Saturday, December 31, 2011

Pelajar dan janji...

Rupanya kita sudah menghampiri saat-saat terakhir pada tahun 2011. Mungkin pada ketika ini kita membilang peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam hidup kita sepanjang tahun ini. Cerita sedih, gembira, suka, duka dan pelbagai lagi yg mewarnai hidup kita sepanjang berkelana sebagai hamba Allah di dunia yg fana ini.


Pelajar2 saya pula sekarang ini sedang sibuk menghadapi peperiksaan akhir untuk semester 2011/2012. Ada sesetengah pelajar pula, semester ini merupakan semester terakhir buat mereka sebelum melangkah keluar ke alam baru yg bukan lagi bergelar pelajar.


Semenjak saya mula mengajar pada tahun 1994, sudah beribu pastinya pelajar2 yg pernah belajar dengan saya. Mudah2an setiap ilmu yg diajar dapat diamalkan dan dipraktikkan. Itu yg paling penting. Bagi saya pula, setiap ilmu dikongsi dengan pelajar, makin terasa bahawa masih bertambun yg perlu saya gali dan cari. Saya sangat2 beruntung jika bersama pelajar yg mempunyai idea2 yg bernas; yg bukan hanya berlandaskan kepada idealism semata2 tetapi lebih bersifat realistik dan pragmatik agar dapat disesuaikan dengan keadaan dan semasa.Berbalik kepada isu pelajar, ada sesetengah mereka apabila begitu gembira mendapat result peperiksaan akan senang sekali berjanji dengan saya. Berjanji utk belanja saya makan, belanja saya minum, nak bagi hadiah itu dan ini, nak bagi kad dan sebagainya. Tetapi janji hanya tinggal janji. Pernah seorang pelajar lelaki berjanji dengan saya akan membelanjakan wang pertama gaji yg diterimanya utk saya dengan membeli segelas milo kepada saya. Hingga ke saat ini, selepas -8 tahun grad, tidak pernah sekali pun dia menghubungi saya.


Sebenarnya bukan saya tak mampu hendak membeli segelas milo untuk saya tetapi waktu dia membuat janji dia berada di dalam keadaan gembira kerana saya banyak menolong dia pada waktu itu. Pada realiti, dia tak mampu utk mengotakan janji dia itu hingga saat ini.


Benarlah pepatah ada berkata " Dont make any promise when you are happy and dont make any decision when you are angry"


Untuk pelajar2 saya yg pernah berjanji dengan saya, tidak sesekali saya akan tuntut janji2 anda semua di akhirat nanti. Semuanya saya halalkan.


Akhir kata, mudah2an tahun baru 2012 bersamaan dengan 1433 Hijriyyah akan memberi momentum baru buat kita semua agar menjadi lebih baik dari tahun 2011 dari segi usaha, nilai murni, ilmu dan amal. Cuba kita ingatkan juga, adakan anda sudah mengotakan janji anda pada tahun 2011?


p.s. teringat lagu "Janji Manis mu" nyanyian Aishah dan lagu " Kau Lupa Janji" nyanyian Jamal Abdillah...lalalalala...

3 comments:

KhALiLI_HaNNaN said...

salam..
nice entry. memberi peringatan yang cukup berrmakna. rasanya, masih ada satu janji yang belum ditunaikan. Insyaallah, dalam masa terdekat ini pasti kutunaikan.

~kemaafan itu dendam yang terindah..~

fatienwm said...

wahh!lama dohs kak ngoh tak update.hehe:))

ramizah said...

terimakasih Hanan..
Dek, lama sungguh! tak dae sibuk dgn kelas, marking test, tetamu2 ramai dtg berkampung di PV8..seronok!