Tuesday, September 29, 2009

Gambar Kad Raya













































kad2 raya di atas adalah sebahagian dari kad2 yg saya terima tahun ni.. Tahun ni, tak byk sangat, rasa2nya dlam 30-35 keping kad sahaja. Sya pernah terima lebih 50 kpg kad pada suatu ketika dahulu.. Text message pun ada juga. Ingin saya nyatakan di sini yg saya lebih suka terima kad raya dari text message sebab saya rasa ada kasih sayang dan ingatan dari kad raya; dgn membelinya, menulisnya dan mengepos kad tersebut.
Kepada sesiapa yg mana kad raya mereka tidak tertera di dalam entry kali ni, minta maaf byk2. Kad raya anda dlam simpanan saya. Terimakasih bayk diucapkan. Mudah2an segala penat lelah Tuan2 dan Puan semua mendapat keberkatan dari Azzawajalla.

Thursday, September 17, 2009

Salam Aidil Fitri

Rasanya suasana aidil fitri semakin rancak berjalan di kalangan umat Islam hari ni. Lagi 2 hari kita akan beraya. Ramai dah balik kampong. Suasana di AIKOL pun semakin sayup sayup kedengaran..suara2 manusia sudah semakin hilang. Yg kedngaran sekarang ialah, lagu2 raya di corong2 radio..lagi fazidah Joned, Ahmad jais, P. Ramlee dan lagu berhantu saya dan Mere Zindagi…"Satu hari Di hari raya”,nyanyian M.Nasir.
Saya dan keluarga akan balik ke kampong Penambang yg tecinta pada esok pagi, jam 11 pagi. Kali ni kita semua naik pesawat ( kata pembantu rumah saya). Bila nak balik dgn kereta pada musim perayaan ni, belum balik lagi dah rasa penat..Penat dok tekan brek kereta..maklum lah trafik jam! Jadi, saya mengambil keputusan untuk naik flight. Mere Zindagi ikut je..Alhamdulillah.
Anak2 lah yg paling gembira terutama Si kecik ( tapi orgnya besar) tu. Dah cakap awal2 yg nak duduk di Kelantan 20 hari..Banyak cantik! Snggup tak nak pergi sekolah, janji boleh duduk Kelantan lama.
Hari ni hari terakhir di pejabat. Kertas kerja masih belum siap. Tapi sekurang2nya dah tulis 9 mukasurat. InsyAllah, boleh sambung semula bila dah habis cuti.
Untuk semua yg membaca blog saya, di ucapkan selamat hari lebaran. Terimakasih byk kepada sesiapa yg hantar kad raya. Ada yg sempat balas dan ada yg tidak. Apa2 pun ingatan dari semua amat saya hargai.

Semoga berjumpa lagi..

Tuesday, September 15, 2009

Letter to Roger Federer

Dear Mr Federer,
I have no hatred against you nor I dislike you. You are Mr Cool Guy. You have won how many grand slams..15? That is incredible. You are the greatest player in the world. I am proud of you.
Today, however, I am very very happy that another player has successfully defeated you in the final. The first one was Rafael Nadal. I was thrilled when Nadal beat you in the French Open and Wimbledon Open respectively. Today, another player defeated you..amazingly, he is underdog player. He is none other than Juan Martin Del Potro. Though i was very sad because Nadal lost to Del Potro but his winning over you, is a medicine to my broken heart.
Before I pen off,I would like to say, now you can go home and play with your twin girls and spend your time with your family... forget about winning any tournament..now try to win your twin girls' heart

Sincerely,

Ramizah

Monday, September 14, 2009

Hari yg sunyi..

Kat AIKOL hari ni, teramatlah sunyi. Tak Nampak student seekoq pun. Tapi saya pula menyibukkan diri ( untuk meghilangkan kesunyian) dgn pergi ke Perpustakaan, cari bahan utk kertas kerja mengenai Muslims in Thailand. Hampir satu jam jugak lah kat sana. Dah dekat 2 bulan tak menziarahi perpustakaan. Kat perpustakaan pun tk ramai org, staff je yg ramai. Staff pun bila tak ramai, ramah lah jadinya..Kalau sibukmm senyum pun tak sempat.
Lama dah rasanya tak pergi ke perpusatakaan. Sya selalu pastikan bahawa setiap minggu mesti ke sana. Kalau bukan nak mentelaah mana buku2 atau jurnal yg di baca, saya ke sana untuk melihat buku2 yg baru sampai dan di letakkan dibhg display. Tetapi, dek kerana kesibukan kelas dan diri di kacau oleh “peminat2 setia” ( untuk sem ni je) maka keinginan saya terbantut. Perpustakaan di UIAM ni, saya kira antara satu institusi yg lengkap dgn bahan rujukan dan kemudahan yg ada seperti lab, multimedia unit dan discussion rooms.
Student2 baru IIUM, mesti kenal masjid dan perpustakaan. Tapi bila dah lama, dua tempat tu semakin jauh..yg lebih terkenal ialah Nescafe Kiosk, tempat untuk mereka melepak dan sambil2 tu boleh juga bertentang mata ( duduk mengadap la) dan merokok..

Sekian untuk kali ini..nak pergi ambil 3 orang anak teruna dari sekolah dan tak pergi lagi balik ke office sebab tak ada kelas. Hmmm..apa lagi, boleh lah berdengkor sekejap..

Jumpa lagi..

Saturday, September 12, 2009

hari sabtu yg serabut..

sekarang tengah mengadap PC kat office. Hari sabtu pun kena dtg office. Ini gara2 nak siapkan kertas kerja yg mana due datenya ialah 30 september ni. Baru satu mukasurat taip dah naik boring dah..baik taip entry dalam blog tempat melepaskan perasaan.

Bila student tak ada kat kampus, saya pun seronok jugak. Sebabnya tak payah buat kelas. Tapi ada yg tak seronoknya, rasa sunyi pulak..aik? Lagu mana tu? Begitu lah resam manusia, bila org tu ada di depan kita kita rasa meluat, boring dan sebagainya. Bila org dh pergi atau tak ada, baru lah kita nak menyebut2 tentang kebaikan dia.

sebenarnya rasa risau sangat pasal kertas kerja ni, rasa macam susah pulak. hari tu gatal tangan nak hantar abstract..nak tulis pasal Muslims in Thailand: Inequality, Injustice and Insurgency. Bunyi tu macam susah dah. Apa2 pun akan cuba siapkan bukan shj sebelum tarikh akhir tapi yg pentingnya sebelum student mula dtg mengacau saya kat bilik..

chaw chin chaw..

Friday, September 11, 2009

kenangan di bulan ramadhan

Pada saat terakhir bulan Ramadhan di mana semua orang sibuk nak balik kampong, saya teringat pada arwah pelajar saya yg meninggal pada minggu terakhir bulan Ramadhan. Arwah yg saya maksudkan itu ialah Zumratullan Zakaria. Dia meninggal akibat kemalangan jalanraya semasa perjalanan pulang ke kampong di Kota Bharu.
Malah ingatan pada arwah bukan setakat saat ini sahaja tetapi setiap masa. Kadang2 bila saya melihat mana student lelaki yg seiras Zum ( panggilan mesra), saya akan cepat2 teringat pada arwah. Kadang2 saya akan terus melihat pada student tersebut dan cuba mengamati wajahnya yg seiras Zum. Bila saya sedar yg dia bukan Zum, pasti airmata saya tumpah..lagi dan lagi.. Malah ketika menaip entry ni pun, tisu basah di tangan saya.
Peristiwa kehilangan student ini adalah pertama kali dalam hidup saya. Sesekali saya fikir adakah saya sebenarnya begitu kasih sekali pada student saya atau saya terlalu sensitif pada kisah2 sedih sebegini?
Pernah sekali saya mengalir airmata di kelas tutorial bila saya menyebut kad raya pada pelajar2 dalam kelas tersebut. Tak dapat ditahan2 lagi bila saya memberitahu bahawa arwah Zum ada menghantar kad raya pada saya 2 hari sebelum dia meninggal. Kad itu masih saya simpan..mudah2an sampai bila2.
Untuk bekas2 pelajar saya yg membaca entry ni, seperti Zukhairi, Anthony,Ismail, Pok Ye, Cik Puan dan lain2 lagi, simpanlah kenangan bersama Zum sampai akhir hayat. Jgn lupa untuk menyedekahkan al fatihah pada arwah.
Untuk pelajar2 saya sekarang ni atau mana2 bekas pelajar saya yg membaca entry kali ini, ketahuilah, anda semua tetap diingatan saya..mudah2an sentiasa diberkati Allah. Ingat pesan saya sokmo, jaga solat, jaga aurat dan akhlaq.

Wednesday, September 9, 2009

I am a foreigner?

I was at the Bangladesh Community Iftar gathering last Saturday together with Mere Zindagi and children. We were late arriving at the venue since we did not know where the venue was. Anyway, since I came late I sat at the last row with two girls who already seated there. I noticed the girls were looking at me a few times. I was sure they thought I was at no man’s land or at the wrong place. Then one of them asked me, “ Sister, are you a foreigner here?” I said, “ Sorry?”. “ Are you a foreigner here?”. I was looking at other people in front of me..they have the same uniform colour. I looked at myself..hmm..I am bit different ( warna siang sikit). Then I realized that I am the foreigner here.. My answer to her was, “ No, I am a Malaysian.” Actually I am a foreigner in my own country at that time..hu hu..

Monday, September 7, 2009

My day today...

Today is a holiday in conjunction with Nuzul al Quran. University is closed today but my children’s school which is in Setapak, Kuala Lumpur,is on today.
I did a few things today. First in the morning, after my children gone to school, the first thing i did was, to bake chocolate chip cookies. I have finished baking it at 9.30am.
At 10.15 am I went to the office and marked the test paper which I had it on Friday. Alhamdulillah, I am done with that. I came home at 1pm and went straight to the kitchen to prepare for iftar. I did two dishes.
I was supposed to fetch my kids from the school today at 3pm but suddenly I felt that i am going to doze off easily..immediatley i called my other half to do that job..alhamdulillah he listened to my request.
Tomorrow, i am going to give all the test scripts to my students.. I am sure many of them are shock to receive their result...

Wednesday, September 2, 2009

Tips untuk cemerlang dalam pelajaran

Topik ini dipilih sempena minggu ujian pertengahan semester yg sedang rancak berlangsung di AIKOL sekarang ini.

Pertama: Jaga hak Allah. Pastikan kita menunaikan kewajipanNya pada waktunya seperti Solat. Jgn cuba nak melengah2kan solat tanpa sebab yg tertentu apatah lagi nak meninggalkan solat.

Kedua: Jaga hak manusia iaitu guru kita. Pastikan kita selalu menghadiri kuliah seperti yg telah ditetapkan oleh pihak universiti. Jgn sekali2 cuba nak tuang kelas tanpa ada sebab yg menasabah seperti sakit dan kecemasan. Jika kita terpaksa dtg kelas lewat atau tak dapt nk dtg kelas, sila maklumkan pada guru/lecturer tentang masalah kita. Jgn buat muka selambarland bila tak dtg kelas. Sikap sebegini adalah tidak menghormati guru yg mengajar sabjek yg kita tinggalkan itu. Ada juga yg sanggup tak dtg kelas yg sebelah pagi disebabkan ada test di sebelah petang, ini menyebaabkan lecturer dlam kelas terpinga2 kenapa jumlah kelas sedikit berbanding biasa. Adakah dgn tidak menghadirkan diri pada kelas yg awal, kita akan dapt menjawab soalan dgn lebih cemerlang? I doubt they can do that.

Ketiga: Jaga hak manusia iaitu sahabat2 di dalam kelas. Sahabat kita adalah org yg paling dekat dgn kita semasa kita berada di dalam kelas menuntut ilmu. Bila kita dtg lambat ke kelas, bukan shj kita tidak menghormati guru tetapi teman2 yg sudah ada di dalam kelas. Kita sebenarnya menganggu kekhusyukan mereka mendengar kuliah. Tambah2 lagi kalau yg dtg dgn kasut tumit tinggi dan make up yg tebal atau keadaan rambut yg terurus. Satu lagi, ada juga teman yg menolong fotokopi nota2 yg diberikan oleh guru, sila bayar walaupun 10 sen dan jgn lupa mengucapkan terimaksih dan mendoakan dia.

Keempat: jadikan masalah sebagai cabaran. Masalah yg berlaku semasa belajar kita jgn jadikan masalah tetapi cabaran, peringatan dan pengalaman untuk kita manjadi lebih matang dan bertanggungjawab. Masalah seperti Motor buruk, helmet buruk, terpaksa berjalan kaki di bawah terik matahari ataupun basah kuyup kena hujan dan sebagainya. Jadikan perkara2 tersebut sbg pencetus semangat untuk lebih kuat belajar. Kalau dimarahi guru sebab dtg lambat, kita beringat bahwa sikap sedmikian adalah tidak baik untuk diri sendiri..

Akhir sekali, jgn lupa memohon doa pada Allah agar diberi kekuatan iman untuk menghadapi hari2 mendatang dan memudahkan urusan dunia kita

Dan jgn lupa maafkan diri sendiri dan org lain kerana tiada yg sempurna dalam dunia ini..