah" utk menjadi khalifah di mukabumi ini..

sya pula membayangkan pada saat ini, student baru adalah bertudung litup, labuh dan sangat innocent pada seminggu dua ini..dan selepas itu, Allah sahaja yg tahu..

p.s. aku sudah agak begitu..

Thursday, November 25, 2010

Gulab Jamun

Inilah kuih kegemaran keluarga saya. Namanya gulab jamun. sebenarnya, tak ada cerita menarik utk dikongsi sejak dari cuti hari raya aidil adha. masa byk digunakan utk memeriksa kertas exam. kemudian sibuk menyiapkan satu paper yg masih belum siap hingga sekarang ini. jadi, masa byk di rumah, membaca dan memasak..

ini gambar, gulab jamun yg sudah digontel oleh saya dan lutfi. tangan yg menggoreng itu ialah tangan maid saya.





bila sudah digoreng, inilah hasilnya..warna oren atau kemerahan2 sedikit..






sudah digoreng, semua gulab jamun direndam di dalam air gula yg telah dimasak semalam. air gula ini dimasak bersama buah pelaga dan sedikit saffron




sekrang sedia utk dimakan..rasanya manis tetapi tidak terlalu manis. homemade gulab jamun adalah lebih baik dari dijual di kedai..

btw, post kali ini, bukan nak melawan blog adik saya, janna, yg pakar dalam bidang masakan..sy cuma nak menepek gambar sahaja..


p.s masih terluka

Wednesday, November 24, 2010

satu hari di bulan zulhijjah..

Kenangan di Masjidil Haram. Gambar diambil dari tingkat 1. ada beberapa keping lagi diambil di depan kaabah, cuma tak berani nak tepek, bimbang disalahertikan sebagai utk menunjuk2. Gambar diambil oleh, adik angkat saya di Makkah, Mimi.





Semasa di dalam masjidil Haram, sempat berkenalan dengan jemaah haji dari Egypt. Namanya pun dah lupa cuma yg saya ingat kami sebaya. Masa di sini lah, terhegeh2 nak bercakap bahasa Arab yg dah lama berkarat.



Pengalaman menunaikan Haji di kala usia 40 tahun adalah impian menjadi kenyataan. Sya sentiasa berharap dan berdoa sebelum ini agar dapat menunaikan rukun islam yg ke5 sebelum melebihi ke angka 40. Masing2 diuji oleh Allah dgn pelbagai ujian, mental dan fizikal. Masing2 ada pengalaman tersendiri, pahit dan manis. Walau apa pun terjadi, anggaplah sebahagian dari jihad menunaikan haji. Untuk saya, menanggung beban rindu pada org2 saya kasihi adalah ujian yg paling besar.


p.s. hatiku diguris luka..

Thursday, November 18, 2010

Balkoni di rumah saya..

tempat yg menjadi favorite sya bila sya boring..di sini juga tempat saya dan suami berbual2 sambil minum teh dan makan Gulab Jamun...Inilah balkoni di rumah saya..





Di sini ada dua kerusi..yg kecik hijau itu utk sya..dan yg hitam dan besar tu, faham2 la sendiri utk siapa..di atas kerusi hitam itu ada HP sya, utk sya menyemak dan megemaskini FB saya..streamyx masih belum ada lagi di rumah. Di sini juga sya membaca novel yg masih belum dihabis baca..sedap tau novel ni..








Tajuk novelnya, anda boleh baca kan? HP saya warna hijau sebab saya dari Kelantan..








Kalau dah boring baca buku saya akan tengok ke sebelah kanan saya..ada KLCC dan KL tower..KL city centre










Kalau tidak, tengok sebelah kiri..ada PV6 dans sedikit MRR2 menghala ke lebuhraya Karak







Atau pun tengok depan..Blok A dan D di PV8..







atau kalau boring sangat..saya masuk dalam bilik tidur dan buat apa lagi..tidur la!

eeh..maaf tak da gambar bilik tidur..

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidil Adha

Esok semua umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Korban. Tanggal 15 Nov semalam telah berlaku wukuf di arafah. Umat2 Islam yg tidak menunaikan Haji disunatkan untuk berpuasa sempena hari Wukuf bersempena dgn 9 zulhijjah. Banyak keberkatanya berpuasa sunat pada 9 zulhijjah ini. Walaubagaimanapun, entry kali ini bukan nak bercerita pasal kelebihan puasa sunat ini, tetapi bercerita kenangan menunaikan haji pada tahun lepas.

Bila tengok gambar umat Islam sedang bersaie dai Safa dan Marwah di muka depan News Straits Times semalam (15 Nov) lantas teringat pengalaman menunaikan ritual yg sama pada jam 1-3 pagi. Sampai bengakak2 kaki berjalan dari safa dan marwah sambil mengingati peristiwa Siti Hajar berlari2 mencari2 air utk anak lelakinya Nabi Ismail. Mulut tidak berhenti menyebut nama2 anak2, zaki, wafi dan lutfi agar menjadi anak2 yg soleh. Tidak lupa juga menyebut nama2 anak2 saudara yg lain.

Selepas wukuf, rasanya kami menaiki bas ke Muzdalifah untk bermalam walaupun tidak tidur di sana. Tetapi saya terlelap sekejap, bertilamkan tanah muzdalifah dan sambil memandang langit hitam pekat..sesekali jelas bintang2 berkerlipan. Pertama kali rasanya tidur di atas tanah..Bila badan sudah letih, mata sudah tidak tertahan lagi di situlah kita terjelepok lesu. Kiri kanan teman2 lain juga ada yg tidur nyenyak sekali dan ada juga yg berdengkur.

Kemudian dari Muzdalifah kami di bawa ke Mina utk melontar di Jamrah esok hari. Bas yg membawa sya dan rombongan adalah bas yg pertama berlepas tetapi dgn izin dan qadai qadar dari Allah, bas kami adalah bas yg terakhir sampai pada malam itu. Perjalanan yg sepatutnya mengambil 30-40 minit, tetapi mengambil masa lebih kurang 4 jam. Pemandu bas kami, sesat. Masa itu kami masih dalam ihram lagi. Tidak boleh marah dan bercakap kasar. Sya hanya mampu bertalbiah berzikir pada Allah. Tiba2 kedengaran suara 2 org lelaki sedang bertekak, pemandu bas dan jemaah haji dari negara arab ( sebab dia bercakap dlm bahsa arab). MashAllah..ketakutan menyelubungi fikiran saya. Dalam hati, jemaah haji tersebut memang dah kena dam sebab telah melanggar pantang larang di dalam ihram. Astaghfirullah…

Akhirnya kami sampai di destinasi..alhamdulillah. Di Mina, kami duduk selama 3 malam di dalam khemah. Khemah kami itu bersebelahan dgn kedai runcit ala-ala 7 eleven. Maksudnya dia buka 24 jam. Bygkan,bila masa kami nak tidur atau berehat yg sewajarnya. Lagi satu, sya rasa kita semua maklum kalau dgr org Arab bercakap..macam nak bergaduh! Ada sekali semasa di dalam khemah, pekedai runcit atau pekrjanya telah membaling kulit pisang dan jatuh atas riba saya..dan yg kedua diaorg baling botol air soft drink dan jatuh sebelah saya. Semuanya berlaku dgn sekelip mata dan saya menerimanya sebagai dugaan dari Tuhan yg maha esa. Di sana juga, sya takkan lupa kenangan pergi ke bilik air yg sgt2 terhad untuk menampung hampir 2 juta umat islam. ada yg beratur sampai 2 jam utk ke bilik air, tetapi ramai yg berhati mulia memberi lalauan kepda mereka benar2 memerlukan. Satu lagi buat sya tersenyum, bila pertama kali ke bilik air di sana, sya tertanya2, " ini bilik air lelaki atau perempuan?" Ini disebabkan boleh dikatakann 90% wanita2 pada masa itu berambut pendek. sependek2nya..hehe. Mungkin saya seorg shj yg "perempuan" pada masa itu :-)

Byk lagi kenangan2 yg hendak saya kongsi di sini tetapi saya rasa anda semua pasti boring membaca entry yg panjang2 seperti ini. Kenangan di Madinah adalah saat sedih buat diri saya, di mana saya begitu merindui keluarga di kampong dan pada seseorg yg melukai hati saya..

Salam Aidil Adha buat semua..


p.s. Takkan ku lupa aku kelas kedua..

Friday, November 12, 2010

Nasihat pada pelajar2..

Bila pemeriksa menanda kertas2 jawapan peperiksaan, perkara pertama yg menjadi perhatian ialah apa yg tertera di muka depan kertas jawapan. Nombor2 soalan yg dijawab, nama pemeriksa dan tulisan student. Perkara2 di atas adalah first impression yg pemeriksa tanam di dalam hati mereka sebelum meneruskan pembacaan beliau. Ada yg mulakan dgn Bismillah..ada yg mula dgn salam pada Madam..Dan diakhiri dgn "pujuk rayu" agar dibelas kesihan pada si penulis. Ada jugak yg dah bagi hint pada saya" kalau yg ada smiley face tu, saya lah ustazah!" Apa pun nasihat yg diberikan, sya akan cuba sedaya upaya utk menjadi adil dan memberi pada yg hak dan yg berhak sahaja.

Satu lagi sya ingin berpesan pada student agar jgn gopoh semasa menjawab soalan. Baca arahan soalan berkali2. pastikan apa yg perlu dijawab, berapa yg perlu dijawab dan apa yg tak boleh dijawab. Sikap gopoh ini adalah salah satu sifat syaitan dalam satu hadith yg pernah saya baca. Pelajar2 dinasihatkan bertenang semasa di dalam dewan peperiksaan. Bertenang di sini bermaksud menyerah diri pada Allah agar jiwa tidak berkecamuk dan seterusnya dapat berfikir secara rasional. Sebenarnya, sikap tenang ini adalah berkait rapat dgn hubungan kita dgn Allah bersertakan dgn usaha2 yg telah kita buat. Disamping itu juga, kessihatan diri, makanan yg halal dan baik serta cukup tidur dan rehat juga antara faktor kita dapat mengawal diri kita sendiri..

p.s. Kau dekat..tetapi jauh sebenarnya...

Monday, November 8, 2010

Renungan buat semua..

Sekarang musim demam peperiksaan di UIAM. Alhamdulillah, kesemua sabjek yg saya ajar telah pun selamat diduduki oleh para pelajar2 saya yg disayangi. Pada saat ini saya sedang sibuk memeriksa kertas Undang2 Jenayah Islam. Kertas Usul al Fiqh telah selamat ditanda dan sudah diberi grade masing2.

Kira2 seminggu sebelum peperiksaan bermula, ada satu peristiwa telah berlaku pada diri saya sbagai seorg tenaga pengajar di AIKOL. Sempena dgn final exam semester ini, saya telah meng’BAR’ 4 org student dari menduduki sabjek saya disebabkan mereka “MISKIN” dgn jumlah kehadiran ke kelas. Maka, saya menggunakan kuasa yg ada paa saya utk menghalang mereka dari menduduki kertas saya.

Selepas saya bar mereka, maka mereka yg berkenaan itu begitu tangkas dan lebih laju dari Usain Bolt, dtg menziarahi saya dgn muka yg murung dan sedih. Ada juga dtg dgn airmata berlinangan..dan berjurai2 keluar. Tetapi, nasi sudah menjadi nasi air dan bubur lambuk..yg memang sedap untuk ditelan, tak perlu dikunyah2 lagi. Saya tidak berganjak dgn keputusan yg saya buat. Sebelum ini, sudah dipesan berkali2 utk dtg ke kelas sentiasa tetapi semua pesanan saya hanya tinggal pesanan, tidak diambil kisah…

Selain dari itu, saya juga diganggu oleh ibu seorg student yg meminta bagi pihak anak beliau agar ditarik balik surat barring. Malah saya di tawarkan “hadiah” yg lumayan. Dgn izin Allah saya menolak segala tawaran yg diberikan. Yg penting saya ingin melihat student tersebut sedar dari mimpi indah dan belajar menerima kenyataan yg hidup di dunia bukan seperti cerita dongeng yg berakhir dgn happy ending..tetapi seperti cerita Korea, Taekugi..

Akhir kalam, kepada mereka berkenaan..bila mahu mengambil iktibar pada setiap detik pahit yg berlaku dalam diri anda?

Monday, November 1, 2010

Novel..






Gambar2 buku2 novel cinta yg saya beli baru2 ini. Maaf terlambat upload di sebabkan masalah internet di rumah.

Buku Dear John membuatkan airmata saya mengalir bila habis mmbaca buku ini..Cinta tidak semestinya kita hidup bersama..tetapi Cinta sebenarnya melihat anda bahagia dgn org lain..

The Killing Place, membuat saya takut setiap kali membaca chapter yg semakin menggerunkan..penuh misteri dan ending yg tak disangka2..

Summer affair, masih belum habis..ceritanya mengenai wanita moden yg cukup bahagia dgn keluarga tetapi masih membuat affair dgn org lain..bukan berdasarkan cinta tetapi nafsu semata2..

Thursday, October 28, 2010

Oral Test

Semester 1 2010/2011 telah pun berakhir hari isnin lepas. Student2 sudah pun menduduki exam sejak semalam lagi.

Hari selasa dan rabu lepas saya telah membuat oral test pada student ICL saya. Oral test adalah metod assessement yg paling cepat dan tangkas. Tang tang tu jugak saya bagi markah. Masa oral test juga saya dapat melihat samada mereka bersedia atau tidak utk ditanya. Disamping itu, saya juga boleh memberi rumusan dari segi tahap keyakinan diri masing2. Yg penting dalam oral test ialah anda hendaklan menjadi diri anda sendiri. percaya pada kebolehan diri dan menyerahkan diri pada Allah yg maha Esa selepas membuat persediaan secukupnya.

Ada yg masuk bilik saya tidak memberi salam, tidak mengetok pintu dan terus duduk di atas kerusi tanpa dijemput. Walaupun perkara sebegini tiada dalam pemarkahan, tetapi ini menunjukkan anda tidak tahu adab2 masuk ke pejabat pensyarah. Mungkin anda akan menjawab, " saya takut sangat atau saya nervous sangat". Sebenarnya, proses ini juga dapat menilai sejauh mana anda mengawal perasaan anda; takut, gembira, nervous dan juga sedih.. Yg penting anda hendaklah menjadi diri anda sendiri.. yakin pada kebolehan yg ada tanpa mengikis sifat2 mahmudah dalam diri.

Dan bila mereka beredar..
saya juga menjadi diri sendiri..
bila dibiar sendiri...
tanpa diziarahi oleh sseiapa lagi..
Kerana saya hanya lilin yg membakar diri..
untuk anda yg dikasihi..

p.s. Biar aku sendiri..

Wednesday, October 27, 2010

Novel Cinta..

Kurang 3 minggu lepas saya beli satu novel berbahasa inggeris bertajuk The Killing Place. Buku tu agak tebal. Sebenarnya tiada niat utk membeli mana2 buku pada saya. Bila saya pergi ke MPH pada hari tersebut, niatnya nak membeli buku cerita utk dihadiahkan kepada Amalina Ramadzan kerana mendapat markah tertinggi di dalam mid term test pada bulan lepas. Tiba2 saya terfikir, eh..dah lama sangat tak bca novel Bahasa Inggeris. Asyik baca buku Bahasa melayu sahaja. maka saya beli buku itu dan mula membaca dari tarikh dibeli, 10/10/10 hingga 16/10/2010. Hampir semiggu buku itu habis dibaca. Satu rekod. Ianya tamat dibaca di Hotel Royal River, Bangkok.

Semalam sya sinnggah di MPH lagi. Kali ini saya borong 2 lagi buku; satu bertajuk DEAR JOHN dan SUMMER AFFAIRS. Hari tu beli buku thriller, cerita pembunuhanha. Kali ini, nak baca cerita yg romantik pulak. Wah, buku DEAR JOHN tu tinggal lagi 2 bab utk dikhatamkan. Ini cukup bagus! membaca novel cinta membuat kita mahu menghabiskan cerita itu secepat mungkin. Sya benar2 dilamun cinta..*sigh*

Orang berkata, Life begins at 40..saya pula, Love begins at 14...oppss..at 41.

p.s. Good bye and take care..

Thursday, October 21, 2010

Itu pilihan anda..

Bila saya dapat tahu, ramai student yg tidak menghadiri kelas saya semalam sebab sibuk menyiapkan kerja utk sabjek pelajaran lain, saya berasa sangat2 sedih. Rasa teraniaya, rasa dipinggirkan..dan pelbagai rasa masam dan pahit. Perasaan yg sama juga ada bila mendapat tahu, ada student yg sanggup tak datang kelas lecturer lain sebab nak datang ke kelas saya atau menyiapkan kerja saya. Perbuatan anda dibuat dengan sengaja..tanpa dipaksa tapi penuh rela hati. Itu pilihan anda

Ingatlah, wahai pelajar2 ku..Jika anda menjaga hak cikgu anda, nescaya hak anda akan dijaga dan dilindungi oleh Allah SWT. Perbuatan yg sedemikian sebenarnya menunjukkan anda tidak menghormati hak cikgu anda. Anda juga yg rugi..rugi yg sebenar2nya..

Guru adalah Ibu bapa anda juga..Beringatlah..Beristighfar..

p.s. selamat tinggal..

Monday, October 18, 2010

4 nights in Bangkok!

Last week, I went to Bangkok for a conference on Human rights in Southeast Asia. This was my 2nd trip to Thailand, the land of smile. The first trip was in 2008. However, I was on 2 hour transit at Survanabhumi airport before transferred to nakhon Sithammarat in southern Thailand. This time I was with my eldest son, Zaki, as my bodyguard. Alhamdulillah, he has fulfilled his duty as one.

My presentation was on the 1st day, 14th October. Alhamdulillah, it was great. I received some questions from the floor. It was a great opportunity for me to share with the audience, Muslims and Non muslims alike about Islamic law. At the same time I was able to clarify about the position and the application of Islamic law in Malaysia. Once the presentation was over, I feel so much relieved and had a sound sleep on that night.

The next day, I attended only morning session before left for shopping session the whole day. We went to Jim Thompson House where variety of local souvenirs can be purchased. The most favorite goods was anything that was made of silk. I managed to grab a few wallets and coins purses for my mom and sisters. Later, we moved to factory silk where I bought a Thai silk for me and a shawl. Then we head to MBK, a famous shopping centre cum food centre to have out lunch. There was a musolla at level 6 of the building.

On the 16th of October, we went to floating market at Damaensaduk which is about 100 kilomtre away from Bangkok. It was 1 1/2 journey from our hotel. It was an interesting experience to be in the boat and did our shopping through the next boat which passed next to us. Another amazing thing is the attitude of the boatmen to maneuvere their respective boats so that every boat could pass through without any problem. Respect to each other.

Alhamdulilah, our flight landed smoothly on the 17th October at 3.15 pm. I was so eager to see my other two sons, Wafi and Lutfi. Missing them so much. My hubby was waiting at KL sentral with a big smile and a flower ..He could not be more than happier because the co driver has come back..

Tuesday, October 12, 2010

Berpindah rumah..

Akhirnya dapat juga menaip sikit pada hari ni. Ya, memang sibuk sejak dua minggu lepas. Pindah rumah utk kali ke 3 semenjak mendirikan rumahtngga tahun 1993. Nk pindah lagi ke selepas ini? Wallahua'lam..tak boleh nak jawab.

Kali pertama pindah rumah ialah pada tahun 1995. Dari rumah lama di Menara Bakti, Seksyen 14, Petaling jaya ke rumah teres dua tingkat di Bandar Utama, Damansara. Anak nombor 2 dan nombor 3 lahir di sana. Pada bulan October 2001, berpindah ke Idaman Putera, Medan Idaman, Gombak. Di sana,tiada sesiapa dilahirkan di sana sebab sudah tidak punya apa2...

Dan buat kali ke tiganya pada bulan October 2010, kami berpindah lagi dan kali ini ke PV8, Platinum Hill Condo, Melati Utama. Alhamdulillah, semuanya sudah selesai. Berpindah ke rumah baru ini adalah pengalaman yg menyeronokkan tetapi memenatkan. Dalam proses perpindahan itu, ada juga barang rosak dan pecah dan juga barang yg entah di mana letaknya. Saya rasa perkara sebegini adalah rencah perpindahan. Yg penting sabar dan buka hati sebesar mungkin.

Akhir kalam, doakan kesejahteraan kami di rumah yg sentiasa baru buat kami selagi mana kita memperbaharui azam dan niat untuk menjadikan hari ini adalah lebih baik dari hari semalam..


p.s. Semakin jauh atau semakin dekat..?

Thursday, September 30, 2010

masalah sosial di UIAM

Pada petang tadi ad sekumpulan pelajar2 lelaki sya telah membuat presentation yg bertajuk Masalah2 Sosial di IIUM. Sya merasa sungguh terkejut bila mendengar dan melihat sendiri bukti2 masalah2 sosial di IIUM. Masalah sosial bukan setakat freehair di kalangan pelajar perempuan dan merokok di kalangan pelajar lelaki. Tetapi lebih dari itu. Isu seperti lesbianisam( musahaqah), gay ( homosexual), gansgterism dan juga dadah. Sya tidak sedar yg mungkin ada dikalangan pelajar saya terlibat dgn aktiviti tidak bermoral seperti di atas.

Pelajar2 lain yg melihat videoclip dan gambar2 tersebut turut mengakui memang ada kes2 seperti itu. Mereka bertnya kepada saya, kenapa pihak berwajib di UIAM tidak mengambil tindakan kepda mereka. Sya kelu..tidak tahu apa yg harus di jawab. Apa yg bermain di kepala saya ialah, pihak berwajib sibuk mahu menjadikan IIUM sbagai research university agar peluang utk mendapat duit membuat penyelidikan terbuka luas...

aargh!!

p.s kau sombong sekali..

Wednesday, September 29, 2010

Belajar untuk berterimakasih..

Saya ingin menegur mengenai sikap sesetengah student yg berat mulut nak mengucap terimakasih kepada guru mereka. Sebagai seorg guru, tugas mengajar adalah profesion sya. Sya dibayar gaji untuk mengajar. Tetapi dari segi moral, guru adalah org yg byk membantu kita di dalam memahami makna kehidupan. Guru yg sebenar bukan hanya termaktub di dalam buku dan kertas tetapi lebih dari itu. Tugas guru yg sebenar ialah memberi inspirasi kepada student beliau mengenai makna kehidupan. Guru mengajar student bagaimana hendak menjadi seorg individu yg mempunyai akhlaq yg tinggi dan nilai2 murni. Guru juga adalah contoh terbaik kpd student. Berbalik kepada persoalan terimakasih tadi, sya sentiasa tergaman bila masa saya membantu member informasi kpd student tetapi student hnaya meninggalkan office saya dgn ucapan salam sahaja. Atau student yg menghantar sms bertanyakan itu dan ini, selepas saya membalas message mereka, tiada reply ucapan terimakasih dari mereka. Kadang terfikir bahawa kita hanyalah instrument atau alat utk mendapatkan informasi. Tiada “human touch” didalam hubungan kita. Bila tiada sentuhan kemanusiaan maka tiadalah hubungan hati diantara kita..maka tiadalah sifat mercy atau sifat lembut hati di dalam hati guru semasa berhadapan dgn kertas jawapan peperiksaan mereka.. Belajarlah utk bersifat rendah diri dgn guru..berterimakasih dgn mereka, nescaya kamu akan dikasihi oleh sesiapa saja.Paling penting hidup kamu akan lebih diberkati..

p.s. tiada ucapan itu dari mu lagi…

Tuesday, September 28, 2010

Student lelaki lebih baik dari perempuan?

You all tak tercabar ke bila org laki2 jadi lebih rajin dan komited dalam pelajaran? Saya pun rasa tercabar. Biasanya sya tengok budak perempuan lebih rajin, lebih pandai, lebih komited dalam pelajaran. Tapi kali ni, jumlah org yg hantar assignment dah 5 org. Hanya seorg sahaja perempuan.. aik mana pergi perempuan2 ni? cepat hantar! Buat malu je.. Test yg lepas pun org lelaki juga yg dapat markah tinggi. Walhal, student laki tak ramai. macam mana ni? Kualiti,kuantiti atau apa ye?


p.s. di mana kamu..?

Friday, September 24, 2010

Presentation UF dan ICL

Dalam minggu ini, student Usul al Fiqh dan Undang2 Jenayah Islam telah membuat presentation sebagai salah satu method assessment sebelum peperiksaan akhir semester.

seronok sebenarnya tengok/mendengar presentation mereka ini. Seronok melihat gelagat masing2 bila berhadapan dgn penonton yg terdiri dari kawan2 mereka juga. Ada yg nervous, ada yg selamba, ada yg buat kelakar dan ada yg buat seolah2 dunia ini dia yg punya ( bak kata P ramlee..) Pada masa yg sama juga, semasa presentation, kita boleh tengok kreativiti student meyampaikan isi dan reaksi mereka bila menjawab soalah dari penonton. Sifat2 sebegini sebenarnya dapat menonjolkan sikap dan pengetahuan mereka. Sikap dan pengethauan di sini, bermaksud kematanangan dalam menilai isu2 di dalam topik yg dipersembahkan. adakah hanya mengeluarkan saja apa yg diajar di dlm lecture atau membuat sedikit research di dalam topik tersebut?

Tujuan presentation bukan shj utk melihat sejauh mana student memahami apa yg yg diajar tetapi melihat sejauh student bertanggujawab dgn task yg diberikan. Dgn erti kata lain, sikap proaktif mereka utk bertanya kepada guru2 mereka semasa membuat persediaan presentation itu. Apa yg perlu dimasukkan dan yg tidak perlu dimasukkan. Adalah diminta kpd student utk berbincang dgn guru sebelum presentation bermula. Presentation adalah satu instrument utk pelajar membuktikan sejauh mana merka yakin/confident di dalam public speaking. Tetapi merka jangan terlalu confident/over confident sehingga membelakangi guru2 mereka dan seterusnya hilang sifat rendah diri dan hormat semasa menuntut ilmu.

Akhir kalam..minggu depan masih ada lagi presentation Usul al Fiqh. Saya tak sabar2 hendak melihat persembahan mereka yg pasti Meletop..ala DIVA-DIVA gitu! Awww!..

p.s. aku yg kau tinggalkan...

Wednesday, September 22, 2010

You are rude!

One student, who did not come to my class 14 times since the beginning of the semester, had visited my office yesterday. Upon listening to his explanations; could not wake up, busy, I wanted to come but could not make it and bla, bla.. All I said to him was "You are rude and no attitude!” He was staring at me unbelievably with mouth wide open.

Before he left my office, he touched his cheek and asked me " Am I rude?". I said " yes, without your knowledge you are doing this to your teacher.." He left and I left him as well..with no grudges. Sometimes, you need to say this so that he will stop dreaming..

p.s. coincidence is a miracle of Allah..

Monday, September 20, 2010

Hati yg terusik

Ada pepatah menyebut, jangan cepat merajuk nanti cepat tua. Bila kita merajuk,air muka menjadi tidak ceria. Dahi berkerut , mulut muncung dan mata pun nampak kuyu sebab hati sdg memendam perasaan. Kekadang2 kita terpaksa buat2 bahagia walau hati bagai nak gila. Terutama jika nature pekerjaan seseorg itu melibatkan dgn org ramai seperti cikgu, lecturer, model, public figure dan sebagainya. Ketahanan diri mesti kental dan jitu utk berhadapan dgn org ramai walau hati dimamah perasaan pilu. Kekuatan diri yg ada serta yakin Allah bersama dia akan memberi impak positif kepada kita.

Saya selalu mengingatkan diri sendiri supaya bersiap sedia menghadapi segala kemungkinan samada hal peribadi atau dgn karier sebagai pendidik. Walau hati saya sedikit terusik dgn sikap sesetengah student tetapi sya mesti kelihatan baik dan professional semasa bekerja.

Walau apa pun, setiap cabaran perlu dihadapi dgn tenang..paling2 tidak saya mengeluh sendirian ( atau menangis sendirian). Yg pasti kita hanya manusia yg tidak sempurna dan berusaha utk menjadi kesempurnaan dalam hidup setakat yg termampu..
Akhir kata, semoga kekurangan yg ada pada diri kita tidak akan mengurangkan kasih sayang org utk menyayangi kita..itulah puncak kasih sayang dan cinta..

p.s. semusim saja…

Wednesday, September 15, 2010

Letter to Rafael Nadal

Dear Rafa,

I am feeling quite nervous now because this is the first time that I am writing you a letter. I hope you are fine, stretching your limbs and enjoying your holiday in Majorca with your loved ones.

First of all, I would like to congratulate you for winning the 2010 US Open. I was there watching you live from New York. My heart was pumping very hard whenever you made a serve and I was jumping on my seat whenever you got aces. Wow! Your left hand is amazing..

Dear Rafa,

this year is such a fantastic year for you . You have won several grand slam titles ever since you turned into a professional player in 2001. Australian Open,French Open, Wimbledon and US Open are now in your hands. You name it, you got it! To be in the world ranking is not as important as winning the game. It was a worthwhile wait since you did not play in 2009 due to knee injury.Now, your name is craved in the world tennis history together with other great tennis players. I hope you will remain humble as you are before. Don't be influenced with the celebrity limelight.

Till then, I wish you many great events to come and I will remain your unsung loyal fan..

Best wishes

ramizah

p.s. I never thought that your girlfriend is so beautiful..*sigh*

Tuesday, September 14, 2010

Kelate oh Kelate!

Sepanjang bercuti di Kota Bharu,saya asyik mendengar radio Kelantan FM. Saya tersenyum sendiri bila mendengar DJ bercakap di dalam loghat Kelate. Agak luarbiasa pada mulanya disebabkan selalu mendengar DJ radio hotfm dan KLfm. Walaubagaimanapun, perasaan pelik itu bertukar menjadi gembira dan berbesar hati. Kelantan masih mengekalkan identiti org Kelantan. Lagu2 yg diputarkan juga kebanyakannya lagu loghat daerah dan lagu2 Melayu kita. Sya tidak kedengaran langsung lagu2 barat yg mempunyai lirik2 yg terpesong. Lagu2 dikir barat serta lagu yg dinyanyikan oleh penyanyi dari negeri Kelantan sendiri. Bagi saya. keadaan seperti ini patut dikekalkan agar budaya kita tidak tercemar dgn lagu2 barat yg byk memesongkan akidah kita.

Satu lagi yg membuat saya tertanya2 ialah jenama "Yusmira" amat popular di Kelantan. Dari kosmetik, produk menguruskan badan, tongkat ali dan sebagainya. Bagus ke jenama Yusmira tu? hmm..nak cuba la..

Monday, September 13, 2010

Hari ke 4 aidil fitri

Saya masih lagi di kampung sempena cuti Hari Raya. Alhamdulillah, Hari Raya disambut dgn penuh kesyukuran bersama keluarga di sini. Seperti biasa, suasana di pagi raya agak kalut dgn suara periuk di dapur. Kemudian suara saya yg sibuk mengejut anak2 bgn tidur. Jam 8.20pagi sya berjalan kaki ke masjid di kmpung penambang.Kemudian jam 10.30 pulang ke rumah ma dan abah dan acara bersalam2an dan bermaafan di antara ma, abah serta adik beradik lain.

Di dalam kekalutan itu, kami mendapat panggilan dari sepupu memaklumkan mak saudara berada dalam keadaan tidak sedar diri di rumahnya di Pasir Pekan. Kami bergegas ke sana. Begitulah, corat coret hari raya, ada yg gembira dan ada yg sedih. Selalulah beringat.

Hari ni hari ke 4 aidil fitri, segala impian sudah menjadi kenyataan..

sekarang sya sedang befikir2 apa yg nk mengajar pada 20 september ini..atau bagi test je lah..hmm..what do you think?

Wednesday, September 8, 2010

Menjelang Hari raya..

Lagi satu hari aidil fitri akan menjelang tiba. Saya masih di Gombak. Esok hari terakhir anak2 ke sekolah. rambut mereka masih belum dipotong.

Hari ini sya dtg ke kampus. Sungguh sunyi sekali. ada ternampak beberapa org student berjalan2 di sekitar kampus, tapi semunaya pelajar2 dari luar negara. Pensyarah pun tidak kelihatan. Sya hnya berjumpa dgn dr ainul dan dr haniff sja di aikol. Yg lain mungkin sudah balik kampung.

Lagu2 Raya rancak berkumandang di corong2 radio. Bahangnya sudah terasa. Hati saya cukup hiba mengenang mereka yg tidak begitu gembira seperti lirik lagu2 hari raya. Sya cuba utk tidak terlalu gembira di aidilfitri ni. Hanya bersedrhana saja. Pasti ramai yg berduka bila kehilangan org tercinta. Yg penting, jiwa raga harus fitrah-suci dari segala tamak haloba, dengki dari berleluasa dan kasih sayang perlu ditimba pada hari yg mulia.

Hari Raya kali ini amat ditunggu juga kerana kakak sulung saya ( sy anak kedua) akan pulang beraya di kampung setelah beberapa tahun beraya di Singapura. Pada masa yg sama teringat juga pada adik, Janna dan Ahlami yg beraya di Sabah dan Adelaide pada tahun ini.

Walau di mana jua anda berada, yg penting kita mesti bahagia dgn sesiapa saja di sisi kita..

Selamat Hari Raya...

p.s aku yg kau tinggalkan...

Monday, September 6, 2010

Sahur

Sudah 27 hari kita berpuasa. Lagi 3 hari kita akan ( jika diizinkan Allah) menyambut Hari Raya Aidil Fitri, hari kemenangan bg umat Islam seluruh dunia. Ramai entry bloggers pada kali ini akan bercerita pasal raya. Sya pula ingin berkongsi cerita mengenai sahur.

Bangun sahur dan makan sahur, hukumnya adalah sunat muakkad. Sunat yg amat dialu2kan di dalam hukum Islam. Waktu sahur adalan masa mustajab doa. Seingat saya, semasa kecil, Ibu akan bangun menyediakan juadah bersahur. Bila bangun dari tidur, Ibu sudah menyediakna semunaya hatta nasi sudah diletak di dalam pinggan. Sya kagum dgn semangat kental ibu saya yg bertungkus lumus membuat persiapan di bulan ramadhan. Amalan bersahur menjadi amalan rutin saya setiap ramadhan. Jarang2 sekali, ada juga ibu terbabas. Sya terfikir, kalau saya sedar dulu saya akn bgn kejutkan ibu. Sya turut membantu ibu selepas itu.

Bila saya di Universiti, ramai teman2 sebilik meletakkan tanggugjawab utk mengejutkan bgn sahur kepada saya, hatta ke bilik yg agak jauh dari bilik saya.

Sekarang, bila sudah berkeluarga, saya masih lagi dgn tabiat yg sama. Mesti bgn sahur dan makan walau sedikit. Mengejutkan anak2 tidak susah buat saya. Bila saya sendirian di dapur menyediakan juadah sahur, kdg2 fikiran saya melayang pada pengorbanan ibu saya dulu. Sekarang giliran saya pula. Sya tak nafikan utk bangun sahur, memerlukan motivasi yg kuat. Tetapi berkat didikan ibu, saya dapat mengatasi kemalasan bangun sahur. Yg saya tahu byk keberkatan dan manfaat pada waktu itu...

Untuk ibu saya, Terimakasih kerana menanam sifat2 murni dlm hidupku..

Akhir kalam...masih 3 hari lagi utk bersahur..

p.s. Redha dgn kententuan Mu

Sunday, September 5, 2010

Bila student balik kampung..

Pagi tadi ke kampus sebab ada hal di office. Keadaan di kampus sgt sunyi. Ramai dah student pulang ke kampung. Byk kereta luar masuk ke kampus bila Pak Guard meminta mereka berhenti utk di ditnya tujuan ke UIAM.

Teringat zaman di UIAM dulu, bila bulan puasa, hati dan fikiran meronta2 nak balik kampung utk berbuka puasa bersama keluarga. Tetapi pada masa yg sama mengingatkan diri sendiri apa tujuan sebenarnya dtg ke UIAM. Walaupun perasaan membuak utk balik tapi yg paling penting sekali ialah pelajaran. Kita telah diamanahkan utk belajar. Tidak sesekali saya akan ponteng kelas hnya semata2 utk balik kampung secepat mungkin. Tidak sesekali sya akan membuat permohonan utk dipercepatkan ujian atau diperlambatkan ujian utk saya semata2 kerana saya nk balik kampung. Walaubagaimanapun, org mungkin akan mempertikaikan dulu lain, sekarang lain..Begitulah org2 yg tetap tidak mahu mengaku salah dan masih nak menegakkan benang yg basah.

Sya sungguh tersentuh dgn sikap student2 yg dtg berjumpa dgn saya sebelum balik ke kampung sambil memohon kemaafan zahir dan batin. begitulah akhlaq yg mulia yg bukan hanya menanam tebu di bibir sahaja..

p.s kau pandai bermain kata..

Wednesday, September 1, 2010

Sibukkah anda?

Saya tahu bahawa saya tidak berhak utk bercakap pasal sibuk sebab saya rasa ramai lagi org2 di luar sana yg teramat sibuk sperti PM kita, Datuk Seri Mohd Najib dan para YB2 yg lain.

Cuma sya terasa sedikit luar biasa berlaku pada diri saya semenjak bulan april tahun ni lagi. Ianaya semakin menjadi bila semester baru bermula pada bulan julai lepas dan semakin menjadi luarbiasa bila masuknya bulan ramadhan yg mulia ini.

Setiap minggu sya mesti pastikan yg sy memberi kerjarumah pada student saya seramai 81 org. Setiap minggu juga saya akan mengendong hasil kerja mereka ke rumah dan memeriksa bila ada masa terluang.

Setiap hari khamis atau jumaat sya akan memerah otak, apa kerja rumah yg patut bagi pada mereka. Setiap hari saya akan membuat sedikit research di dalam online databases jika ada latest research mngikut topik2 yg diajar. Kalau boleh stdent sentiasa dibekalkan dgn info yg baru dan terkini. Nota2 perlu dikemaskini dari masa ke semasa.

2 minggu lepas, kami diminta menyediakan soalan2 untuk peperiksaan akhir semester pada bulan october. MashAllah, rasa macam nk pecah kepala saya bila terpaksa "berkhayyaling". Pada masa yg sama, ada 3 kertas kerja yg perlu disiapkan sebelum akhir tahun ini.

Bulan ramadhan yg mulia ni, sya mesti pastikan sya mencapai KPI ( Key Performance Indicator)seprti qiyam, solat sunat, bersedekah, khatam Quran dan pelbagai amalan lain lagi.

Tidak ketinggalan juga, setiap minggu atau cuti umum, sya mesti melawat teratak baru kami sekeluarga di Melati Utama yg sedang dalam proses pembaikan.

Apa2 pun, sya pasti student2 saya adalah org2 yg paling sibuk sekali apabila setiap minggu semenjak bulan ogos lagi ujian pertengahan semester yg berderet2 setiap minggu disamping assignment dan kerja2 lain yg berkaitan dgn pelajaran mereka..

Tahun ni, sya tidak berkesempatan utk membalas kad2 raya [ yg amat sedikit] yg dihantar oleh student2 saya. Maaf, ini semua kesilapan saya yg gagal menguruskan masa dgn bijak..

Semoga Allah memberi kekuatan kepada kita. Sesungguhnya Allah tidak akan memberi bebanan kepada kita melainkan DIa tahu yg kita mampu utk memikulnya..


p.s. Mana lebih senang, hantar kad raya atau hantar warning letter?

Thursday, August 26, 2010

kenangan lebih 20 tahun lepas..

Bila bulan puasa serta ada hujan sya pasti teringat pada zaman dahulu kala semasa masih bersekolah di Maahad Muhammadi Perempuan.Setiap hari ke sekolah sya mengayuh basikal tua besar berwarna hitam dari rumah ke sekolah yg jaraknya tidak sampai 4 kilometre. Biasanya pada bulan ramadhan lah basikal itu (dgn izin Allah) selalu buat hal. Tayar pancit la, rantai putus la, brek tak makan serta pelbagai masalah lain lagi. Selain dari itu, pada bulan ramadhan juga saya selalu ditimpa hujan. Bila sampai di sekolah, baju basah berjeruk..atau sampai di rumah tak perlu mandi.

Adakalanya musim panas terik yg bgitu mencabar iman di bulan puasa. Naik basikal, panas terik, tayar pancit dan terpkasa mengheret basikal ke rumah atau ke sekolah. Tapi yg peliknya saya tak pernah menangis dek kesusahan tersebut. tidak menangis di luar..tp di dalam hati saya menangis samabil berazam yg sya akan belajar bersungguh dan mendapt keputusan yg cemerlang dalam peperiksaan.

Di sini sya nk berkongsi gambar2 saya semasa di MMP dan UIAM dari tahun 1984-1989. Gmbar2 lama yg menjadi kenangan mengusik jiwa semasa remaja suatu ketika dahulu..

check these out!



gambar pertama semasa sya berumur 15 tahun, kedua 16 tahun, ke tiga 17 tahun, 18 dan 20 tahun..

Muka memang hitam legam dek kena panas naik basikal..









Monday, August 23, 2010

Kamu hebat?

Org yg hebat ni macam mana? Adakah kerana mereka bijak maka mereka dikatakan hebat? Atau kerana mereka sering ke masjid dan solat berjemaah maka mereka boleh dikategorikan sbg hebat? Atau mereka yg tidak pernah lupa utk solat dhuha atau solat2 sunat lain, maka mereka boleh dipanggil sbg org yg HEBAT?

Ciri2 org2 yg hebat adalah mereka yg menjaga hak Allah, hak org lain dan juga hak diri mereka sendiri. Bukan setakat ke masjid dan menunaikan solat berjemaah boleh kita pnggil dia seorg yg hebat jika bila sampai di rumah menyumpah seranah anak bini dan tidak bertanggungjawab kepada keluarga.

Mereka juga berjaya mempamirkan peribadi dan persenoliti seorg Muslim sejati seperti menjaga masa, menepati janji serta mempunyai keyakinan yg tinggi pada tahap kemampuan masing2. Mereka ini juga manusia yg hebat jika dapat melawan nafsu ammarah tetap bersikap tenang di dalam saat genting.

Jgn cepat melabel seseorg itu hebat hanya dgn melihat dari satu sudut. Luaskan pandangan dan lihatlah tingkah laku seseorg dgn mata serta hati kita.Jgn terpengaruh dgn apa yg terbukti di depan mata. Cuba berkawan, bergaul dan memerhati dari jauh siapakah si dia itu sebelum menggelarnya sbg manusia hebat.Bagi lah masa utk diri kita kerana masa penentu samada si dia itu memenuhi kriteria SIRIM yg dijanjikan oleh Allah...


p.s. teringat pada lagu Jamal Abdillah bertajuk Kehebatan Cinta ku...

Friday, August 20, 2010

Saya jatuh cinta...

" Saya jatuh cinta, ustazah.." Hah? Tekejut juga sya mendengar pengakuan berani seorag student kepada saya semalam. Saya terkejut sebab pelajar ini manjadi "pujaan" ramai pelajar2 lelaki di dalam dan di luar UIAM. Al maklum dia memiliki ciri2 wanita sejati.

"Ustazah, saya jatuh cinta dalam masa 4 hari.." Sya semakin terkejut mendengar statement dari beliau. Macam mana tu? Selepas mendengar cerita dari dia saya mula membuat rumusan bahawa hati bukan milik kita,tetapi milik Allah semata2.

Pelajar ni yg dulunya sudah berapa kali menolak pinangan orang dan mati2 mengatakan cinta bukan utk dia..Pelajar ni juga pernah di cop sebagai anti lelaki, akhirnya akur pada gerak hati dan naluri wanita yg dia tidak akan mampu untuk hidup tanpa cinta..

Semoga dia bijak memintal cinta yg yg baru temui..jgn terlalu longgar kelak ia akan terlepas pergi..jgn terlalu ketat kelak nanti, jatuh tersungkur, terjeruk lidah sendiri..Pintal lah ia dgn ayat2 cinta yg bertasbih kepada Allah yg Maha esa..

p.s. when there is love, there is life..

Tuesday, August 17, 2010

Saya nak kahwin dengan..

Seorang student lelaki ada memberitahu saya,dia nak kahwin dgn "perempuan yg muda dari dia..yg bertudung labuh dan tidak mahu yg berasal dari Kelantan"

Saya tak ambil pot pun pasal dari kelantan tu sebab bagi saya manusia itu sama saja.Status negeri bukan menjadi penentu kebahagiaan seseorang.

Sebenarnya agak kurang tepat utk kita memberi kriteria sebegini. Yg penting si dia itu adalah org yg bertuah kerana membuat kita jatuh cinta. Memakai tudung labuh bukan faktor wanita itu adalah wanita yg terbaik. Sya selalu menekankan berpakaian menutup aurat dan bukannya bertudung labuah. Satu lagi sifat yg jarang dah dimiliki wanita ialah sifat malu. Kdg2 ramai yg menutup auarat tetapi tidak ada sifat malu. Bercakap dgn nada yg kuat, suka bergurau senda dgn budak2 lelaki dan ramah dgn mana2 lelaki yg ditemui.

Sya lebih suka mengambil sikap memerhati dari masa ke semasa. Supaya kita boleh mengemaskini kelakuan si dia. Pakaian hnaya luaran sahaja. Kita boleh menilai tahap pemikiran seseorag itu dgn melihat buah fikirannya semasa bercakap di dalam kelas atau di luar kelas. Menutup aurat sahaja tidak mencukupi jika tahap pemikiran masih kebudak2an dan tidak mampu utk membuat keputusan sendiri.

"Cinta jgn di cari..biar ia datang sendiri..kelak nanti pedih tak terperi..melihat cinta yg dicari.. bukan yg dimimpi..melihat si dia yg berlagak ngeri dan aku ditinggal sepi dan sendiri.."

p.s. aku jauh ditinggal sepi..

Friday, August 13, 2010

Yg salah perlu ditegur..

Kali ini sya nak membebel sikit pasal student yg tidak sifat2 ihsan dalam diri dia. Contoh yg paling terbaik sekali ialah apa yg berlaku pada hari ini. Sya meminta semua student utk menyediakan jawapan pada satu soalan yg mana jawapannya telah dibincangkan di dalam kelas tutorial yg lepas. Jawapan itu MESTI dihantar pada pagi ini jam 8 pagi. Bila saya smpai di office pada jam 9.20 pagi sudah ada beberapa kertas A4 paper di dalam raga di luar office saya. Sebelum jam 11, sya keluar utk melihat notice board dan saya tengok ada berberapa assignemt diletak di dalam raga sedangkan saya ada di dalam office.Saya tidak keluar office sejak dari jam itu hingga 11.50. Bila saya keluar saya tengok ada satu lagi assignment diletak di dalam raga. Sya tak ambil kertas itu. Tepat jam 12 saya dtg balik ke office sebab ada appoinmetn dgn student pada waktu itu, saya tengok assignment tadi masih di situ. Selepas menemuramah student jam 12, tiba2 saya tengok ada lagi tambahan beberapa helai lagi assignment yg diletak diluar sana.

Mereka yg menghantar assignment tanpa berjumpa saya sedangkan saya ada di office pada waktu itu adalah menunjukkan satu sikap yg tiada hormat pada guru. Tiada sedikit ihsan utk berjumpa dgn saya memberitahu apa sebab kelewatan menghantar assignment tersebut. Ianya ditinggal, mengikut fahaman mereka, nanti ustazah ambil sendiri assignment tersebut. Sebenarnya hingga jam 1.30 petang saya ada menerima assignment student saya sebab mereka dtg berjumpa saya smbil memohon maaf dan menjelaskan sebab kelewatan. Sya terima alasan mereka.

Sya cuma nak persoalkan apa salahnya memberitahu saya apa yg sudah berlaku yg menyebabkan gagal utk dihantar pada waktu. Apa salahnya kalau sudah tahu kita salah, dtg memohon maaf atas kesulitan yg berlaku. Bagi saya tidak ada lebihnya saya utk tidak menerima kemaafan awak dan tidak kurangnya awak utk memohon kemaafan atas kelewatan.

Ini yg dinamakan sikap yg tidak berihsan pada guru. Tidak berhemah pada guru.

Ramai org bercakap bahwa kita kena hormat pada guru tetapi bila kita berada pada situasi sebenar, ramai yg lupa pada sikap hormat itu.

p.s sabar tetapi setiap kesalahan mesti ditegur..

Wednesday, August 11, 2010

Ramadahan karim, Allahu Akram

Ramadhan akan menjelang tiba esok hari. Mudah2an Allah panjangkan umur sya agar dpat berjumpa ramadhan lagi pada thun ini.

Ramai diantara kita saling mengucapkan Selamat menymabut ramadhan sesama kita. Saya pula, bila bulan yg mulia ini menjelang saya lebih bnyak mengingati org2 tidak dapat bersama kita megimarahkan bulan ini.

Contohnya, pagi tadi sya menerima sms memaklumkan kpda saya yg ibu seorg student saya meninggal dunia jam 1 pagi hari ini, 10/8.

Pada 1 ogos lepas, seorg student saya, Noraini Othman, bapa beliau,meninggal dunia. Sekarang dia telah menjadi anak yatim. Saya turut mengalir airmata mendengar crita beliau bila mendapt berita yg ayahanda tercinta terlibat dalam kemalangan dan meninggal selepas itu.

Pada bulan ramadhan juga sya kehilangan datuk sebelah bapa, wan jaafar. Walaupun peristiwa itu hampit 30 tahun berlalu tetapi saya masih ingat bila ibu memberitahu berita sedih itu.

Bulan ramadhan juga arwah Nurin Jazmin telah dilarikan oleh manusia berhati setan dan ditemui mati selepas lebih 25 hari hilang. Saya masih ingat..dan setiap kali sya ingat, sya menangis. Seolah2 Nurin mahu berkomunikasi dgn saya.

Bulan ini juga saya kehilangan seorg studetn saya, Zumratullah Zakaria kira2 5 hari sebelum hari raya..

Ramadhan, bulan maghfirah wa rahmah, hanya utk org2 yg terpilih utk menghayati dan menikmati saat2 di bulan ini.

Akhir kata, Ramadhan bulan yg mulia tetapi Allah adalah lebih mulia dari Ramadhan.. Ramadhan Karim, Allahu Akram..

Saturday, August 7, 2010

Wajib menghadiri kelas..

Saya selalu berpesan kepada student, jangan sekali2 tuang lecture atau tutorial. Kedua2 nya adalah sesi penting utk kita memahami sabjek yg dipelajari dan seterusnyan berjaya dalam pelajaran. Tetapi masih ramai yg enggan mengikuti nasihat saya. ( sya pun maklum tugas guru hanya menyampai sahaja)

Dua minggu lepas ada ramai juga student yg tidak menghadiri kelas tutorial dgn pelbagai alasan. Walaupun alasan mereka mungkin munasabah (mengikut pendapat mereka) tetapi ianya tetap dikira sebagai satu kerugian kerana gagal menghadapi sesi perbincangan yg amat penting.

Ada juga student bila ditanya, memberitahu mereka tiada alasan langsung dan pada masa yg sama tiada rasa bersalah pada airmuka mereka. Dengan kata lain, mereka saja2 tak nak dtg ke kelas. Bagi saya student seperti ini adalah student yg tiada tawaduk dgn guru mereka. Mereka dgn bahasa kasarnya adalah mereka yg tidak beradab ( atau biadab)

Sebenarnya mereka yg gagal menghadiri kuliah tanpa alasan yg munasabah adalah mereka yg telah melakukan maksiyat dan kezaliman pada diri sendiri dan sekaligus “derhaka” kepada guru mereka.

Doa dari guru amat diperlukan agar ilmu yg dipelajari mendapat keberkatan dalam kehidupan mereka.

Mudah2an kita menjadi manusia yg tawaduk pada ilmu dan hormat pada guru.

p.s. biar aku sendiri..

Thursday, August 5, 2010

aku mengadu pada Mu..

Kadang2 hati kecil saya cukup tersentuh bila mendapat tahu sesetengah student memandang remeh pada sabjek saya..senang dibilangnya..ada juga memandang enteng sambil berkata" ICL tak boleh dilaksanakan di MYS, tak payah lah susah2 belajar..

Sesungguhnya Syariah Mu menjadi petunjukku, jalan hidup ku.. Hanya Engkau yg Maha mengetahui apa naluri kemanusiaan ku..Hanya undang2 Mu yg menjadi penyelesaian hidup manusia..

Ku mohon pada Mu, ya Allah, berikanlah aku kekuatan utk meghadapi cabaran hidup..Sesungguhnya aku ini, lemah..maka bagi lah aku kekuatan..Aku ini, keji..maka muliakan lah aku..Kepada Mu aku berserah dan kepada Mu jua aku bertwakkal..

Amin Ya Rabbal aa lamin..

Wednesday, August 4, 2010

Susahnya hidup?

Saya ingin mengingatkan kepada student2 agar selalu menjadikan kesusahan yg kita harungi semasa belajar sebagai satu motivasi utk kita mengorak langkah ke depan.

Kesusahan ini pelabagai. Kesusahaan dari segi kewangan; makan pun susah dan hendak membeli buku atau keperluan utk belajar pun susah. Kesusahan sebegini, jgn disimpan sendiri. Nanti akan memakan diri sendiri. Cuba berkongsi masalah ini dgn guru kita terutama sekali. Pasti ada yg bermurah hati utk membantu dan juga menyalurkan maklumat ini pada org2 atasan. Sya pernah berdepan dgn student yg kelaparan dan justeru itu, dia gagal utk ke kelas di sebabkan tak larat utk bgn berjalan. Dia hnya menunggu teman sebilik pulang membawa nasi utk dimakan bersama. Mengalir airmata saya melihat stdent ini. Teman2 lain yg bernasib baik pula, diingatkan utk membantu teman2 yg tak bernasib baik ini. Byk pahalanya dan boleh dijadikan tiket dan saham utk memudahkan kita menuntut ilmu.

Susah di alam pembelajaran; susah nya sabjek ni. Byknya kes kena baca, byknya artikel kena dirujuk. Macam2 seksyen dan peruntukan undang2 yg perlu diingat dan difaham. Byknya ayat quran utk di hafal dan difaham. Ilmu kalau dapat dgn senang kita tidak akan menghargainya. Kita hanya pakai buang aje. Benda yg comel, berharga, memang susah utk didapat. Kita kena berusaha lebih utk berjaya. Ilmu yg sebaik2nya ialah ilmu yg diamal secara istiqamah walaupun sedikit.

Akhir kalam, kesusahan ada di mana2..yg paling penting bagaimana kita melihat kesusahan itu..positif atau negatif. Semuanya bergantung pada minda kita. Peringatan utk saya juga, bila sesetengah bersungut.." susahnya hidup ni.." sya ingin bertanya, "susahnhya dhidup ini dibandingkan dgn apa..?" Hidup di akhirat? Tepuk dada tnya Iman..

p.s malu biar bertempat..

Tuesday, August 3, 2010

Di hujung minggu, kita di mana?

Mata sebenarnya sudah berat ni, tapi disebabkan ada idea utk dicurahkan maka terpaksa juga sya gagahi utk mencoret sedikit peringatan kepada student yg sya kasihi.

Saya amat perasan yg student2 suka sangat pulang ke kampung halaman masing2 bila cuti hujung minggu. Ada setengah tu, tiap2 minggu balik kampung. Walhal semester baru saja bermula, belum sampai sebulan lagi.

Sya ingin menegur, bahwa amalan sebegini adalah kurang sihat. Gunakan cuti hujung minggu utk mengulangi pelajaran, pergi ke perpustakaan dan juga membuat group discussion. Ataupun gunakan masa hujung minggu utk membaca kes2 yg bertimbun2 dan membaca tafsir ayat2 Quran ( utk sabjek shariah).

Sebenarnya masa perjalanan utk balik kampung terbuang begitu saja bila kita kerap balik kg. Badan pun letih dek jauh perjalanan. Duit pun habis membeli tiket dan sebagainya. Ramai yg tidak sedar sebenarnya perjalanan balik ke kampun sebenarnya byk mengundang perkara2 yg tidak dinigini.

Sya harap pada bulan ramadhan yg akan menjelang tidak lama lagi , kita gunakan masa sebaik mungkin utk beribadat kepadaNya. Sesungguhnya menuntut ilmu itu adalah ibadah..masa untuk balik kampung hanya akan bermula pada 5hb september.

Jadikan masa berhujung minggu adalah masa utk kita berdikari untuk mengurus masa sendiri agar pelajaran sering diikuti dengan cara tersendiri...

p.s. sibuk sekali di ICT..

Friday, July 30, 2010

Aql & Nafs..

Today, I got the opportunity to interview some of the students who have been dismissed last semester.

One case that really shocked me and my colleagues was about one girl who did not sit for the whole papers of her final examination because of GAME ADDICTION! Astaghfirullah..

She confessed that sometimes she did not sleep whole night because of the game. At times she did not pray as well in pursuit of completing the mystery game.

Now I know some of the students who did not turn up for the final examination or did not come for the test because they are very busy "doing" something else.

I would like to appeal to those of you who used this excuse, knowing that your teacher dont know about this, so that your teacher will give you second chance, STOP doing this. Sooner or later you will be caught up. You start to learn your lesson, sorry to say..hard way, by being dismissed. Then you start blaming your parents, your siblings and friends.

I was about to tell her this ..but i changed my mind. What I wanted to say was "sister, throw away your laptop and broadband in sungai pusu..those things become a fitnah to you"

Any gadget that we have , we must make sure that "WE" are in charge of them. Lets control them and never ever let them control you, otherwise at the end of the day..you will be the victim because you let your nafs to control you instead of your aql..

p.s lama tak jumpa..

Tuesday, July 27, 2010

Hari yg panjang..

Hari ini dipenuhi dgn memberi nasihat pada student dari pagi sampai ke tengahari.

Student yg pertama mengunjungi saya ialah pelajar dari Albania meminta nasihat tentang cara2 hendak belajar Law dan bagaimana nak score CGPA 3.5. Dia masih lagi di tahun satu semester pertama. Secara umumnya, hendaklah metod belajar betul dan mendapat markah yg baik di dalam mid semester test dan bolehlah kita membuat perkiraan tentang kebolehan kita untk final exam.

Student yg kedua ialah pelajar undang2 syariah yg sudah di tahun akhir semester akhir, tetapi bercadang utk menukar stream ke civil. Ini kes senang je. JANGAN tukar! Macam org kwin 4 tahun, dapat anak 4 org tiap2 tahun dan pergi honeymoon sana sini dgn suami, tapi tup tup, bertanya pada diri sendiri, aku ni cintakan suami aku atau tidak? Ishk2.. Student ini tidak pernah fail mana2 sabjek, cuma tidak cemerlang sahaja.

Student yg ke tiga adalah student saya sendiri dtg utk membincangkan masalah pelajaran dan nota ICLnya. Dgn senang hatinya sya memperbtulkan nota2 di dalam buku nota ICL dia. Terutama ayat2 Quran, hadith dan legal maxim. Walaupun sya rasa tulisan saya dah cukup betul di whiteboard, tetapi biasalah, bila ex maahad menulis,tulisan arabnya agak advance. Manakala student tersebut masih dlm “kelas tadika fardhu ain” gagal membaca tulisan sya itu. Oleh yg demikian tulisan arab saya yg besambung2 itu tidak dapat difahami. Sya tak salahkan dia..

Pukul 5.15, seorg lagi yg "ditunggu2" sudah kunjung tiba..Biasalah, student macam ini kena bagi khutbah sikit dari "Imam Wanita" di atas mimbar buatan sendiri. Harap2 khutbah tadi bertahan sampai ke akhir semester ini. InsyAllah.

Selain student2 di atas, sy juga diterjah oleh student2 lain ;lama,semasa dan baru.

Akhirnya hari ini sya tidak kesempatan utk makan tengahari..Fikir2 sekali allowance utk academic advisor ni kena naik la tahun ni..  Letih tau bagi khutbah ni..*sigh*

p.s. jgn lupa beli mancis tau!

Demam

Malam ahad lepas, saya demam panas dan sakit2 seluruh badan, gara2 main tarik tali dan lari dalam guni ( yg tragiknya ialah semua kalah )pada pagi sabtu lepas. Sudah lama tak demam panas..bertahun2 dah rasanya. Akhirnya Allah tarik nikmat sihat badan dan tidur ku pada malam tersebut. Meleleh airmata bila demam sebegini. Bukan apa, teringat pada Ma ku di kampung. Masa kecil2 dulu, bila demam, ma akan datang bubuh minyak ubat pada betis, tangan dan kaki sambil mengurut tempat2 tersebut. Ma akan basuh kepala dgn air asam jawa dan buat sup utk di minum.

Sekarang bila demam, anak2 dan suami pula yg sibuk menjaga ku bila sakit. Anak yg bongsu, Ahmed Lutfi sangat pandai mengurut kaki mama yg lenguh2 itu. Maklumlah, mama selalu menngurut badan montel dia tu.

Hari ni, badan semakin sihat tapi tidak sepenuhnya. Yg penting semangat utk mengajar tidak luntur.Sebenarnya melihat wajah2 mereka di dalam kelas dan mendengar lecture ( dan leteran)ku adalah pembakar semangat ku utk memberi yg terbaik walau badan ku sakit!

p.s. kamu sayang aku?

Saturday, July 24, 2010

Death will come..sooner or later

Everyone will taste death..I hope when I am gone, my blog will remain here so that you can read and remember what I feel towards you. Please dont forget to make doa for me..

Below is my wishlist if I am gone..

"You can shed tears that she is gone,
or you can smile because she has lived.
You can close your eyes and pray that she'll come back,
or you can open your eyes and see all she's left.
Your heart can be empty because you can't see her,
or you can be full of the love you shared.
You can turn your back on tomorrow and live yesterday,
or you can be happy for tomorrow because of yesterday.
You can remember her only that she is gone,
or you can cherish her memory and let it live on.
You can cry and close your mind,
be empty and turn your back.
Or you can do what she'd want:
smile, open your eyes, love and go on.”

Thursday, July 22, 2010

Akim, Mimi & Ami..

Hari ini saya membeli CD nasyid Maher Zain. Selepas mendengar semua lagu2 nya saya terus jatuh cinta dgn Maher Zain. Suaranya merdu dan lembut. Melodi setiap lagu2 adalah sangat kontemporari, rancak dan ala2 pop. Sesuai dgn citarasa saya. Sebelum ini saya memandang remeh lagu2 nasyid Malaysia ( melainkan lagu Intifadah dan album pertama raihan) yg rata2nya mempunyai melodi sedih dan mendayu2. Bila mendanger lagu2 sebegini membuat saya lebih sedih dan tidak bersemangat. Tetapi Maher Zain adalah lain dari yg lain.
Pertama kali mendengar nama Maher Zain adalah dari student saya, Akim. Dia yg beria2 benar memuji penyayanyi tersebut. tetapi saya tidak mengambil kisah sangat sebab saya rasa melodinya tetap sama dgn penyanyi nasyid Malaysia. Kemudian seorang teman ( dan adik) saya, Mimi, ada meng"tag" lagu For the Rest of My life pada saya. Bila dengar lagu tu, saya terpegun..eh..sedapnya suara penyanyi ni. Lirik pun menarik juga. Adik saya, Ahlami juga ada menyebut pasal Maher Zain. Adik saya tu adalah seorg "penyanyi" yg tak bertauliah. Last sekali saya terbaca dalam suratkhabar tentang komen seorg wartawan tentang kualiti album Maher Zain.

Setelah mengumpul segala2 bukti dan testimoni dari peminat2 Maher Zain, akhirnya saya dgn rasminya telah menjadi peminat beliau. saya juga telah memilik CD beliau yg Original..Download2 tak main la.

Untuk akim yg sudi "meredah lautan api, mengharungi lautan dalam dan juga memijak lumpur" demi utk mendapatkan CD ini, TERIMAKASIH dari ku untuk mu..

Untuk Maher Zain..ku sebut nama mu di dalam doaku..

Tuesday, July 20, 2010

To please everybody is beyond my will..

Bila kita jadi guru, kita tidak mampu hendak memuaskan hati semua student kita. Contohnya bila nak buat kelas ganti atau kelas tambahan( extra) tak semua dapat dtg pada tarikh atau masa yg dicadangkan. atau bila kita hendak membuat pemilihan pada setiap kumpulan, mesti ada yg tak puas hati..caption yg paling popular ialah, ustazah lebih rapat atau lebih suka pada brothers..aduhai, tak larat la saya nk dgr statement begini. Atau bila ada sesiapa yg dapat markah tinggi dan kebetulan orgnya ialah budak laki, jadi lagi gempaq yg saya sayangkan brothers..

Apa yg boleh sya buat ialah, dengar, senyum dan berserah pada Allah yg Maha tahu segala2nya..

p.s. kau lah segala2nya...

Friday, July 16, 2010

Kenangan mengusik jiwa: ICL dan UF

Pada semester lepas ada beberapa kenangan manis yg berlaku semasa mengajar student ICL dan UF. Sya masih ingat lagi semasa mula2 masuk ke kelas ICL, saya sangat2 terkejut melihat ramai budak2 laki2 dalam kelas tu. Kalau tidak silap saya ada seramai 30 org budak laki2 dan budak perempuan dalam 20 orang. Setiap kali nk pergi kelas, memang berdebar2. Biasanya kelas ramai perempuan dari lelaki tp kelas ni "special" sikit. Aduh..perit sungguh rasa di dada. Sekali tu, pin kat tudung tecabut..panik jugak. Tapi sempat tenangkan diri dan duduk sebelah sister dan bubuh balik tudung tu. W/pun sya seronok mengajar mereka dan sya kira mereka semua anak2 yg baik dan suka mengusik.

Kelas UF yg lepas macam biasa la tak ramai, dalam 32 org rasanya. Semester ni lagi teruk, hnya 21 org sahaja. Tu pun sy dah cukup bersyukur sebab hari pertama masuk kelas hnaya 4 org sahaja. Nyaris2 kena tutup kelas..

Antara kenangan manis di kelas UF ialah semasa tutorial di sebelah petang. Bila tutorial, saya agak relaks sedikit..jadi byk buat bercerita dan memberi pelbagai contoh2 yg lucu tetapi semasa. Kelas tu memanag gempaq, tmbah2 ada divadivana dalam kelas tu. Dalam kelas tu kami selalu ketawa..kuat pulak tu. Berapa kali sya ketawa smpai berair mata hampir2 tak boleh nak mengajar. Satu hari tu, ada student kat kelas sebelah dtg ketuk pintu dan minta kami jgn ketawa kuat sangat sebab menganggu mereka. Aduh! termalu seround. Tapi budak2 sporting..Diaorg cakap, " ala ustazah, diaorg jeles tu sebab kita sdg bergumbira!" hehehe..

Lagi satu kenangan kelas UF ialah bila saya nak cepat2 ke kelas selepas solat asar. Hari tu saya pakai jubah seluar. Bila masuk kelas, seorg sister tunjuk kat kaki saya. saya pun tak faham..tnya dia balik, apa dia? dia cakap stokin sya kat luar, seluar saya kat dalam..aduh! termalu lagi..

apa2 pun, kenangan bersama student dan mengajar mereka adalah saat manis dalam hidup saya.. saya tidak hairan bila sy tidak mengajar, sy sngat2 merindui saat bersama mereka..This is what I love doing..this is my passion..and my students are my life..my love..


p.s. mudah2an terus bahagia

Wednesday, July 14, 2010

Dean's List v Dream's list

To be in the Dean's list is a bonus for you to get a scholarship from an renowned agency. May be to be shortlisted in the coming interview. But it does not guarantee that you will be getting a job or a scholarship.
Some students or many students who are in the Dean's list are trying very hard to get an excellent result in every semester so that he remains in the Dean's list.

I am not in favour of those people who are so much obsessed with the Dean's list and would do anything as long as remains in the list.

This problem is not only occurred among the studnets but also to the parents as well. Parents look at the piece of paper as an achievment of their children. Some of them would pressured their children so that they remain there. These students expreesed their stressful feelings to me and to certain extent tried to commit suicide.

On the lecturer's part, I guess it is not fair to make an assessment to the students ' performance solely on the written test. there should be also a form of activities where he can express his views confidently and the audience can understand what he is trying to say such group presentation, forum and debate

The most imoportant thing is the you must be able to grasp the knowledge and manifest it through your character. A student with confidence and possesses interpersonal skills is my Dream's list.


p.s. aku bahagia..

Friday, July 9, 2010

Nota Kuliah

Tadi cari nota2 untuk kelas hari isnin ni, pukul 8.30 pagi tapi tak jumpa..ishk mana perginya. Nampaknya kena buat baru. Tapi bila fikir2 balik, lebih baik buat baru daripada mengguna nota yg lama. Bila kita mengemaskini nota sebenarnya kita juga belajar perkara baru. Nota2 perlu dikemaskinikan supaya student dapat mengikuti perkembangan semasa. Ilmu perlu ditambah dgn membuat peneyelidikan dan membaca journal terkini.Sya kurnag setuju guru2 masuk ke kelas sambil lewa tanpa membuat persediaan. Walaupun mereka sudah berpuluh2 tahun mengajar, adalah satu kmestian utk dtg ke kelas well prepared.Pada masa yg sama, saya ingin menasihati student jgn mengambil nota senior atau beli di kedai fotostat Badai. Sebenarnya kamu tidak mendapat ilmu yg sempurna jika kita hanya meniru nota yg lepas2. Ramai tidak menyedari bila mereka berbuat sedemikain, mereka sebenarnya tidak ikhlas belajar..bila tiada ikhlas tiadalah ganjarannya..tiada kepuasan bila menjawab soalan dan akhirnya mendapat keputusan peperiksaan yg tidak begitu bermakna. Kita hnya menulis nota selepas kita betul2 faham apa yg diajar oleh guru..

akhir kalam, selamat memulakan semester baru dgn semangat dan azam baru.. Jumpa hari isnin nanti!

p.s. biarkan aku sendiri..

Wednesday, July 7, 2010

Nostalgia Piala Dunia..

Hari ini sya ingin bercerita mengenai Piala Dunia 2010 yg sedang rancak berlangsung di Afrika Selatan. Minggu ini adalah minggu terakhir Piala dunia di mana pada pagi isnin depan akan berlangsung perlawanan akhir diantara Belanda dgn siapa ye?

Sejak musim Piala dunia ini berlangsung 3 minggu lepas, masing2 bercerita pasal bola. Makan bola, tidur bola dan main bola jugak!

Seiingat saya piala dunia yg pertama saya mengikuti ialah pada tahun 1982 kemudian diikuti 1986. Tahun2 ini adalah tahun sya dalam usia remaja, 13 tahun dan 17 tahun. Sya masih ingat yg sya sangat2 meminati Zico pemain Brazil ( yg sgt hensem) dan Franz Beckenbauer dari German. Manakala kakak sulung sya pula, suka sgt pada Paolo Rossi dan Michel Platini. Ya lah, zaman remaja dahulu kala byk berkhayal dan tidak berpijak pada bumi yg nyata.

sekarang nama2 tersebut sudah menjadi lipatan sejarah. Tetapi mereka tetap menjadi lagenda di dalam dunia bolasepak antarabangsa.

Kami adik beradik sgt meminati sukan bolasepak disebabkan abah kami adalah peminat setia sukan tersebut dan pernah menjadi pengadil bolasepak FAM.Manakala bapa saudara, iaitu adik abah, Wan Rashid ( kini arwah)adalah pengadil FIFA tetapi tak sempat ke World Cup.

Jadi, saya tidak pelik bila anak2 suka menonton bola..datuk borek, cucu rintik.. dan saya kini menjadi peminat bola dari belakang je..sebab mere zindagi kat tengah dan anak2 di depan.

Monday, July 5, 2010

once upon a time...

This coming Wednesday (07/07), there will be a taaruf session with 1st year law students at the moot court. I will be there in my capacity as a academic advisor of the Kulliyyah. This is not the first time for me to be there. I was there a few times. Whenever I am there I will always remember the moment when I was a freshie in 1988. I remember I was very quiet and lack of self esteem. Back then, I was in PJ campus which was a congested campus. But the ukhuwwah was there due to the limited of space where we normally bumped into each other a couple of times per day.

As time goes by I managed to build my confidence and have self belief. I managed to conquer my fear and accumulate my courage to lead my life as a law student. At times, I could not believe that once, I liked to keep quiet though I have something to say. Now, with grace of Allah. I managed to give a lecture to my students and presented a paper to international participants.

To all new students..learning is a fun activitiy if you know how to plan your studies. Never stop to believe in yourself that everything is possible. Have faith in Allah that His Rahmah is everywhere..

p.s. Biarkan aku sendiri..

Friday, July 2, 2010

Siapakah Pengurus hidup anda?

ada student memberitahu saya yg mereka sedih sebab akan grad lambat. Tidak bersama dgn kawan2 mereka yg lain. Sya tanya, apa yg menyebabkak grad lambat? dan apa istimewanya grad cepat? Antara sebab mereka grad lambat adalah kerana ada paper2 yg tak lulus atau terpaksa ambil cuti belajar atas sebab2 kesihatan atau masalah2 lain.

Sebenarnya kita mesti melihat punca sebenar bila situasi ini berlaku. Apa yg menyebabkan kita gagal? Apa silapnya? Kita perbetulkan di situ. Yg sudah tu, sudah lah..jgn diungkit2 lagi. Jika diungkit, hati sakit. Biarkan saja dan lupakan ia. Pandang ke depan. Tiada manusia yg sempurna. Tiada manusia yg tidak lupa.. Yg penting kita belajar dari kesilapan.

Katanya lagi, bila grad awal, boleh dapat kerja awal dan boleh kawin awal..( ececeh..itu niatnya) Dapat kerja ni, rezeki dari Allah. Dia yg menentukannya. Itu bukan formula yg tepat utk kita membuat kesimpulan.

Apa yg yg boleh saya simpulakn ialah ramai dikalangan kita bersikap sebegini disebabkan mereka lupa siapakah sebaik2 pentadbir dan pengurus dalam hidup kita..Hanya Dis sebaik2 pentadbir. Berlapang lah dada dalam segala hal nescaya hidup kita tenang dan damai.

p.s. Alhmadulillah..selesai

Thursday, July 1, 2010

Berkongsi cerita bersama si dia..

Seorang bekas student dtg berjumpa saya hari ni. Menurut beliau perjumpaan ini adalah sesi meluahkan perasaan beliau ( bukan pada saya..) tentang pengalaman menjadi peguam sejak 3 tahun lepas. Bila dia memberitahu yg client dia menawarkan dia botol arak utk diminum dan membawa dia ke mana2 bar, saya tidak tekejut sangat. Saya tahu begitulah senario menjadi seorg peguam bila mana client anda adalah company yg ternama. Begitulah realiti sebenar menjadi seorg peguam dalam kerjaya mereka ( sebahagian dari mereka)

Menjadi peguam tidak salah, tetapi ramai org telah mengotorkan bidang itu demi utk kepentingan business masing2. Alasan yg mereka berikan ialah .."ala biasa la.." Ya, alah bisa tegal biasa. Setiap kebiasaan yg dibuat akan menjadi habit atau tabiat. Tabiat pula akan menunjukkan karakter kita dan karakter adalah simbol destinasi hidup kita..ke arah mana, syurga atau neraka.

Kdg2 kunjunga mana2 bekas student berjumpa dgn guru mereka dan bekongsi pengalaman adalah satu akitiviti yg sihat utk kita lebih berpijak pada bumi yg nyata. Yg lebih penting ada orang yg akan memberi nasihat dan mengingatkan kita apa yg baik dan yg buruk..yg sy kira sebenarnya adalah menjadi peringatan pada diri saya sendiri.

Guru akan tetap guru, sampai bila2..

p.s. jauh..sungguh jauh..

Wednesday, June 30, 2010

teman sejati..

Kita akan tahu siapa yg betul2 ikhlas berkawan dgn kita
1. Bila kita susah atau senang..kita akan tahu siapa kwan dan siapa lawan
2. Bila dia memerlukan kita, dia akan cari..bila sudah dapat apa yg dingini kita ditinggal sepi..
3. Bila dia menikam di belakang kita tanpa kita sedari..di depan, dia bemanis muka..ini munafik namanya..
4. Bila dia jauh, tidak sesekali kita dihubungi melainkan utk kepentingan sendiri....

Inilah asam garam dalam setiap perhubungan..jarang yg ikhlas..sehingga hari ini, sya masih belum bertemu teman sejati..

p.s. sudah lama aku melupai mu....

Monday, June 28, 2010

Kenangan di Kg Sg Lui

Hari Sabtu yg lepas, 26 Jun 2010, telah diadakan kem motivasi anjuran AIKOL di Sek Ren Agama Sg lui, Hulu Langat, Selangor. Ini adalah kem motivasi yg pertama sya kendalikan dan yg pertma juga buat sya sebagai penceramah kepada pelajar2 sekolah rendah.

Ingin sy kongsikan sedikit pengalaman manis semasa di sana. Yg pertama sya dapat bertmu dgn org2 kampung dan kanak2 sekolah di sana. Rata2 mereka sgt bersemangatmengikuti segala aktiviti yg telah kita aturkan. Pada masa yg sama sy juga teringat semasa bersekolah di sek keb Penambang satu ketika dahulu. Dulu, sya tidak mempunyai peluang utk menikmati aktivivti sebegini. Tiada peluang atau mungkin nasib saya sudah ditakdirkan begitu. Tapi atas inisiatif sendiri dapat juga motivasi melalui pembacaan novel remaja dan pergaulan dgn rakan2 di sekolah.

Yg kedua ialah pengalaman berkerja dgn pelajar2 AIKOL yg terdiri daripada Syaufique, Huzaifah, Muhajir, Ridhwan, Masleha, Ella, Ilah, Sakinah, Nadiah dan Hafizah, adalah cukup manis. Mereka sgt komited dan “passionate” dgn tugas yg diberikan. Sya rasa sungguh beruntung dapat mengenali mereka. Alhamdulillah. Walaupun kami adalah org2 yg terakhir meninggalkan Kg Sg Lui tetapi kami tetap ceria dan postif. Sepanjang hampir 3 jam menunggu bas dtg, kami sempat juga minum air cendol, makan cekodok, makan durian ( sya dan syaufique tak makan), makan rambutan, meratah ayam ( sebab lapar sangat) dan berbual2 sesama sendiri.

Yg penting ialah kita hendaklah sentiasa positif, sabar dan senyum. Saya selalu ingatkan diri saya yg Allah adalah sebaik2 Pengurus dalam mentadbiri urusan dunia kita. Rasanya kem motivasi ini juga memberi kami motivasi utk sentiasa ceria dalam apa jua keadaan.. Yg baik itu dari Allah dan yg kurang itu dari diri kami yg lemah ini…

Kasih Sayang Penjana kejayaan…

Wednesday, June 23, 2010

Bunyi Hp V Kawan

saya ingin menegur kepada sesetengah kita yg suka menjawab telefon bila bercakap dgn tetamu di hadapan kita. Mentang2 lah ada hp kita jadi hilang hormat pada tetamu dan guru atau sesiapa yg bercakap dgn kita.

saya rasa mereka ini merasa menjawab pnggilan hp adalah lebih utama dari melayan org yg di hadapan kita. jarang sangat sya berjumpa dgn org yg "ignore" bunyi hp dan mnymbung perbualan dgn teman di hadapan kita. ada juga sesetengah student (yg kurang asam)yg dtg buat consultation dgn saya, snggup meminta "excuse me" utk menjawab telefon kwan2 mereka atau sesiapa saja. Sya sendiri, bila ada student atau tetamu di dalam office tidak sesekali mnjawab pnggilan jika ada tetamu di hadapan saya, melainkan saya memang menuggu pggilan kecemasan itu..

Di dalam mesyuarat ada ramai di kalangan kita yg tidak menukar status hp kepada silent mode. Malah ada yg tak segan silu menjawab talipon smasa di bilik mesyuarat. Begitu juga di dalam hall semasa seminar atau confernce sdg berlangsung, pelbagai bunyi boleh kita dgr..

Sya memandang isu ni sebagai mereka yg tidak ada sivik. Teknologi kini, sedikit sbyk telah merobek nilai2 murni pada setiap individu..sikap hormat sudah terhakis tanpa kita sedari dan sekaligus melukai hati teman sendiri..

p.s. kau diam membisu..kau sudah kehilangan ku..

Friday, June 18, 2010

Cakap Melayu laa!

Kali ini saya nak berkongsi mengenai ibubapa berbangsa MELAYU,tetapi berkomunikasi dgn anak2 mereka dgn bahasa Inggeris. Saya kurang bersetuju dgn cara hidup begini, sementelah pula atok dan nenek mereka tidak faham dan tidak dapat berkomunikasi dgn cucu mereka dgn bahasa ibunda mereka. Akhirnya, situasi antara cucu dan atok /nenek seolah2 bercakap dgn ayam itik.

Bahasa Inggeris perlu diajar sebagai salah satu matapelajaran bahasa di kalangan anak2 keluarga Melayu dan bukannya bahasa rasmi dan bahasa komunikasi di dalam keluarga. Tujuanya adalah agar dapat berkomunikasi dgn semua ahli keluarga dgn jayanya dan kasih sayang antra mereka dapat dipupuk. Sya merasa amat sedih sekali melihat atok nenek yg terkial2 cuba memahami apa yg dicakap oleh cucu2 mereka dan anak mereka pula tanpa segan silu terus menerangkan keadaan sebenar kepada anak2 dalam bahasa Ingegeris. Ini adalah sifat tidak hormat yg ditunjukkan oleh anak2 pada ibubapa dan sekaligus menjadi perhatian pada anak2 kecil mereka. Sifat tidak hormat adalah salah satu unsur2 anak derhaka jika Ibubapa berkecil hati dgn sikap kita, nauzbillah.

Anak2 saya semuanya dapat berkomunikasi dalam bahasa Melayu dgn fasih. Walaupun di rumah, Papa mereka bercakap dgn bahasa Inggeris dan besekolah di sekolah antarabangsa, tetapi “MOTHERtongue” mereka adalah bahasa melayu. Malah setiap kali mahu pulang ke Kelantan, mereka teruja sangat dgn loghat kelate dan memastikan loghat tersebut adalah “up to date” supaya mereka dpt beinteraksi dgn keluarga di kampong. Saya masih ingat, seawal usia 4 tahun, anak2 sudah tahu utk menukar “channel” bila bercakap dgn papa atau mama mereka.

Masih ada lagi sentimen penjajah di kalangan kita; yg merasakan apa yg dibawa penjajah itu adalah lebih istimewa dari bahasa kita sendiri..

Berbanggalah dgn bahasa kita..Bahasa Jiwa Bangsa!