Thursday, March 25, 2010

Bila student nak exam...

Sekarang ni tgh musim exam di UIAM sejak 20 hb march lagi. hari terakhir exam ialah pada tanggal 8 april nanti..kemudian semua akan bercuti selama kurang lebih 3 bulan.

* Bila musin exam tiba maka tiadalah kelas untuk di hadiri..maka masa akan digunakan mengikut kreativiti masing2.

* Bila musim exam majoriti student tension..tension sebab belum habis bca, belum hafal semua kes, belum hafal lagi ayat Quran, belum dpat CAM marks atau lepas dpt CAM marks lagi tension sebab hanya dpat 10/40,..belum itu, belum ini..

*Bil Musim exam, ramai student jadi org yg BUKAN MUKALLAF. Tak cukup syarat untuk memikul any criminal liability, sebab syarat A'QIL dah tak da..ada yg menjerit tak tentu pasal, ada yg tak tidur malam, ada yg minum nescafe/kopi pekat2 dan dicampur dgn bahan2 lain supaya dapat membuka mata2 seluas2 mungkin..mungkin juga ada yg nak bunuh diri..

* Bila musin exam tiba, ramai yg jadi selfish. Ingat diri sendiri saja..tak ingat roomate sebelah. Makan pun tak offer, roomate sakit pun tak tnaya khabar..janji aku boleh study dan dapat maintain CGPA/GPA

* Bila musim exam ada juga yg suka berdating..lagi enjoy, lagi besar ketawanya, lagi byk karton rokok di beli dan dihisap..dan ada juga balik kampung (ganu ke kelate ke)

* Bila musim exam ramai yg suka stay up sampai jam 4-5 pagi sampai subuh entah ke mana..bgn pagi esok macam beruang Panda..Hitam di sekeliling mata, kemudian bila nak jawab exam, tak nampak apa..yg nampak adalah simen lantai sebab dah jatuh bedebuk.


Sebenarnya banyak lagi pelbagai ragam student yg saya nak kongsi di sini. tapi byk sgtkan u all pun boring nak bca.

Yg penting biar sederhana. belajar kena konsisten.byk2kan menjaga Allah nescaya Allah akan jaga hak kita. Byk2 kan baca Quran dan Zikrullah. Illmu itu dari Allah, kepunyaan Dia yg maha Kuasa. Ilmu bukan untuk ambil exam sahaja, tetapi yg lebih utama ialah untk diamalkan sentiasa.. Ingatlah jangan taksub dgn exam hingga lupa nak jaga hak Allah dan org disekeliling..

p.s. Musim exam kali ini, saya kehilangan seseorang..

10 comments:

Ibn Salim said...
This comment has been removed by the author.
Ibn Salim said...

huhu..bila baca entry madam ni teringat masa saya nak exam dulu-dulu. sangat tak best la perasaan nak exam. huhu.

-hayyi-

ramizah said...

exam ialah masa untuk kita membuktikan kkuatan diri kita; kkuatan dalam n luar..

yanimnoor said...

tiba2 saya teringt masa kt mx3 dulu. first time exam semester:D..teringat bila roomate saya menjerit pukul 2 pagi sbb terkejut bila dia bangun tidur nak g toilet ternampak saya dgn rambut menggerbang kat meja study...
p/s(rambut saya serabai sbb stress study)>>:D

ramizah said...

yeni: biasalah tu..

fatien adibah said...

huhu..btul jgop tuu~~kena sentiasa istiqamah nii..=)..thnx kk ngoh...:D

patunghujan a.k.a cik teruterubozu said...

dlm senarai tuh, 1 jek sy bwt, minum nescafe pekat pd waktu ptg sbb nk study laa utk exam,then tido sblm kul 12, n bgn awal sblm subuh.study lepas tido lg seronok laaa.
kehilangan? yg dtg akn pergi...

bacillus subtilis said...

amboi ustazah..hak ketawa besar 2 tuju kat saya ke?mn ade la..nak exam payah nk ketawa besar da..hihi..btw rase relief sgt rini g aikol jupe sume lec..jupe ustazah dpt nasihat,dpt peransang..thanks banyak ustazah..love u sooooo muchh!!:))

ramizah said...

syahida ke ni? betul..dlam kelas nanti, tak yah pnggil nama awak..dgr awk gelak..tau dah awak dtg kelas!

bacillus subtilis said...

yela ustazah..syahidah ni..ni gamba mase slim dl hahaha..whoha..sampai cm2 skali eh kuatnye saye gelak..malunye...anak dara xelok gelak kuat2..hihi;)