Friday, December 2, 2011

Saat yang ku idamkan




Minggu lepas balik kampung sempena dgn adik saya yg ke-9 melangsungkan perkahwinan dia dengan Faiz Adi. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar.




Kali ini balik kampung tidak dapat bermalam di rumah ma abah sepenuhnya disebabkan "hotel" ma abah dah fully booked. Akhirnya saya sekeluarga dan adik no 3 menyewa homestay yg berdekatan dgn rumah ma abah. 3 malam kami di sana, hanya di malam ke 4 barulah boleh tidur di rumah ma abah.




Seronok balik ke kampung. Apa yg seronoknya? Selain dapat berjumpa dgn ma abah, dapat makan makanan kegemaran di sana iaitu Putu Halbo dan Nasi Tupey. Subhanallah, rasanya putu halbo dibeli 2 kali sehari dan tiap2 hari. Nasi tupey pula sekali makan 2 bungkus! Tak tahu lah nak komen apa. Lepas makan, risau pulak takut kain dan baju tak muat nak dipakai. Nampaknya kena puasa sunat bulan muharram ni.







Lagi satu yg membuat saya sangat gembira pulang ke kampung kali ini ialah kerana dapat berkumpul semua adik beradik. Kali kesemua adik beradik seramai 10 orang dapat berkumpul. Jarang2 sekali kami semua dapat bersama. Alhamdulillah, dgn izin Allah, kali ini dapat kami adik beradik bertemu mesra dan mengeratkan persaudaraan.






Semasa di dalam kapalterbang pulang ke KL, sempat saya mencoret puisi khusus utk kakak dan adik2 saya...









Selamat tinggal Dar al Naim



Selamat tinggal pujaan hati



Hasrat hati utk lebih lama di sini



mengail kasih



mengaut budi



dengan sedarah



dengan sedaging



rupanya cukup setakat ini



pertemuan berhenti



mencoret memori



melakar kasih abadi



mudah-mudahan bertemu lagi



Panjang umur, murah rezeki



jika tidak, maaf diberi



ampun saja kesalahan ku



dulu dan kini



mungkin berrtemu lagi



di akhirat nanti



sambil membawa kasih ilahi...






6 comments:

badiuzaman said...
This comment has been removed by the author.
badiuzzaman said...

banyak mana memori tercoret tu ustazah ? ;p

ramizah said...

banyak.. :-)

KhALiLI_HaNNaN said...

salam..alhamdulillah. Terasa juga keseronoka itu ketika membaca entry ini.

Janna Wan Muhammad said...

wah! sukonyo nga puisi tu,memang keno sangat, nanti janna nak copy paste di blog janna bulih ?

ramizah said...

buleh