Friday, July 9, 2010

Nota Kuliah

Tadi cari nota2 untuk kelas hari isnin ni, pukul 8.30 pagi tapi tak jumpa..ishk mana perginya. Nampaknya kena buat baru. Tapi bila fikir2 balik, lebih baik buat baru daripada mengguna nota yg lama. Bila kita mengemaskini nota sebenarnya kita juga belajar perkara baru. Nota2 perlu dikemaskinikan supaya student dapat mengikuti perkembangan semasa. Ilmu perlu ditambah dgn membuat peneyelidikan dan membaca journal terkini.Sya kurnag setuju guru2 masuk ke kelas sambil lewa tanpa membuat persediaan. Walaupun mereka sudah berpuluh2 tahun mengajar, adalah satu kmestian utk dtg ke kelas well prepared.Pada masa yg sama, saya ingin menasihati student jgn mengambil nota senior atau beli di kedai fotostat Badai. Sebenarnya kamu tidak mendapat ilmu yg sempurna jika kita hanya meniru nota yg lepas2. Ramai tidak menyedari bila mereka berbuat sedemikain, mereka sebenarnya tidak ikhlas belajar..bila tiada ikhlas tiadalah ganjarannya..tiada kepuasan bila menjawab soalan dan akhirnya mendapat keputusan peperiksaan yg tidak begitu bermakna. Kita hnya menulis nota selepas kita betul2 faham apa yg diajar oleh guru..

akhir kalam, selamat memulakan semester baru dgn semangat dan azam baru.. Jumpa hari isnin nanti!

p.s. biarkan aku sendiri..

2 comments:

aRieF said...

InsyaAllah arep x buat dah sem ni keje pinjam nota senior2..heheh..tapi kalu nk pinjam wat reference aci dop ustzah?? heheheheh...
Syukur sgt...1st kelas tuk this sem bermula dgn kelas ustzah...kelas tdi boleh jadi baja kepada azam baru di sem baru...insyaAllah....

ramizah said...

amin..harap2 baja asli lah tu..hehehe..