Wednesday, March 31, 2010

pakaian student perempuan di musim exam..

saya asyik ke library sejak seminggu lepas. Selain nak mencari bahan2 untuk mengajar dan research, sya juga terlajak sokmo ke light reading section, mencari buku2 motivasi, novel, buku2 masak dan puisi.

Satu senario yg membuat saya terkedu melihat student perempuan saya semasa musin exam. Hmm..apa lagi kalau bukan dari pakaian. Uishh..masa dalam kelas saya dan juga semester berlangsung, semuanya Wanita Melayu/Islam yg terakhir. Berbaju kurung, lemah lembut dan jurus sgt2. Tapi bila musim exam, masyallah sya pun tak berapa kenal dan mereka pun buat2 tak kenal melihat saya.

Pakaian yg saya kategorikan tidak menutup aurat langsung. rata2 memakai jeans ketat sambil menayangkan "aset" masing2. Ishk2..Lepas tu, pakai baju t shirt pendek dan ketat..waduh2, ooi..nak gi study ke nak tayang apa? saya boleh ukur ukuran mereka..40-40-40!

Sya rasa tak salah pakai jeans; tapi pakai lah yg sesuai, baju biarlah labuh menutup " aset" anda..tudung pun mestilah melepasi kawasan2 yg sewaktu dengannya..

pakaian sebenarnya menggambarkan yg kita masih ada sifat malu..dan malu adalah sebahagian dari iman..kalau malu sudah tidak ada maka segala maruah diri tergadai..

Menutup aurat adalah wajib, di mana2 saja dan bila2 masa..

10 comments:

Ibn Salim said...

madam, mereka memang sengaja nak tayang aset kot...

abu muaz said...

memang benar, remaja perempuan islam kita kini tidak tahu menjaga diri mereka mengikut kehendak dan tuntutan agamnya.

tapi siapa yg salah ya???

mamodd363 said...

alasan bese yg sy dgr..
"sy belum sedia lg nk jd mcm prempuan lain yg pki tdung bsar2"
dh beribu mate yg dok pndg bru nk rse b'sedia??

fatien adibah said...

hihi..40-40-40 tuu..lawok kk ngoh..:D

Kami said...

dalam uia kenala tutup aurat,klu x kena saman nanti..nanti nk kluar uia kt buangla tudung tu main jauh2..takut pakgard yg diutamakan..sekian..

ramizah said...

abu muaz: byk faktor..yg plig utama ialah kejahilan mereka dan keluarga..dan sifat org melayu yg selalu memandang sebelah mata..
mahmud:bila kita nk dijemput olehNYa, adakah kita juga akan berkata, "aku tak bersedia?"
KAMI: lawak sokmo demo ni..tp betul..he2..

Zamir said...

Salaam Mdm.
lain kali mdm tegur je terus, biar rasa malu.. kalau tak sampai bila tak malu2..atleast biar malu kpd manusia dulu, baru nanti malu kpd tuhan

ramizah said...

tq for your comment..tp zamir ni siapa ek?

ramizah said...
This comment has been removed by the author.
Zamir said...

maaf tak perkenalkan diri.. mcm masuk rumah org tak bagi salam =S
saya student aikol, but have never taken a class with u.. i am active with LawSoc.
jumpe blog mdm from ur FB page..