Saturday, December 25, 2010

Hidup berkat dari doa guru yg mustajab

Saya mungkin antara guru yg masih lagi percaya pada keberkatan seorg guru terhadap murid2 beliau. Maksudnya di sini ialah, sebagai seorg pelajar kita hendaklah sentiasa menghormati dan memandang tinggi pada guru kita. Walaupun guru itu salah semasa mengajar, kita dilarang sama sekali untuk membetulnya secara terang2an di hadapan pelajar2 lain. Tetapi sebagai guru yg penuh integriti, adalah tanggungjwab guru tersebut utk mengaku kesalahan atau kesilapan yg dilakukan. Bila guru masuk ke dalam kelas, kelas itu adalah milik beliau. Dia adalah yg menguruskan kelas tersebut agar pelajar2 dapat mengambil ilmu yg disampaikan oleh beliau. Dia berhak utk menghalau mana2 student yg tidak berakhlaq dan menganggu pengajaran dia dan juga pelajar2 lain. Dia berhak untuk mengawal jumlah soalan yg boleh ditanya di dalam kelas dan dia juga berhak utk mengawal apa yg boleh ditanya di dalam kelas. Guru juga berhak untuk tidak menjawab soalan yg ditanya. Itu adalah hak dia. Walau apa pun, dia perlu menolak dgn penuh berhemah, bijak dan berakhlaq. Dan sebagai murid kita hendakah bersangka baik dgn guru kita. Apa saja persoalan yg ada di dalam kepala kita perlu disampaikan dgn penuh berhemah dan bersopan. Guru bukan kawan kita tetapi mereka boleh menjadi rakan baik jika kena gaya dan cara...

Selagi mana guru masih menggunakan bahasa yg betul, baik..terimalah seadanya dia. tetapi jika guru sudah meyumpah2 di dalam kelas, memanggil kita bodoh, bengong, jahat dan sebagainya maka dia bukan guru yg sebenar..maka dgn itu kita berhak utk utk bertindak dgn penuh hormat juga..

Sya selalu berpesan pada diri saya..biar lah guru saya tidak kenal saya disebabkan ketidakpandaian saya di dalam kelas..jangan guru kenal saya sebab sya tidak berakhlaq..

Doa guru yg dizalimi antara doa yg mustajab..

p.s. teringat lagu Saleem..tinggal kenangan

Thursday, December 23, 2010

Maaf ye, I tersasul...

Semasa kita mengajar dan memberi syarahan kepada pelajar2 kdg2 ada juga berlaku tersalah sebut atau tersasul kata atau juga dalam bahasa Inggeris dipanggil "slip of tongue'.

Semalam, di dalam kelas undang2 Jenayah Islam telah berlaku peristiwa yg memalukan saya di hadapan student2 saya. Sya hendak memberi contoh tentang penggunaan alat utk membunuh boleh dijadikan sebagai bahan bukti yg pembunuh mempunyai niat utk membunuh. Lalu saya berkata. "...the murderer has used cleavage to kill the victim.." sebut cleavage tu pulak dgn penuh tajwid dan idghamnya..KLIVIJJ. Lepas sebut, saya tengok budak2 laki2 pandang sesama sendiri..agaknya dalam kepala diaorg.." biar betul ustazah ke madam ni?.." Budak2 perempuan pulak..pandang semacam kepada saya. agaknya diaorg pun tak faham apa makna cleavage. Lepas tu, saya tersedar dari mimpi di siang hari..mak ooi! rasanya merah padam muka saya. Mula la nak maintain lawa..tapi cepat2 mengaku yg saya tersilap sebut. Nak sebut cleaver sebenarnya..

apa nak buat eh..benda dah jadi. Lagi pun I tak da criminal intention pun..

mungkin ada yg bertanya apa makna cleavage tu? maknanya "lurah dendam" atau "lembah dalam"..kalau tak faham jugak, cari lah dalam kamus!

p.s. lagu sofaz yg menusuk jiwa..

Wednesday, December 22, 2010

Kahwin dan belajar..

Saya tidak menggalakkan student2 saya kahwin semasa belajar. Secara umumnya berkahwin semasa belajar akan lebih banyak mengundang masalah jika ekonomi tidak kuat dan tiada sokongan dari keluarga. Ramai yg berfikir, perkahwinan itu adalah satu keseronokan. Perkahwinan itu sebenarnya adalah satu perjudian di dalam hidup kita sebenarnya. Ada yg untung dan ada juga yg rugi atau sama2 untung atau sama2 rugi..bergantung kepada pemain2nya.

Saya dikunjungi oleh seorg student yg baru sahaja berkahwin 2 minggu lepas. Tetapi semasa final exam yg lepas dia tidak menduduki 2 paper disebabkan dia lari dari rumah kerana bergaduh dgn mak tiri. Saya rasa org yg melarikan diri dari masalah adalah org yg tidak matang utk menangani masalah yg dihadapinya. Org yg berfikiran cetek dan masih belum mampu utk memikul tanggungjawab yg besar mendidik anak sendiri nanti. Gadis yg berumur 14 tahun yg tahu menghormati org tua dan mendengar kata adalah org yg lebih matang utk berkahwin jika dia tahu batas2 kelakuan dgn org tua dan menyayangi adik2 tirinya seprti adik2nya sendiri.

Jgn jadikan perkahwinan sebagai satu escapism utk lari dari masalah..sebenarnya perkahwinan itu akan mendatangkan byk lagi masalah jika kita tidak tahu bagaimana hendak menjadi seorg isteri dan wanita mithali..

p.s. ....dan bila esok

Monday, December 20, 2010

Jangan kita hilang semangat..

Minggu lepas, saya didatangi seorg pelajar perempuan berkongsi dgn saya masalah peribadi yg dia hadapi. Sepatutnya sekarang dia berada di dalam tahun satu smester kedua, tetapi di sebabkan dia gagal 4 sabjek semester lepas maka dia masih lagi dikategorikan sbg pelajar tahun satu semester satu.

Dia memberitahu saya yg semasa di pusat matrikulasi dia adalah antara pelajar2 cemerlang tetapi semenjak dtg ke Main campus, semangat utk belajar semakin pudar. Dia tidak mengambil serius pada pelajarannya langsung. semasa musim exam, dia sibuk berjalan ke sana sini. bermain game atau tidur dan atau ke perpustakaan utk membca majalah, novel2 cinta. Bila kwn2 menegurnya, dia tidak mendengar langsung malah semakin menjadi2 perangai yg tidak mendatangkan faedah pada diri beliau. Dia juga mula memakai pakaian2 yg seksi demi utk menarik perhatian lelaki katanya. Dia memerlukan perhatian dari seseorang. Dia juga mula bergaul dgn kumpulan2 yg mengajak dia utk mencari keseronokan

Semester ini, dia sedar atas kesilapan yg lalu. Dia juga berjanji untuk pada diri sendiri unk berubah dan berhijrah.

Selepas mendengar cerita dari pelajar tersebut, saya memberitahu dia yg Allah masih sygkan dia kerana memberi hidayah dan rasa keinsafan yg terbit dari hati dia. Sekarang dia perlu kuatkan iman sebagai benteng dari dipengaruhi oleh faktor2 alam sekitar di sekeliling dia. Walau apa pun yg berlaku jgn cuba salahkan org lain atau alam sekitar. Salahkan diri sendiri yg lalai, iman yg rapuh dan semangat yg hilang..

Jangan sesekali kita hilang semangat..kerana tanpa semangat,kita sebenarnya hilang segala2nya. Dan dari mana dtgnya semangat? Dari hubungan yg berterusan dgn Allah yg Maha Esa..

p.s cukup lah sudah...

Saturday, December 18, 2010

Ustaz Hamid Jusoh Al Butri

Kalau sebut nama Ustaz Hamid Jusoh al Butri, semua org kenal terutama di AIKOL. Dia adalah salah seorg tenaga pengajar di AIKOL, UIAM. Dia sudah lama di AIKOL bersama2 dgn al marhum Prof ahmad ibrahim membangunkan kuliah Law. Dia juga merupakan guru saya semasa saya di tahun 1 dan 2. Seorg yg guru yg amat dihormati oleh dan ditakuti oleh student2 zaman ini. Mengapa dia ditakuti? kerana ketegasan dia dalam menangani masalah disiplin di AIKOL terutama sekali.

Saya nak bercerita mengenai "pertemuan" saya dgn Ustaz Hamid petang jumaat kelmarin. Hari jumaat semalam, adalah hari yg agak sunyi di aikol. Student tak ramai dtg di aikol terutama sebelah petang. Bila sya hendak menaiki tangga dari tingkat 2 ke tingkat 3, pada hari biasa kena berhati2 disebabkan ramai student turun naik. Naik satu anak tngga ke satu anak tngga dgn berhati2, persis Perempuan Melayu Terakhir. Tetapi semalam, di sebabkan tiada org maka saya pun berniat nak langkah 2 anak tngga sekaligus. Boleh juga exercise! tengah bersiap sedia nk angkat kain..tiba2 saya tengok ada bayang2 org mahu turun dari tingkat 3 ke tingkat 2. Bila sy angkat kepala, rupa2nya Ustaz Hamid Jusoh. terkejut King Kong la dibuatnya. Terus melabuhkan kain.. dan dia pula terus berkata pada "...Takut pada Allah!! Jangan takut pada saya.."

Memang saya pun takut pada dia!! hahaha

p.s. jgn dekati diri ku lagi...

Thursday, December 16, 2010

Terimakasih daun keladi..

Sejak bermulanya semester baru isnin lepas, saya menerima kunjungan mesra dari student2 lama saya. Kebanyakan mereka datang dgn membawa buah tangan. Ada yg membawa gelang manik, kek, brooch, keychain dan makanan. Saya merasa sungguh gembira mendapat hadiah daripada mereka. Sebenarnya, hadiah sedemikian akan mengeratkan lagi hubungan sesama kita. Walaupun kecil atau harganya tak seberapa, ianya bukan menjadi ukuran buat saya. Yg penting ingatan yg berpanjangan. Ada juga yg dtg hanya utk bertanya khabar saya tanpa membawa apa2. Itu pun sudah cukup membuat saya gembira, yg menandakan mereka masih ingat pada saya. Ada juga yg berjumpa saya di tengah jalan..jauh melambai saya..ya, jauh. Segan agaknya utk menegur saya. Ada juga, yg nampak dari jauh tapi terus mengambil jalan lain. Entah apa niatnya, Allah jua yg tahu. Dulu tidak begitu..

Untuk student2 saya tesebut, terimakasih daun keladi..semoga ingatan kekal abadi..walau saya tiada lagi sisi..

p.s. luka dan terus luka..

Tuesday, December 14, 2010

Tonjolkan diri anda...

Sejak bertugas di AIKOL Lab semalam sehingga hari ini, ada beberapa cerita menarik utk saya kongsi bersama di dalam blog saya.

Cerita pertama mengenai seorg student yg datang meminta agar saya membenarkan dia mengambil satu sabjek walaupun workload sudah exceed. Bila saya mengamati kesemua result exam dari tahun satu sehingga tahun tahun 3, dia ada failed sabjek sekurang2nya dua sabjek. Sekarang dia berada di tahun 3 semester kedua. Sabjek criminal dan succession masih belum lepas. Bila saya tanya, apa problem awak sebenarnya menyebabkan awak gagal dalam exam setiap semester? Jawapan yg diberikan ialah, saya sudah study betul2 ustazah..tapi taka tahu lah kenapa. Dalam exam rasa macam boleh buat, tapi kenapa ek saya fail jugak? Saya tanya dia lagi, adakah pernah awak berjumpa dgn lecturer awak sepanjang 3 tahun lepas? jawapannya, tidak pernah langsung. Walaupun dia failed dalam test atau dalam CAM marks, dia tidak pernah berjumpa dgn mereka. Lantas saya menjawab, itu adalah faktor menyebabkan awak fail setiap semester.

Sebagai pelajar universiti, setiap pelajar mesti cuba untuk "menonjolkan" diri masing2 pada lecturer. Menonjol di sini dari segi kesungguhan kita demi untuk memahami lebih mendalam sabajek yg diajar. Berjumpa dgn lecturer setiap minggu sambil meminta dia menjelasakn lagi apa yg kabur di dalam lecture. Mungkin juga meminta lecturer menyediakan rujukan2 tambahan agar kita dapat memahami topik yg diajar. Mungkin juga dtg utk memperkenalkan diri kpd lecturer yg kita adalah student dia. Tidak salah utk berbuat demikian. Kdg2 malu dan segan tidak bertempat. Cara belajar di Universiti adalah sgt2 berlainan dgn cara belajar di bangku sekolah. Di univeriti kita kena belajar untk menjadi seorg individu yg dewasa dan bertanggungjawab. Individu yg berakhlaq dan tahu bercakap dgn "org tua".

Akhir sekali, jaga akhlaq, jaga solat dan jaga aurat..

p.s. memang begitu...

Sunday, December 12, 2010

Bersendirian di rumah...

Sekarang saya berada di rumah bersama-sama dengan suami sahaja. Anak yg sulung berada di Pusat Matrikulasi UIAM di PJ. Manakala anak yg kedua dan ketiga balik kampung di Kota Bharu pagi tadi. Rasanya macam terlalu awal untuk anak2"meninggalkan" saya. Anak yg bongsu, setiap kali cuti akan merengek2 minta saya belikan tiket untuk balik kampung. Pernah dia meminta utk bersekolah dan tinggal bersma dgn atok nenek dia. Anak2 saya pun hanya tiga orang sahaja..alhamdulillah.

Untuk seminggu ini, hanya saya dan suami di rumah. Hati terasa sebak bila anak2 tiada di rumah. sebaik pulang ke rumah dari airport tadi, tiada suara Lutfi membuat komplen pasal abangnya, wafi. Tiada soalan2 pelik dari wafi. Tiada puji2an dari Abang untuk mama. aaargh!..Tetapi saya harus terima hakikat ini yg suatu hari nanti hanya tinggal kami berdua sahaja. Teringat kepada ma dan abah di kampung yg dulunya sibuk melayan anak2 seramai 10 orang. Sekarang ini, mereka sendiri dan hanya ditemani adik yg nombor tujuh yg tinggal bersama mereka.

Saya pasti detik dan saat utk saya bersendiri juga akan tiba..yg hanya akan ditemani oleh amal ibadat di dunia.. itu pun jika amalan2 tesebut diterima oleh Allah azzawajalla.

p.s. baju melayu utk kenangan

Friday, December 10, 2010

Jangan lah berlebih-lebih bila berdoa..

Jangan lah kita berlebih2 bila berdoa. Maksudnya di sini ialah, bila kita berdoa henadaklah kita memohon perkara2 yg baik berlaku pada diri kita. Memohon perkara yg realistic yg boleh kita capai. Berpada2 bila berdoa. Janganlah berdoa nak jadi seperti Cinderella atau Puteri Gunung Ledang. Perkara2 sebegin tidak masuk dek akal.

Janganlah kita berdoa untuk menjadi seorang yg lebih baik dari sahabat rasulullah seperti Abu Bakar, Umar, Uthman mahu pun Ali radiallahu anhum.. Mereka itu adalah sahabat2 Rasulullah yg tiada gantinya, tiada duanya. Jadi, kita tidak dibenarkan utk melebihi mereka. Tetapi boleh berdoa untuk menjadi seikhlas Abu Bakar, seberani Umar, sepemurah Uthman, semulia Ali. Sama juga jika kita berdoa utk menjadi seperti Rasulullah yg boleh membawa kepada syak jika kita hanya berhenti setakat itu. Kita boleh berdoa utk menjadi sesabar rasulullah, utk mempunyai akhlaq seperti dia dan sebagainya. Rasulullah sendiri tidak pernah mengajar satu doa agar kita menyerupainya tetapi lebih kepada dianjurkan kita utk mengikut sunnah Rasulullah.

Dalam berdoa juga kita tidak boleh2 berlebih-lebihan. Maksudnya, di dalam doa janganlah sampai bersajak2, berpuisi2 dan menggunakan kata2 berbunga sehingga bila org mendengar doa tadi rasa susah pula utk memahami maksud doa tersebut. Kita perlu ingat yg “tempat/org” yg kita meminta doa itu adalah Maha mendengar, Maha melihat dan Maha dekat. Jangan juga berlebih2an dari segi nada suara. Biar sederhana dan lembut.

Yg penting doa yg dipinta perlu ikhlas, bersungguh2 dan hendaklah bersabar. Diingatkan juga selepas berdoa jgn tergesa2 menuggu doa kita dimakbulkan Allah. Selalu bersangka baik dgn Allah. Selalu juga tanam dalam diri kita Dia pengurus besar hidup kita dan maha mengetahui apa yg terbaik buat diri kita.

Untuk student saya yg gagal dalam periksaan tempoh hari, mohon doa kepada Allah agar diberi kekuatan zahir dan batin agar dipermudahkan urusan dunia kita. Mudah2an dgn ujian Allah ini, iman kita dapat dipertingkatkan lagi. Utk yg berjaya, bersyukur pada Allah sebanyak yg mungkin, takbir dan tahmid kepada yg esa kerana Dia lah pemberi nikmat dan Dia juga akan menarik nikmat ini jika kita leka dan alpa.

Akhir kata, semoga student2 saya sudah bersedia utk menempuh semester baru yg akan bermula tanggal 13 dec ini. Mudah2an pada tahun 1432 Hijriyyah ini, semuanya dtg dgn azam baru, niat baru dan bertaubat untuk tidak lagi mengulangi kesilapan yg lepas..

p.s. belajar untuk melupai mu..

Wednesday, December 8, 2010

Pelajar-pelajar yg dikasihi..

Kurang seminggu lagi semester baru akan bermula. Secara peribadinya, sya merasa sangat teruja untuk memulakan sem baru ni, terutama untk bertemu dgn student saya, yg lama dan juga yg baru.
alhamdulillah, pada semester depan saya akan mengajar pelajar2 tahun 1 dan tahun 2. Esok, 9 hb ada pertemuan dgn student2 baru dan saya diamanahkan utk memberi sedikit kepada mereka, insyAllah.
Mengajar atau menjadi cikgu ini adalah "Cinta" saya. Mengapa ye? Masing2 mungkin ada jawapan yg tersendiri. Bagi saya pula, saya suka mengajar sebab saya suka mendampingi student2 saya. Sya suka bersama mereka. Sya suka berbual2 dan mendengar masalah mereka. Dan hari ini, sya didatangi oleh seorg studetn yg telah didismiss oleh universiti disebabkan oleh "kemiskinan" grade di dalam exam yg lepas. Dia sudah pun berada di tahun akhir. Menangis dia di depan saya. jatuh terjelepok di atas lantai. sedih saya tengok..sebak di dada..sy cuba mengawaal perasaan saya agar tidak menangis di depannya. aduh..berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Pengajaran yg boleh diambil di sini, belajar lah bersungguh2 jika diberi peluang utk melakukannya. Jangan memandang enteng setiap butir kata dari cikgu kita. Hormati lah dia..Untuk student tadi, bersabarlah..saya pasti masih ramai yg sayangkan awak, termasuk saya. Mudah2an pengalaman ini menjadi pengajaran yg amat berharga di dalam diri awak. Hidup perlu diteruskan..Berkongsilah kesedihan anda dgn keluarga dan org2 yg anda kasihi..Kutip setiap butir kaca yg terhempas itu dan jadikan dia satu semangat yg keras dan jitu dan seterusnya peggerak utk maju ke hadapan.

Saya juga masih sayangkan awak...

p.s. hatiku yg terluka..biarkan saja..

Friday, December 3, 2010

Saya dan Student..

Alhamdulillah, keputusan final exam akan diumumkan tidak lama lagi. Masing2 berdebar2 menanti keputusan yg akan tiba. Kami sebagai lecturer juga sudah selesai meng”endorse”kan result exam tadi. Sudah menjadi lumrah, ada yg lulus dan ada juga yg tidak lulus. Itu adalah lumrah alam. Ramai juga yg kena dismiss dari university. Bila ditengok kepada nama2 yg mendapat provisional pass dan dimissed students ini, adalah nama2 org yg telah maklum bahawa mereka mempunyai masalah dalam akademik dan juga perangai mereka. Pelbagai usaha telah dibuat utk menolong mereka, tetapi gagal. Sebenarnya, mereka mesti menolong diri mereka sendiri barulah kita boleh menolong mereka. Allah juga tidak akan mengubah nasib mereka, sehinggalah mereka mengubah nasib mereka sendiri.

Saya ingin berkongsi dgn anda semua yg student2 akan ingat saya pada dua keadaan sahaja; Pertama sehari sebelum exam. Message akan masuk bertubi2 di dalam HP saya meminta saya mendoakan mereka atau meminta tips/hints utk exam. Office juga menjadi tempat tumpuan kepada stduent2 yg berminat. Kedua ialah selepas result, ramai yg akan mengucapkan terimakasih jika mendapat result yg diingini. Yg gagal, sudah pastinya berdiam diri..malu mungkin utk bersuara. Tapi apakan daya, saya juga tidak boleh berbuat apa2. Yg mana berhak diberi hak masing2 tanpa melihat pada baju atau bag mana yg dipakai. Tanpa melihat yg mana kaya, yg mana miskin..yg mana senyum melebar dan yg mana senyum kering..Yg saya tahu, selepas kedua2 keadaan di atas, saya tidak diperlukan lagi..hilang di telan ombak di Sipadan, hilang ditiup angin di bumi Kenyalang atau hilang di telan ombak di Pantai Batu Buruk atau juga hilang ditelan deruan jalan pasir puteh, bachok ke rantau panjang..Mungkin juga saya lenyap begitu saja disebalik hilai ketawa bersama keluarga tercinta..

p.s. kau memang begitu…