Monday, June 29, 2009

Puisi

masa buat IEEP minggu lepas, sempat juga sya berkarya.. karya ini dihasilkan sebab geram melihat manusia2 yg terlalu taksub pada masalah dunia..

Jauh akau berjalan
dari utara ke selatan
hatta ke barat dan timur
melihat pelbagai ragam manusia
Tawa ada, menangis juga,termenung saja,masam mencuka, panik sahaja
Macam2 ada!

Wahai semua!
Ingatlah dunia ini sementara sahaja
Bukannya juga milik kita
Dunia ini fana sifatnya
Jgn taksub dgn masalah dunia
Berpada2 menyelesaikannya
mengikut kudrat yg ada
mengikut hala sunnah nabi kita
mengikut Quran perlembagaan kita

Selebihnya, percayalah pada Pentabdir dunia
Yakinlah pada Yang Maha Kaya
Azzawajalla Allah Maha Esa...

Friday, June 26, 2009

Luahan perasaan

dua hari lepas, semua staff kat AIKOL ada buat Islamic Enhancement Programme kat Senate Hall..programnya ialah banyak mendengar la..biasa la bukannya dengar semua.. isinya berat sangat ( buat saya la). Nak buat research, nak jadi research universiti, nak minta grant banyak nanti Univ dan Kulliyyah jadi famous, boleh masuk asia ranking dan world ranking.

Saya ni kurang setuju sangat pada usaha2 yg keterlaluan pada ranking2 dan research universiti. Sebabnya ialah bila kita dah taksub sangat pada isu2 sebegini kita akan lalai pada tugas sebenar kita untuk mendidik ummah. mengadakan kelas dan utorial mengikut jumlah yg ditetapkan oleh undang2. Mmberi sedikit masa untuk student buat consulataion. Bila lecturer dok sibuk attend confernce, sminar, meeting kat luar dan buat research, sampai lupa nak buat kelas dan budak2 tak dapat ilmu. test buat juga tapi dah last2 minit. kalau buat awal pun, bagi kertas nya last sekali ataupun tak bagi langsung. student pun tak tau dia dapt markah berapa. yg untung lecturer dapat gaji tiap2 bulan walau kelas tunggang terbalik..masyaAllah.

Research adalah satu usaha yg bagus, ia adalah ijtihad dari orang yg pakar dalam bidang tersebut. Reseacrh juga adalah sumbanagn kita pada ummah, pada negara. Research juga adalah sebenarnya self gain. untuk diri agar dapat naik pangkat, ramai orang sebut nama kita, jadi popular, nanti ada orang ajak jadi consultant dan akhirnya dapat duit.. alhamdulillah.

Tiada yg lebih gembira bila melihat anak2 didik kita menjadi seorang yg tetap menjaga akhlaq, solat dan aurat di mana2 sja mereka berada..pengisian jiwa itu adalah asas kehidupan kita.

Thursday, June 25, 2009

Birthday Cards

It has been quite some time that I did not paste any pictures in my blog. Last night I saw a few birthday cards which I received for my 40th Birthday. I thought of sharing these beautiful cards with you..of course I received many many text messages from my students, siblings and relatives; kisses from sons and a bouquet of flower from my husband


These are the cards..






This card is from Faezah..hand and home made card..

This one is from my niece in Singapore, Annisa' Nasuha..





This card is from my youngest son, Lutfi..using A4 paper






My son used the word "BLAST" twice! Hu.hu..Hopefully, Allah will bless him with his good intention but not what has expressly written..

Wednesday, June 17, 2009

Nak Seribu Daya, Tak Nak seribu Dalih.

Betul la orang kata, nak seribu daya, tak nak seribu dalih..

Bila jumpa dgn kawan yg tak dapat nak ziarah ke rumah atau ke hospital masa saya terlantar sakit baru2 ni, ramai yg bagi tahu yg mereka sibuk dgn keluarga, balik kg, kerja bertimbun2 dan sebagainya. Sebenarnya, tidak menjadi hal sedikit pun kalau tak datang. Isu ziarah ni, adalah hak individu,kita tak boleh paksa. Tetapi bagi saya, sekurang2nya bertanya khabar..sekarang ni, boleh dikatakan semua ada h/phone dan ramai yg ada email..tak boleh dtg, kita boleh hantar message atau hantar email untuk bertnyakan khabar.. Ianya sudah cukup menunjukkan bahwa kita prihatin dan concerned dgn teman atau ahli keluarga yg sakit itu. Ada juga yg memberi alasan, takut lah nak hantar message, nanti menganggu pulak. Aik? Ganggu apa pulak..kalau si penerima lapang pasti dia akan membalas message yg dihantar..kalau dihantar masa dia tidur, macam mana dia nak balas?..bila dia bangun, insyAllah dia balas la message tu. Sebenarnya dalam keadaan sakit tu, bila baca message dari kawan2 atau keluarga, hati rasa lega..perasaan jadi terharu. Ada juga orang tanya khabar..ada juga orang ingat kat kita.

Ada seorang teman snggup bertnya, “ jah, operation hari tu minor je kan?” Maksudnya di sini kalau major operation atau kalau dah sakit berat sangat baru nak melawat dan bertnaya kbhar la.. kalau dah masuk ICU atau dalam keadaan coma baru nak tnaya khabar.. :-(

Hmm..entahlah, pelbagai ragam manusia dgn pelbagai alasan yg diberikan untuk lari dari tanggungjawab. Jarang sangat saya mendengar, “ Kegagalan saya tidak ziarah/tidak menghubungi melalui email atau h/phone, adalah silap saya sendiri..saya yg tidak meluangkan sedikit masa untuk bertnaya khbr dsbg” Jarang sangat orang akan menyalahkan diri sendiri tetapi sebaliknya menuding jari pada kesibukan kerja dan sebagainya. Harap2 celoteh saya ni akan member peringatan juga pada diri sendiri..

Akhirnya bila orang itu sudah pergi barulah dtg kesesalan di hati sambil mengigit jari dan memujuk diri bahawa ajalnya sudah menanti…satu alasan lagi diberi sehingga ajal sendiri datang menjemput pergi...

Tuesday, June 16, 2009

Back to office

I am back to office! Yesterday was my 1st day at the Kulliyyah after a 3 week m.c. Alhamdulillah. What a relief to see my office which is still in the original shape ( in a mess...)

I received a few guests at my office esp those who could not pay me a visit.

However, the most important thing that happened yesterday was a meeting with my colleague to update the Islamic Legal System course outline. To make sure that student can benefit througout his/her 4 year study on Islamic legal system subject Actualy they benefit a lot.. but as time goes, they tend to forget and by the time they graduate..they dont forget but buat2 forget..tak tutup aurat..bergaul bebas sesama lelaki perempuan..yg haram di haruskan dan vice versa..

Today, I have just finished updated course outline on Usul Fiqh. Hmm..now it is in a better shape.

Next semeter, I will be teaching two sections of Islamic legal system and one section of Usul Fiqh..and I am the course coordinator of the latter subject.

Cannot wait to see new students. actually, the feeling is not that excited but anticipative..dont know what kind of students I will face ..hmm..mana shazrin ni..lama tak jumpa.

Monday, June 8, 2009

being sensitive..

Since I have not been going to office for the past two weeks, there is not much story I could tell about my students..There are a few of them whom I have been catching up lately..Those who are still rememberand concerned about me

anyway, the above topic that I chose today is not that I am being sensitive lately..I am doing great, alhamdulillah :-D Enjoying my life at home with my Bibi until 3.20pm everyday ( minus friday, sat and sunday).

This is about others being sensitive..or I would say too sensitive..

I remember when I had my 1st operation in 2007, I did not disclose about my illness to my friends. It was a very personal matter until the last day when I need to inform to some of them about the operation whcih was schduled on the next day. I found out later, after the operation and I was discharged from the hospital, that there was one of my colleagues who felt offended ( kecil hati la) that I didn not infrom her personally. Of course, she did not come and visit me at all.

Another inicident happened in 2008 when one of my students passed away in Ramadhan. I did not tell her about the death right away..I mean the moment I heard the news at 5am in the month of Ramadhan..I had no idea that she knows the students. Besides, I did not send message to any of my friends including her until afternoon. My friend sent me a text message that she felt kecik hati sebab tak bagi tau pada masa tu jugak..

This year, 2009, I had again another operation and I did not infrom about it to one of my female friends. ( yg lain pula ni..) I was informed later that female friend kecik hati dgn saya because I did not tell her and she got the news from somebody. Of course, no message, no email no visit from her.. well, I have no idea what to say. I am sure all of you know when is the right time to disclose about yolur sickness to others. If no one asks about your health and wellbeing, I dont think you will make anouncement to anyone you bump into. Sometimes, you need find the right time and right place to do that...

I hope by tomorrow ( 9th June), when I turn 40 years old, I will become more matured woman and learn not to be selfish..

A friend in need is a friend indeed..

Saturday, June 6, 2009

I am doing ok...relatively ok....

yesterday, one of my former students visited me. She is now a chef in one of the hotels in KL. How did she end up being a chef while she was a law stdudent? He he..It is a long story anyway.

She came to my house and cooked for me Mushroom Soup! Wow! it was super delicious. She gave me some tips on how to make a super delicious mushroom soup. The key ingredient of best mushroom soup is the brown stock. She gave me a packet of the stock for future mushroom soup which I will cook later.

I also called up my department to find out abour exam scripts and appeal script which I hve to mark. Thanks to my hubby who is kind enough to collect the scripts at the deaprtment. I know if i have to wait until my MC is over, this will give a burden to the affected students to register in the cmoning sem..Student's first! One good news is that I am still the Academic Advisor for another session. I am so happy to serve as an Academic Advisor. This is what I love most to be as close as possible with students.

Hmm,,need to get some rest now. One of the wounds is yet to heal.. :-( cannot sit down for too long.. my MC has been extended for another week.. ouch..

I need to lie down...bye..zzzzzz...