Sunday, June 6, 2010

Najib masih ingat pada ku..

Semasa hendak balik ke kampung pada hari Khamis lepas. saya bertemu dengan seorang bekas pelajar UIAM yg grad pada tahun 2002. Rupanya saya pernah mengajar dia dulu. Namanya Ahmad Najib.Sekarang seorang lawyer yg sangat penting di sebuah firma guaman yg terkenal di Kota Bharu.

Ahmad Najib: Madam masih ingat lagi tak pada saya?
Saya: Tak berapa ingat tu..Bila awak grad?
Najib: 2002
Sya: owh!lama dah tu..
Najib: Saya ingat sangat pada Madam..( sambil tersenyum)
Saya: Kenapa tu?
Najib: Madam suka sangat ngepek ko saya..( masih tersenyum juga..)
Saya: Hah?!! ( dgn muka terkejut..dan dalam hati berkata..kurang asam betul budak ni..memang sah loyar buruk!)
Najib: Madam tau tak hasil dari madam ngepek pada saya, saya jadi setaro ni!..( dgn muka bangganya)

Selepas mengambil bisnes kad dia, saya berlalu pergi dengan rasa puas hati. Student saya akan mula ingat pada saya selepas dia berkerja. Bila mereka sudah melalui rencah kehidupan mereka akan tahu, nilai2 murni yg saya terapkan semasa di dalam kelas. Bila mereka sudah matang mereka akan tahu apa yg saya ngepek dan marah itu adalah utk long term process.

Berakit2 ke hulu berenang2 kemudian..bersakit2 dulu bersenang2 kemudian..

Untuk Ahmad Najib..jgn lupa hantar kad raya dan kad hari guru, ye?

p.s. kau bukan lagi seperti dulu

7 comments:

fatien adibah said...

ingt ko dato' seri najib takdi..kikiki

ramizah said...

hahaha! menjadi jugak headline entry ni..

Nuril Qalbi said...

sy pun ingat dato' seri najib td..haha

Muhammad Hanif said...

thank you ustazah post article ni..sudah semestinya anak murid kena ingat tokguru ni!moga pertemuan ini dpt meneruskan silaturahim hingga akhir hayat..ahmad najib whsn (tidak sesibuk dato seri najib..haha-sory ustazah,pinjam email kawan!)

ramizah said...

InsyAllah..lain kali guna email sndiri..nanti jd mistake in person pulak..salah tu..

ramizah said...
This comment has been removed by the author.
aRieF said...

I like...i like...
sem depan jgn lupe ngepek ko arep neh..
moga2 arep boleh jadi lawyer yg hebat kt kuala terengganu...
arep nk bg bisnes kad arep...nk bg kad kawen...hahahahhahahaha...miss u uztazah....