Saturday, August 15, 2009

IIUM...dulu dan kini

Dulu masa kat UIA ( sebelum UIAM) di PJ, kampusnya kecik sahaja. Orang pun tak lah smpai beribu-ribu orang. Mungkin masa batch saya dulu dalm 1000+ je..Sekarang ni? AIKOLians saja dan berapa ribu…

Dulu masa kat UIA, tak da pulak Nescafe Kiosk.. adanya pun café mamak kiosk je.. Sekarang ni, macam café ada..Mama Mia, Mok’ Ku café, Nile Café, Babush ( ke dah Berambus?) etc. Bila sebut Nescafe Kiosk ni, selalu buat saya geram. Geram sebab student suka merokok kat situ. Setakat yg saya tengok hari ni ialah, bukan budak2 local yg mengotor ozon bumi ni tapi budak2 luar atau international students. ( jgn panggil “Foreigner”..that is an offensive word!) Saya tahu budak2 kita pun merokok juga, tapi dia orang malu sikit jd merokok kat bilik atau mahallah. Tapi budak2 international ni..buat selamba rock je. Kurang asam boi betul..

Bila saya bising2 kat student, dia orang tnya saya, kenapa Ustazah tak marah dia orang? Aduh Mak Ooi!, saya pun takut tgk kat student yg merokok tu. Besar2 dan tinggi2. Berjambang, berjanggut..bermacam2 lagi .Sekali dia jerkah kat saya..hmm tak tau la apa nak jadi..
Sekarang ni kita ada law for display only and NOT to be enforced. Betul la kata pepatah, nak seribu daya tak nak seribu dalih..bila ada undang2 yg semua student kena pakai helmet dalam kampus, kita enforce betul2 undang2 tersebut dgn membuat road block di sekitar kampus dan bagi saman pada mereka yg melanggar undang2..

Sekian dulu untuk hari ini…

2 comments:

patunghujan said...

tak pakai helmet,bla accident, suddent injury or died to persons involved but speaking of smoking, long term effect, thats y they do not take serious enforcement.even the guard pn merokok terang terangan
what to say
nak seribu daya, tak nak seribu dalih kn....

ramizah said...

Pak guard pun merokok? Hmm..tak leh nak kata apa la..org ug menguatkuasa undang2 pun mlanggar undang2..