Thursday, November 25, 2010

Gulab Jamun

Inilah kuih kegemaran keluarga saya. Namanya gulab jamun. sebenarnya, tak ada cerita menarik utk dikongsi sejak dari cuti hari raya aidil adha. masa byk digunakan utk memeriksa kertas exam. kemudian sibuk menyiapkan satu paper yg masih belum siap hingga sekarang ini. jadi, masa byk di rumah, membaca dan memasak..

ini gambar, gulab jamun yg sudah digontel oleh saya dan lutfi. tangan yg menggoreng itu ialah tangan maid saya.





bila sudah digoreng, inilah hasilnya..warna oren atau kemerahan2 sedikit..






sudah digoreng, semua gulab jamun direndam di dalam air gula yg telah dimasak semalam. air gula ini dimasak bersama buah pelaga dan sedikit saffron




sekrang sedia utk dimakan..rasanya manis tetapi tidak terlalu manis. homemade gulab jamun adalah lebih baik dari dijual di kedai..

btw, post kali ini, bukan nak melawan blog adik saya, janna, yg pakar dalam bidang masakan..sy cuma nak menepek gambar sahaja..


p.s masih terluka

7 comments:

Adrina Adi said...

memang sedap!!

Capik said...

EJAH post cnie jgop 2..hehe..nyum2

Daniel said...

mana resepinya ustazah?

ramizah said...

kakak: thank you..kalu nak mari dumoh, oyap la..nanti boleh buat lagi..ececeeh :-)
Capik: hari tu no pinje novel pah la ni, nak make gulab jamun pulop..mari2 la dumoh kngoh nih!
Daniel: oppss..nanit sy PM kat facebook. sorry!

Capik said...

InsyAllah...kto gi umoh kk ngoh...xleh niee..kito janji..xpo2,kalu dey..kto gi..he3,leh makey gulap sambil2..hi3

Janna Wan Muhammad said...

ish....saya bukan pakar masak la kak ngoh..ai cuma orang yg buat kek jer...itu sahaja,heheheeh....tp saya sempat jugok makae gulab jamun ni ...tinggal sebutir je lagi...reseki ambo rupanya...tq kak ngoh !

zulaikha said...

salam.. boleh saya dapatkan resepi gulap jamun ini. terima kasih :D