Thursday, November 6, 2014

Che Adek

Banyak cerita menarik yang ingin saya kongsikan dengan pembaca-pembaca semua.

Antaranya ialah perkahwinan adik bongsu saya, Fatien Adibah.

Fatien adalah adalah adik bongsu kami yang telah selamat melangsungkan perkahwinannya dengan Almie pada September lepas.

Tiada cerita cinta diantara mereka. Kerana cinta mereka bermula selepas nikah dimeterai di hadapan wali dan dua saksi.

Fatien atau lebih dikenali dengan panggilan che adek di kalangan adik beradik dan anak2 saudara adalah seorang adik dan anak yang baik. Tidak pernah kami melihat dia marah atau meninggikan suara di depan kami. Seorang anak yang taat kepada ma abah dan seorang adik yang penyayang kepada kakak2 dan abangnya.

Bila ditanya kepada anak2 saudara siapakah che adek pada mata mereka. Ramai yang menjawab " che adek is fun!" "Che adek tak pernah marah". Che adek juga merupakan kawan kepada anak2 saudaranya yang lebih kurang sebaya dengannya. Menjadi teman untuk bergosip, teman untuk membeli tudung raya dan teman tidur.

Seingat saya, selepas saya berkahwin dengan Mere Zindagi dan pada masa itu che adek berumur 4 tahun, che adek enggan mendekati atau berbual dengan Mere Zindagi. Katanya " Abe Ngoh hitam!"

Sebagai anak bongsu, che adek nampak seperti manja dan lembut. Tapi sebenarnya che adek bukan begitu. Di sekolah dia pernah menjadi pemimpin pelajar dan bergiat cergas dalam aktiviti ko kurikulum.

Sekarang che adek sudah kahwin dan tinggal jauh dari kami  di Melbourne, Australia.

Kami dari jauh mendoakan che adik semakin dapat menyesuaikan diri dengan suami dan alam rumah tangga.

Perkahwinan itu merupakan perjudian. Kita tidak tahu apa bahagian kita. Apa nasib kita. Ada bahagia, suka,duka, sedih dan gembira. Yang penting mesti ada cinta. Cinta untuk hidup susah senang bersama-sama. Cinta untuk membina rumahtangga atas dasar ketaqwaan kepada Allah. Jika kita rasa rumahtangga yg dibina tidak mencapai ke tahap itu, kita perlu berundur. Tetapi ingatlah, sabar, berdoa, berusaha dengan penuh cinta sebelum kita berundur diri.

Untuk che adek dan almie, semoga bahagia hingga ke syurga.


                                   Gambar che adek semasa remaja bersama dengan anak2 saudara.

4 comments:

SIS said...

assalamualaikum ustazah, izinkan saya nak pinjam kata2 ustazah n repost di fb. beruntung mak ayah ustazah ada anak2 yang soleh wa musleh.

fatienwm said...

SubhanaAllah bru terbaca post ni!miss you kak ngoh!may Allah bless all of us..thank you so much kak ngoh..thank youuu:))

RAMIZAH BT. WAN MUHAMMAD said...

Boleh..tapi saya pun tak tahu siapa nama sister ni.

adekku fatien. it is indeed my pleaasure to share this post with everybody.

Mohd Almie Alias said...

Saya pun ada mcm2 cerita (yang baik) tentang che adek. Hehe. Tapi biarlah saya simpan.

Terima kasih Kakngoh.