Tuesday, November 3, 2009

exam fever

Sebenarnya tidak ada topic menarik untuk dikongsi bersama kali ini mengenai pelajar2 saya. Cuma sekarang ni tgh musim exam sampai 18hb nov ( eh, betul ke?).
Paper saya akan bermula pada 4 nov dan 11 nov. Cantiiik..memang cantik. Alhamdulillah. Ada gap 6 hari sebelum paper ke dua. InsyAllah sempat habis marking kertas pertama paper ke dua pada 11 hb.
Semenjak dari minggu lepas sudah ada beberpa orang student dtg untuk membuat consultation dgn saya. Budak2 ni, kena hati2 juga..ada soalan perangkap. Katanya nak Tanya apa yg tak faham tapi meleret2 pada soalan “ topic ni masuk periksa tak?” haah..itu yg sedap di dengar, susah nak jawab..
Ada juga yg tanya, “part 1 byk soalan dari part 2 kan, ustazah?” aiseyman..tak leh jawab sayang ooi..
“ Ustazah, ada tips2 exam tak”. “ ada”. “ apa dia ustazah?”. “baca semua yg saya ajar dalam kelas”
Jgn tnya soalan apa topic yg masuk periksa. Ini adalah amanah yg telah saya janji dan sign dalam declaratory form yg saya tak akan bocor pada student. Amanah yg saya junjung kerana Allah s w t. Yg penting, dtg kelas sokmo, bagi perhatian apa yg diajar di dalam kelas, buat yg disuruh..dan selalu2 lah ziarahi sya untuk bertanya isu2 yg kamu semua tidak faham..selebihnya lagi, berdoa dan bertawakkal pada Allah.
Lagi satu, jgn kecewa dgn carry marks yg rendah..pandang ke depan..yg sudah tu sudah lah..
Yg dapat markah tinggi, jgn leka..kamu mungkin jatuh bedebok atas tanah, disebabkan terlalu memandang ke atas..
All the best to all of you..

2 comments:

Roseriana CA said...

hehe...tu tricky question tu namanya mdm...heheheee...gud luck utk semua anak2 didik mdm..

ramizah said...

haah..baru timbul cik camy kita ni..